sobota 14. září 2019

Společenstvo klíčníků

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Barbora Kyšková
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2012
POČET STRAN: 192
ZDROJ: knihovna








Anotace
Vydejte se s Martinem, Vojtou, Gábinou a neveselým syslem do březnického zámku, do starého rozpadlého hamru nebo do rožmitálského kostela a pátrejte s nimi po tom, co střeží tajemné Společenstvo klíčníků. Čeká vás dobrodružné hledání klíčů a luštění důmyslných šifer. Na cestě za prastarým tajemstvím bude třeba překonat spoustu překážek, ale to, co nakonec zjistíte, vám vezme dech. Index Dei supra nos tenditur!

Hodnocení
Po přečtení anotace jsem došla k závěru, že příběh bude psán ve stylu Dana Browna. Ukázalo se však, že Daniela Krolupperová se sice mohla inspirovat, ale příběh v jejím podání je ryze originální.



Je léto a prázdniny. Martin jejich část tráví u svého prastrýce v rožmitálském domku, který je cítit vlhkostí a zatuchlinou. Holt je to už starý dům a prastrýc je zvyklý. Martinovy představy o prázdninách tak vzaly za své. Ale je slušně vychovaný a prastrýcovi pomáhá, jak se dá. Vše se změní nálezem zvláštního klíče a křížovky, jejíž tajenka nedává vůbec žádný smysl. Martin však miluje šifry a protože věděl, že křížovka pochází od jeho dědečka, bylo mu jasné, že tajenka je zaheslovaná. 

Společenstvo klíčníků se sejde v Březnici. O pouti v zámecké zahradě pod červeným dubem. Musí se sejít sedm klíčů. Všech sedm klíčů se musí otočit v zámku hned po sobě. Jinak bude obsah truhlice s tajemství Božím zničen.
Páni, ale co pro všechno na světě znamená tajemství Boží? Potom si Martin vzpomněl na plakát vylepený vedle obchodu. Tradiční březnická pouť tuhle neděli. (Str. 23)

Tím, že záhadu vyřešil, získal další kamarády a klíče k tomu. Vojta pochází z Březnice. Jeho rodina je bohatá a mohli si tak postavit velký a moderní dům. Je to úplný opak domu, kde bydlí Martin. Společně vypátrají další klíč a seznamují se s Gábinou. Gábina zase tráví léto u babičky v Bezděkově. Čtvrtým do party je vysokoškolský student matematiky a fyziky Vráťa. Je hodně roztržitý, ale děsně chytrý. Celkem mají čtyři klíče, chybí už jen tři. Kde jsou? Podaří se jim najít i zbytek? A co je to tajemství Boží?

Daniela Krolupperová mě nepřestává překvapovat. Umí napsat knihy nejen pro malé čtenáře, ale zaujme i děti staršího věku. A Společenstvo klíčníků je právě typ pro druhou věkovou skupinu. Kniha je většího formátu, což v tomto případě vůbec nevadí. Text uvnitř je velice zajímavě a dobrodružně napsán. Je to ideální čtení na prázdninové chvíle u vody.

Hlavní hrdinové mají třináct let, dospělým elementem je pouze Vráťa, ovšem i když je hodně nadaný, některé věci jsou pro něho nesmírně těžké, například jízda autem.

Autorka také ukázala, jak žijí na vesnici starousedlíci a přistěhovalci. Například Vojtova rodina patří k těm bohatším, ale k penězům přišla legální cestou a poctivou prací. Navíc Vojtova máma je velmi pohostinná a přátelská. Martinův prastrýc má svou oblíbenou větu: „Doba je zlá.“ Jistě si toho prožil v životě hodně. Je už starý a na nějaké novoty v domě nemá sílu.

Do příběhu je zakomponována i historická linka, která popisuje cestu onoho „Božího prstu“ z Mexika v roce 1519 až do Březnice 1950. Figurují zde doložené historické postavy jako jsou Tycho Brahe, Tadeáš Hájek z Hájku, Adam z Lokšan nebo hrabě Hanuš z Kolovrat. Autorka však na začátku příběhu podotýká, že postavy jsou sice skutečné, ale dějová linka k nim smyšlená. Historická část se pravidelně po kapitolách střídala s dějem ze současnosti.

Děj postupně gradoval až do samého konce. Právě závěr byl pro mnohé čtenáře velice rozporuplný. Hodně komentářů zmiňovalo fakt, že byl nedořešený, otevřený a nic nevysvětluje. Já však nesouhlasím. Čtenář taky nemusí vědět všechno, může si některé věci domyslet sám.

Barbora Kyšková často ilustruje knihy této české spisovatelky. Nejinak je tomu i tady. Obrázky jsou v černobílém provedení a na první pohled mě zaujaly. Navíc jsou ilustrované i vnitřní tvrdé desky knihy, což ve mně vyvolalo vzpomínky na dobu, kdy jsem byla ve věku hlavních hrdinů a hltala jsem dobrodružné romány. Za grafickou podobu knihy dávám palec nahoru. To samé platí i pro samotný příběh. Kniha je určena pro mládež ve věku dvanácti až patnácti let a pro ty, kteří mají rádi napínavé romány, příběhy o kamarádství a tajemství.


O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat