středa 10. ledna 2018

Johana s nosem nahoru

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Jiří Bernard
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2017
POČET STRAN: 80
ZDROJ: vlastní







Anotace
Myslíte, že dobrodružství zažívají jen kluci? Kdepak! Na letním táboře, kam Johanka jede po skončení první třídy, ji jedno velké čeká. Zpočátku má Johanka trochu nos nahoru, ale hned při první táborové hře jí spadne hřebínek. Musí dokázat, že má odvahu i chytrou hlavu, aby ji oddíl Lvíčat, a nejen ten, přijal jako prima kamarádku.

Hodnocení
Pamatujete si Johanu s dlouhýma nohama? Já ano. Po vyprávění  o kamarádství i záchraně zvířátka přichází Petra Braunová s novým příběhem o této holčičce.


Johanka je už prvňačka. Zrovna nastaly prázdniny a ona se vehementně chlubí tím, že měla samé jedničky a byla nejlepší v celé třídě. Ono je chlubení a chlubení. Pokud se někdo chválí tak, že se povyšuje nad ostatní, určitě to není v pořádku a moc kamarádů asi mít nebude. Johanka odjíždí na letní tábor. Na její nos nahoru však nikdo není zvědavý. To mladá slečna brzy pochopí a bude se snažit, aby ji děti měly rády a braly ji jako fajn kamarádku.

V poslední době se setkávám s knihami, které se snaží lehce moralizovat a trochu poučit. Vůbec nic proti tomu nemám. Pokud se nic nepřehání, proč ne. A pokračování Johanky je tento případ. I když ono to moralizování tak trochu šlo do pozadí a ustoupilo letnímu příběhu.

Johanka se ráda chlubí. Já taky. Ráda ukážu nejen nové knížky či omalovánky anebo vykreslené obrázky. Ale jen těm, o kterých vím, že mou zálibu sdílí a mají stejný koníček jako já. Ale nepřeháním. Johanka sebechválu přepískla, hned si však uvědomila, že to není správné a chce chybu napravit.. Jak se jí nakonec povede? Přečtěte si Johančin příběh.

Kniha patří do edice Druhého čtení, ale, stejně jako první díl, si ji mohou přečíst i starší děti. Oproti edici První čtení má tato menší písmena a také méně obrázků.

Johanku můžu doporučit ke čtení dál jak všem dětem, tak i dospělým.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih


Napsáno pro Databázi knih

Žádné komentáře:

Okomentovat