sobota 13. ledna 2018

Freya I - Ve stínu moci

AUTOR:  Tereza Richter
NAKLADATELSTVÍ: Tereza Richter
ROK: 2017
POČET STRAN: 314
ZDROJ: vlastní








Anotace
Příběh vyprávěný mladou dívkou, jejíž život se obrátil naruby po těžké autonehodě, při které se ocitla na hranici života a smrti. Po návratu z říše mrtvých si s sebou totiž přinesla magii svých předků - osud tak vybral Freyu Leway, aby se postavila temným, děsivým Stínům, které nabývají na síle a mají v plánu zahltit svět temnotou. Dříve bezstarostná a sebevědomá Freya Leway vypráví, jak se stala nositelem nejmocnější magie a zároveň terčem všech Stínů. Proto musí odejít od své rodiny i z rodného města s neznámým ochráncem čarodějnic Jackem Blackem. Pod jeho dohledem se pak stává silnější a mocnější čarodějnicí, ale zároveň pomalu odhaluje děsivá tajemství související právě s autoritativním Jackem.

Hodnocení
V loňském roce vyšla Tereze Richter prvotina Freya I - V zajetí moci. Tato fantasy kniha je určena mladším čtenářkám.


Na začátku příběhu se seznamujeme s Freyou Leway. Je jí sedmnáct let a je docela rozmazlená slečinka, která má všechno, po čem zatouží. Vše se změní po ošklivé autonehodě, při které se dostane do kómatu. Zázračně se ale začne uzdravovat. Jenže tím nic nekončí, je to teprve začátek toho, co musí Freya poznat. Freya získává nadpřirozené schopnosti. Má magickou moc, po které touží Stíny, bytosti, jež chtějí ovládnout celý svět. Freyina rodina ji pro její bezpečnost posílá pryč do městečka Darkhills. Darkhills má pod palcem Jack Black. Hrubián, bručoun, gangster i mafián v jedné osobě. A právě Jack Black Freyu naučí, jak moc ovládat a používat ji.

Děj je mnohem spletitější a dobrodružnější, než by se mohlo zdát. Když už si čtenář myslí, že se nedá nic nového vymyslet, autorka do příběhu přináší další zvrat. Stalo se to tak několikrát, ale pokaždé mě hodně překvapilo, jak vše Tereza Richter vymyslela. A vůbec to nepůsobilo nepřirozeně. Bylo to logické a uvěřitelné.

Co mi však nesedělo, byla první část knihy. Děj mohl být více propracovanější, jít do hloubky. Autorka mohla Freyin pobyt v Darkhills více rozšířit a propracovat. S Freyou sice mohly zmítat pocity lítosti, že Darkhills musí opustit, ale čtenáře může tato skutečnost nechat chladným.

Další část byla čtivější, akčnější a bylo také poznat, že se autorčin styl psaní změnil. Tereza Richter si s textem více pohrála. Věty na začátku příběhu byly trochu kostrbaté, příliš jednoduché. Ale nakonec se slova četla docela příjemně.

Autorka mohla také více charakterizovat jednotlivé postavy včetně obou hlavních hrdinů. Povahové rysy byly jen lehce zmíněny, určitě by stálo za to jim vdechnout více vlastností pro ně typické.

Freya je klasická young/adult vhodná pro náctileté slečny. V kombinaci s fantasy je to milé čtivo, jež potěší čtenáře, kteří s tímto žánrem teprve začínají. Určitě čtenářky také potěší i milostná zápletka. Stejně jako předchozí výtky, i tady mohla být romance více rozvinutější a propracovanější. Veškeré milostné zážitky proběhly tak rychle a nečekaně, že jste je nemuseli skoro ani postřehnout.

Protože fantasy moc nečtu, nejsem si jistá, zda v jiných knihách od českých autorů je příběh dosazen do českého prostředí nebo do světa vytvořeného autorem. Tereza Richter děj zasadila do prostředí, kde je moře a postavy mají anglická jména. Předpokládám tedy, že děj se odehrává někde v anglicky mluvících zemích nebo také kdekoliv jinde. Nejspíš by asi působilo zvláštně, kdyby se příběh odehrával v Černokopcích a hlavní hrdinka se jmenovala třeba Lenka.

Zpestřením příběhu jsou ilustrace od samotné autorky kreslené tužkou v černobílém provedením. Zobrazují jednotlivé hlavní hrdiny, jak si je Tereza Richter vysnila.

Závěr knihy je otevřený. Nemám takové konce ráda, pokud vím, že spisovatel nemá v plánu psát další díl či díly. V tomto případě však Tereza Richter druhý díl o Freye píše, takže se jistě brzy dočkáme pokračování. A i když jsem vůči knize kritická, další díl mě zajímá. Chtěla bych nejen vědět, jak Freya skončí, ale i to, jak autorka posunula svoje psaní. Určitě se tedy mají čtenáři na co těšit.

Kniha je nabitá dějem a nečekanými zvraty a čtenář se jistě nudit nebude. Pokud byste si chtěli pořídit Freyu do své vlastní knihovničky, na autorčiných stránkách http://freyabook.webnode.cz pod doručovací adresu napište slevový kód KNIHUPROSIM10%. Knihu tak budete mít o 10% levnější.

O autorce
Tereza Richter je autorkou nového fantasy románu "Freya". K psaní tíhla již od dětství, ale až po studiu na Masarykově univerzitě v Brně se rozhodla sepsat své první dílo. "Freya" se jí stala únikovou realitou, posedlostí, vášní, splněným snem. "Freya" je její srdcovou záležitostí, proto se rozhodla vydat knihu jako samonakladatel. Zdroj: web autorky

Děkuji autorce za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat