čtvrtek 30. dubna 2020

Loď mezi hvězdami

AUTOR: Beth Revis
ORIGINÁL: Across the Universe (Razorbill, 2011, New York)
PŘEKLAD: Petr Eliáš
NAKLADATELSTVÍ: Cooboo
ROK: 2012
POČET STRAN: 360
ZDROJ: knihovna






Anotace
Sedmnáctiletá Amy se přidala ke svým rodičům coby „zmrazený pasažér“ na vesmírné lodi Universum a čekala, že se probere na nové planetě o tři sta let později. Nemohla tušit, že její spánek skončí o padesát let dříve a ona se octne ve zcela novém světě mezi hvězdami, ve světě, který si žije podle vlastních pravidel. Amy si brzy uvědomí, že její probuzení nezpůsobilo jen selhání počítače. Někdo z pár tisíců obyvatel vesmírné lodi se ji pokusil zabít..

Hodnocení
Tvrzení, že young/adult literaturu nečtu, už zdaleka neplatí jako dříve. Ráda si vždy přečtu zajímavý příběh a knihy, jako jsou Měsíční kroniky, mě ohromily. Nejinak tomu je u prvního dílu trilogie Loď mezi hvězdami.

Universum je kosmická loď, která letí k velmi vzdálené planetě Země Centauri. Kromě asi tisícovky obyvatel veze na tajné palubě další tisícovku zmrazených těl odborníků, kteří budou nápomocni při osidlování nové planety. Let má trvat tři sta let. O padesát let dříve však procitá Amy. Někdo ji nešetrně probudil. Kdyby k ní včas nepřiběhl Syn a doktor, zemřela by krutou smrtí. To, co Amy znala ze staré Země, je ale už dávno pryč. Teď je na lodi mezi hvězdami a musí se přizpůsobit pravidlům, která jí připadají naprosto zvláštní. Nerozumí jim. Navíc kdosi pokračuje v tom, co udělal jí - probouzí zmrazené pasažéry, někteří však ale takové štěstí jako ona neměli. Někdo je záměrně vraždí. Kdo to je a jaký má k tomu důvod?

Netuším, jestli je Beth Revis ve své knize originální nebo se nechala něčím inspirovat. Musím však podotknout, že prostředí kosmické lodi bylo popsáno velmi věrohodně. Představa, že budu na takové lodi já, mi naháněla husí kůži. Samozřejmě, že jsem viděla Star Trek, ale myslím, že co do velikosti, je Universum opravdu, ale opravdu velká loď.

Hlavními vypravěči jsou Amy a Syn, kteří se po kapitolách střídají. Vše je viděno z pohledu první osoby v přítomném čase. Důležitou postavou je Otec. Bezesporu je hodně záporným hrdinou a u mě velké sympatie nepobral. Přesto však v jeho vládě a pravidlech byla spoustu pravdy a chtě nechtě si musím přiznat, že to myslel dobře a měl vše promyšlené do detailů. Kdyby nebyl takový fanatik, jistě by byl jednou ze zajímavých postav. Jeho následovníkem je Syn. Jako budoucí Otec by měl být rozhodný a sebejistý. Synovi tyto vlastnosti chybí. Nevěří si a je těžké si ho představit jako velitele lodi. Amy je taková malá rebelka, která si chce zachovat svobodu, což je ve vesmíru hodně těžké.

Loď mezi hvězdami je typická youngadultka. Je tu romantika, napětí, příběh, který je líbivý a navíc sci-fi, které u mladých čtenářů táhne.

Co mě v knize strašně vytáčelo, byly slangové výrazy jako je „xakru“ a „úža“. Přišlo mi to k celkovému stylu knihy nepatřičné.

Ve své době kniha ohromila a ohromuje i dnes. Stačí se podívat na knižní hodnocení. A i když kniha byla velmi čtivá, nebudu patřit mezi úplně největší skalní příznivce. Na to, jaké autorka vybrala téma, bych očekávala více dospěláckých věcí. Přesto jsem zvědavá, jak se Beth Revis popasovala s dalšími dvěma díly.

Obálky
Obálky jsou hodně sympatické, nejvíce se mi líbí ta poslední.
    


O autorce
Beth Revis se narodila a vyrůstala na úpatí Apalačských hor v Severní Karolíně. Její oblíbený autor všech dob je C. S. Lewis. Je bývalá učitelka a žije se svým manželem a psem na venkově v Severní Karolíně. Její cíle jsou: procestovat celý svět v 80 dnech, prozkoumat měsíc, a nalezení Narnie.

Žádné komentáře:

Okomentovat