neděle 24. listopadu 2019

Tak už se nestyď

AUTOR: Lucie Bělohlávková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2019
POČET STRAN: 144 
ZDROJ: vlastní








Anotace
Bojíš se přihlásit, když se učitel v hodině na něco ptá? Když už zvedneš ruku, stane se ti, že ti správná odpověď „vypadne“ z hlavy, protože ji „přemažou“ tvoje obavy a strach? Bojíš se trapasů a nevíš si rady ve vztazích s ostatními lidmi? Pořád přemýšlíš o tom, co si o tobě druzí budou myslet, a blokuje tě to? Dobrá zpráva je, že podobně na tom jsou i někteří tví vrstevníci. I oni se někdy bojí, že selžou, mají strach navázat sociální kontakt s ostatními, stydí se. Tahle knížka ti pomůže tyhle problémy dostat pod kontrolu. Najdeš v ní tipy, jak poznat škodlivé myšlenky a jak je změnit. Také tady najdeš tipy, jak relaxovat, a knížka tě podpoří v tom, když se odhodláš navzdory strachu k něčemu, co ti nahání strach. Kniha je určena dospívajícím se sociální fobií a úzkostnou poruchou, jejich rodičům a vychovatelům, psychologům pracujícím s dospívajícími se sociální fobií.

Hodnocení
Jsem introvert a s tímto se lehce pojí i sociální fobie. Po přečtení této publikace pro mládež jsem došla k závěru, že to se mnou není tak hrozné.


Sociální fobie je duševní porucha, která se nejvíce vyskytuje v době puberty. Výzkum sociální úzkosti začal v 80. letech 20. století. Diagnostikovaných je málo, protože, jak už to vyplývá ze samotného pojmenování, lidé se stydí vyhledat pomoc a samotní lékaři toto onemocnění opomíjejí. Tolik wikipedie, ale vraťme se zpět k publikaci.

Titul je určen dospívajícím, kteří mají problém se zapojit do společnosti – bojí se vystoupit před třídou s referátem, jít na večírek, mluvit ve větší skupině spolužáků. Jejich tělo na podobné situace reaguje nejen fyzicky, ale i psychicky.

Lucie Bělohlávková se ve své publikaci snaží mladým lidem pomoci. Provede je různými situacemi, které demonstruje na konkrétních příbězích. Další část je názorné ukázaní, co se děje v hlavě, pokud dojde (nebo má dojít) ke konfrontaci. Nikdy jsem takto neuvažovala, ale když se zamyslím, ve velkém procentu případů jsem myslela jako lidé se sociální fobií. A právě tyto chyby v myšlení jsou problémem, které člověk s úzkostmi těžko překonává. Autorka krok za krokem jednotlivé body prochází a to není vše. Ke každé kapitole je přiřazen úkol, který se tématu týká, případně si lidé mohou vést deník, kde si zapisuje, co se mu přihodilo a jak na danou situaci reagoval.

Člověk, který prožívá úzkost, je pod velkým tlakem a musí umět vypnout. Na odreagování jsou vhodná relaxační cvičení.

V závěru se autorka obrací na pedagogy i rodiče s radami, jak poznat dítě se sociální fobií a jak mu pomoci a kde vyhledat odbornou pomoc.

Knihu nemám s čím srovnat, toto téma čtu poprvé, ale myslím si, že lidem může pomoci nebo je může navést ke změně. Vše je srozumitelně a jednoduše popsáno, autorka je věcná, nijak zbytečně text nekudrlinkuje. V titulu jsou také doprovodné ilustrace komiksového stylu.

Na knihu se určitě nebude prášit, čas do času bych ji chtěla vytáhnout a nahlédnout do ní. Knížka je určená spíše mladým lidem, ale přečíst si ji můžou i rodiče či dospělí, aby pochopili, proč se někteří lidé stydí více než jiní a co se za jejich stydlivostí skrývá.

O autorce
Lucie Bělohlávková je speciální pedagog, terapeut. Ve společnosti APLA pracuje jako terapeut pro lidi s Aspergerovým syndromem. Specializuje se na děti školního věku i dospělé klienty. Vede skupinové terapie (zaměřené na rozvoj sociálních a komunikačních dovedností) a individuální terapie (zaměřené především na úzkosti, deprese, fobie, řešení problémového chování, projevy obsedantně-kompulzivní poruchy apod.). Při své práci využívá přístupů kognitivně behaviorální terapie (KBT). Zdroj: Databáze knih


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.


Žádné komentáře:

Okomentovat