sobota 4. března 2017

Skořápky na vodě

AUTOR: Jarmila Pospíšilová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2017
POČET STRAN: 222
ZDROJ: vlastní



HODNOCENÍ:




Anotace
Tomáši Valentovi se po letech úspěchů rozpadne svět. Uchýlí se do staršího domku na malém městě, který zdědil po příbuzných, a zkouší začít znovu. Jeho syn Marek tragicky zemře a jeho srdce je transplantováno mladé ženě. Tomáš se snaží vyrovnat se svým smutkem i pocitem viny. Až teď si uvědomuje, že syna téměř neznal, teprve po jeho smrti zjišťuje, jaký vlastně byl. A stále častěji si klade otázku, kdo dostal Markovo srdce. Podobná otázka trápí i mladou ženu, které transplantace zachránila život. Opatrně si dělá plány do budoucna a ráda by věděla, komu patřilo srdce, které jí tluče v hrudi...

Hodnocení
Od Jarmily Pospíšilové jsem četla knihu Kočka na plotě. Příběh se mi moc líbil, byl čtivý, psychologický, reálný. Kniha Skořápky na vodě je psána ve stejném duchu.

Hlavní postavou není jen jeden člověk, ale více lidí. Ústředním bodem však zůstává transplantace srdce. Seznamujeme se s Tomášem Valentou, mužem, který přišel o všechno. O rodinu, práci, měl i zdravotní potíže. Se svými dětmi se nestýká, a tak když ho dostihne zpráva, že zemřel jeho syn Marek, je šokovaný. Zjišťuje, že svého syna vůbec neznal. Marek byl dříve velký floutek, a tak ho docela překvapilo, že z kluka, který rád riskoval, vyrostl muž, jenž měl v hlavě velké plány. Tomáš si uvědomuje, že o hodně přišel. Lékaři Tomáše informují, že se Marek stal dárcem srdce. Tomášovi tato informace nedá spát.

Zuzana je mladá žena, která od narození trpí vadou srdce. Moc pozitivní prognózy nemá, přesto však je vdaná a má malou dcerušku. Její srdce se oklamat štěstím nedá a Zuzana skončí v nemocnici. Zuzana má štěstí v neštěstí - objevil se dárce, který má to správné a zdravé srdce.  Jak Zuzaně, tak i Tomášovi vrtá hlavou, kdo je dárce a kdo příjemce. Setkají se spolu?

Příběh se mi moc líbil, byl skvěle čtivý, postavy pečlivě vykresleny. Myslím si však, že by si kniha zasloužila mnohem víc stránek než jen těch dvě stě. Takové závažné téma jako transplantace se dá více rozvinout a také jít do hloubky jednotlivých postav. 

Opět si však musím postěžovat na anotaci. V poslední době anotace všech knížek, které jsem četla, nevypovídaly to, co bych měla od knihy očekávat. Možná je to jenom náhoda nebo si prostě vybírám knihy s nepříliš konkrétní anotací.

No ale i přes tuto drobnost se na čtivosti knihy nic nemění. Je skvěle napsaná a já ji můžu doporučit všem čtenářům, kteří mají rádi psychologické romány, krásné příběhy a také české autory. Je to příběh o hledání pravdy,  o rodině, o tom, že jestli se něco stát má, tak se stane. 

O autorce
K literatuře to Jarmilu Pospíšilovou táhne celý život, je pro ni zdrojem nových vědomostí, ale i rozptýlení. Její oblíbenou četbou jsou detektivky, věnuje se jim i jako autorka. Je přesvědčená, že tento žánr má velký potenciál, dobrý detektivní román může být současně i kvalitním literárním dílem. Náměty čerpá výlučně ve své vlastní fantazii, jakékoli popisování skutečných událostí by ji nejspíš neuspokojovalo. Díky své práci poznala mnoho lidských příběhů a osudů, a to jí umožňuje vytvářet zápletky svých knih a nechávat jednat vymyšlené postavy tak, aby působily věrohodně a čtenář z nich měl autentický dojem. Zdroj: Databáze knih


Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví nakladatelství
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

2 komentáře:

  1. Knížka mě láká, mám ji na seznamu, tak doufám, že se k ní jednou dostanu. Moc pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šári, díky. Knížka byla moc pěkná a dobře se četla. Doufám, že si ji brzy přečteš.

      Vymazat