sobota 31. srpna 2019

Plamen v temnotě

AUTOR:  Sabaa Tahir
ORIGINÁL: A Torch Against the Night (RazorBill, 2016, New York)
PŘEKLAD: Petra Johana Poncarová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2017
POČET STRAN: 472
ZDROJ: knihovna






Anotace
Pokračování Jiskry v popelu. Eliasovi a Laie jde o život.
Po Čtvrté zkoušce a událostech, k nimž při ní došlo, se vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří utekli ze Serry a vydávají se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria.
Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance na svobodu.

Hodnocení
Plamen v temnotě plynule navazuje na první díl Jiskru v popelu. Pokud jste první díl zatím nečetli, berte, prosím, v úvahu, že následující text může vyzradit některé zápletky.

Plamen pokračuje tam, kde Jiskra skončila. Začala nebezpečná a napínavá pouť do kaufského vězení, aby odsud Elias a Laia osvobodili jejího bratra Darina. Cesta je plná nástrah, protože je stíhá nejen Velitelka, Eliasova matka, ale také Helena, jeho někdejší nejlepší kamarádka z dětství.

Příběh je hodně epický, autorka zasadila děj do prostoru Impéria a provede čtenáře pouští a horami až do Kaufu. Seznámí nás také s domorodými kmeny a jeho obyvateli – na cestě za záchranou budou hrát důležitou roli.

Hlavní postavy zůstávají stejné. Laia, učenecká dívka, má před sebou jediný cíl – vysvobodit bratra z vězení a udělat už konečně něco, co pomůže Učencům. Elias je Velitelčin syn, na první pohled tvrdá Maska, ale uvnitř jeho samého se skrývá hodný člověk. Násilí mu nedělá dobře a rád by tomu učinil přítrž. Na stopě je mu Helena, další Maska a jedna z mála dívek, které v serrské akademii jsou. Je vycvičená k zabíjení a stejně jako Elias neváhá použít násilí. A také jako on, i ona zjišťuje, že některé rozkazy Velitelky a nového císaře jsou proti jejímu přesvědčení. Čin, který musí vykonat, způsobí smrt buď její rodině nebo Eliasovi. Pro koho se rozhodne? Velitelka. Jedna ze záporných postav, které asi nebudete mít rádi. Je to tvrdá žena, její jediné slabé místo bylo těhotenství. Má srdce z kamene a nikomu nic neodpustí, každého trestá a miluje zabíjení. Pokud má ještě nějaké slabé místo, to zatím autorka neprozradila. Je chtivá po moci a dělá si zálusk na císařovo místo. Podaří se jí svrhnout nového císaře?

Kniha má přes čtyři sta padesát stran. A je nabitá akcí. Autorka nás nenechá chvíli odpočinout, drží nás u příběhu. Čtenáři si občas stěžovali, že některé části jsou nudné a nezáživné. Ten dojem jsem neměla. Celé vyprávění se mi líbilo od začátku do konce. Stejně jako minule, i tady se odvíjí milostný příběh. Je sice trochu netradiční, ale určitě potěší.

Ve vyprávění se střídají tři osoby – Laia, Elias a Helena. Bylo tak velmi zajímavé sledovat, co se děje na různých místech Impéria. Vše bylo přehledné a autorka většinou kapitolu ukončila v napínavé pasáži. Všichni svou část vypráví v ich-formě a přišlo mi, že se to k tomuto druhu románu hodí.

Kromě reálné části se čtenáři setkají i s nadpřirozenem a magií. Jsem člověk, který čárům nevěří, ale neviděla jsem v tom žádný problém. Můžu říct, že jsem je i uvítala. Bylo to takové vytržení z reality.

Pokud sérii čtete, víte, že Plamen v temnotě má pokračování s názvem Smrt před branami. Jsem zvědavá, co autorka vymyslí do třetího dílu. Líbilo se mi, že autorka směřovala k cíli, který byl jasně daný a postupně se k němu dostávala přímou cestou skrz všechny vypravěče. Nikde zbytečně neodbočovala, což jsem ocenila. 

Sabaa Tahir umí psát. Když však srovnám Jiskru v popelu a Plamen v temnotě, Jiskra ve čtivosti vychází o chlup lépe, přesto je Plamen stále čtivý, napínavý a do jisté míry i brutální. Je o spojenectví i o zradě, o lásce a povinnosti. O tom, že to, v co věříme, nemusí být taková modla, jak se nám dříve zdálo.

Autorka si na postavách dala opravdu záležet. Měli možnost rozvinout své charaktery a čtenář mohl nahlédnout do jejich nitra. Největší posun je vidět u Heleny Aquilly, které se postupně otvírají oči. To ona je Plamenem v temnotě, pokud ovšem bude mít odvahu hořet...

Obálky
Tentokrát musím říct, že naše obálka se mi moc nelíbí. Ale úplně mě oslnila druhá obálka zleva.

   

O autorce
Sabaa Tahir vyrostla v rodinném motelu v Mohavské poušti v Kalifornii. Čas trávila hltáním fantasy románů, nájezdy na bratrovu skrýš s komiksy a špatným hraním na kytaru. Vystudovala Kalifornskou univerzitu v Los Angeles a pracovala ve Washington Post. Žije se svou rodinou v San Francisco Bay Area. Román Jiskra v popelu (2015) začala psát během nočních směn, když pracovala jako editorka. Kniha vychází ve třiadvaceti zemích a dostala se do žebříčku bestsellerů New York Times. Zdroj: Databáze knih

Žádné komentáře:

Okomentovat