čtvrtek 16. dubna 2020

První, statečné, jedinečné

AUTOR: Jana Renner
ILUSTRÁTOR: Silvie Vondřejcová
NAKLADATELSTVÍ: XYZ
ROK: 2019
POČET STRAN: 176
ZDROJ: vlastní








Anotace
Jak se jmenovala naše první pilotka, první lékařka, první kandidátka na prezidentku? A kdo uskutečnil první módní přehlídku v Československu? Originální publikace autorské dvojice Jany Renner a Silvie Vondřejcové nabízí odpovědí mnohem více. Přibližuje osudy třiceti žen, jejichž jména by neměla být zapomenuta a na první pohled spolu zdánlivě nesouvisí. Jedno mají ale společné, všechny byly v něčem první, statečné a jedinečné.

Hodnocení
Naučnou literaturu čtu minimálně, ale když už mám nějakou v ruce, buď je to propadák nebo pořádná pecka. Tato publikace se řadí do druhé kategorie.
Knih s podobnou tématikou jsou mraky. Ať už se jedná o encyklopedické krátké medailonky či o knihy pro mladší čtenáře. První, statečné, jedinečné je kniha o třiceti ženách, které se nesmazatelným způsobem zapsaly do našich dějin. Magdalenou Dobromilou Rettigovou vše začalo a Martinou Navrátilovou skončilo.

Co mají tyto ženy společné? Většina z nich byla v něčem první - první pilotka, první žokejka, první advokátka, zakladatelka prvního hospice. Všechny však byly statečné a jedinečné a nikdy nevzdaly to, čemu věřily a čeho chtěly v životě dosáhnout.

Do nejužšího výběru se dostalo jen třicet žen, ale věřím, že autorky mají v hledáčku už další třicítku známých, i těch méně známých, žen.

Zpracování celé knihy je také jedinečné a je přehledně uspořádané. Autorky ženy seřadily chronologicky tak, jak se narodily. Každý medailonek je dlouhý na dvě a půl stránky. Což je na jednu stranu málo, životopisy obsahují sice základní informace, přesto však autorka nezapomněla zmínit i nějaká fakta navíc, třeba něco bližšího o jejich soukromém životě. Není to však bulvárně napsané. Autorčin styl psaní je příjemně čtivý a nestalo se mi, že bych si při čtení řekla, tohle je nuda. Ne, tohle byl velmi skvělý počin, který se čte nejen dobře, ale poskytuje i edukaci. Kromě životopisů se autorka také zaměřila na některé historické události - 1. světová válka, 2. světová válka i rok 1989. Každému období věnovala dvoustranu. Kniha obsahuje také časovou osu, mapy, kvíz, citáty, slovníček a další zajímavé dodatky.


K textům jsou přiřazeny ilustrované portréty, které vytvořila Silvie Vondřejcová. Podobizny jsou sice černobílé, ale pozadí či drobnost na obrázku jsou vyvedeny v barvě. Na úplný závěr je krátké shrnutí o ženách.

Titul hodnotím velmi vysoko, což se u naučné a encyklopedické literatury stává málokdy. Tato si však zaslouží palec nahoru nejen po obsahové stránce, ale i po té grafické.

Kniha přijde vhod všem studentům, ale i těm, kteří se chtějí dozvědět buď nové informace nebo si jen oprášit svoje vědomosti.

O autorce
Jana Renner vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Během studií se věnovala redakční práci (pro časopisy a nakladatelství) a výuce cizích jazyků (němčiny a češtiny pro cizince). Pracovala pro Národní památkový ústav – jako průvodkyně na hradě a zámku v Jindřichově Hradci a na hradě Švihov u Klatov. Od roku 2007 působila jako tisková mluvčí ÚZSVM (Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových). Nyní pracuje v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského (NPMK) jako vedoucí vzdělávacího a PR oddělení. Zdroj: PR Klub


Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 




Žádné komentáře:

Okomentovat