čtvrtek 7. listopadu 2019

Léto s frajerem

AUTOR: Petra Martišková
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2017
POČET STRAN: 200
ZDROJ: vlastní








Anotace
„Tohle léto bude tutově za trest!“ mračí se patnáctiletá Berenika, když se balí na letní tábor. A je fuk, že bude instruktorka a že jede se svou nejlepší kamarádkou. Berenika totiž není zrovna táborový typ a mnohem raději by léto trávila úplně jinak. To platí do chvíle, než se jí díky jednomu frajerovi a prima táborové partě obrátí život vzhůru nohama.

Hodnocení
Petru Martiškovou jsem objevila teprve nedávno a to především díky knihám pro děti. Ovšem tato autorka nepíše jen pro ně, ale také pro mladé dívky, kterým je titul Léto s frajerem určen.


Jak už název vypovídá, začaly prázdniny. Patnáctiletá Berenika se se svojí nejlepší kamarádkou Laurou chystá na tábor. Ale ne jako účastnice, ale jako vedoucí. Pro Bereniku to bude velké dobrodružství, i přesto, že se vůbec netěší.

Berenika mi přišla jako fajn holka. Není ráda středem pozornosti, neponocuje, nedělá ze sebe modelku a ani není namyšlená slečinka s nosem nahoru. Takhle jsem vlastně popsala Lauru. Čtenář si až s údivem může říct, jak se mohly stát nejlepšími kamarádkami. Bereničiným protějškem je Adrian, velký sympaťák, po kterém se ohlédne většina holek. Ne však Berenika. Navíc se o Adrianovi doslechla spoustu negativních věcí a ona neví, čemu a komu věřit.

Ústředním motivem je samozřejmě láska. Petra Martišková však lásku ukázala jen lehce, žádné milostné scény tu nenajdete. Jen několik objetí a polibků. Je to tak dobře, protože knihu čtou i dvanáctileté slečny, které zatím opravdu nepotřebují červenou knihovnu. Za to Petře Martiškové moc děkuji. Autorka však do příběhu vložila i dramatickou část, která se jí opravdu povedla - byla napínavá a čtenářky jistě budou s Berenikou soucítit.

Na táboře jsem nikdy nebyla a ani po něm nějak netoužila, proto mě překvapilo, jak pestrý program malí táborníci měli. Měli taneční část, setkání s youtubery nebo také výlety po hradech a zámcích. Panovala tam velice přátelská atmosféra, (až na pár výjimek).

Není to jen příběh o táboření, kamarádství a lásce, ale také o tom, jak se někteří lidé mění, o závisti a lži. A také o tom, že čím jsme starší, tím vidíme věci a lidi jinak, než jak jsme je vnímali doposud.

Léto s frajerem je lehké oddechové čtení, které potěší spíše náctileté čtenářky mladšího věku. Ideální čtení k vodě. Je to příjemná jednohubka s příběhem, který osloví romanticky založené čtenářky.

O autorce
Petra Martišková vystudovala Gymnázium v Kadani a později tamtéž i nástavbové studium obchodní akademie. Účetnictví se věnuje profesně, ale pracovala také jako redaktorka internetových magazínů pro ženy. Díky lásce ke knihám, začala psát vlastní příběhy. V roce 2006 jí vyšla první kniha a od té doby vyšlo spoustu knih nejen pro ženy, ale i pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat