čtvrtek 3. listopadu 2016

Harry Potter a Kámen mudrců

AUTOR:  J. K. Rowling
PŘEKLADATEL: Vladimír Medek
ILUSTRÁTOR: Jim Kay
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2015
POČET STRAN: 256
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Nové vydání příběhů čarodějnického učně Harryho, tentokrát bohatě vypravené ilustracemi Jima Kaye. Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem... 

Hodnocení
Takže. Harry Potter. Klasika pro všechny nadšence Harryho a světa kouzel. Mně se Harry Potter obloukem vyhýbal. Ne že bych ho neznala, ale už nejsem vhodná věková kategorie k tomu, abych si Harryho přečetla jedním dechem. A nejsem ani až tak velký příznivec čar a kouzel. Přesto přese všechno jsem si Harryho přečetla, a to díky novému ilustrovanému vydání. A jsem za to ráda.

Myslím, že Harryho a všechny okolo něho představovat nemusím. Ale přece jenom mi to nedá, abych se lehce o postavách nezmínila. Harryho si musíte zamilovat, ať chcete nebo ne. Je chytrý, hodný, ale ke vší smůle bydlí u příbuzných, jejichž omezenost se pohybuje někde mezi jídlem a posluhováním rozmazleného Dudleye. Očividně Harryho nemají rádi, jenom ho ve svém rodinném kruhu strpí. Proč? To se Harry záhy dozví, když Dursleovic dům zaplaví spousta a spousta dopisů. Harry se v něm dočte, že je kouzelník a je přijatý do školy v Bradavicích. Tam se seznamuje s dalšími dětmi, které ho budou provázet celý školní rok - Hermiona, Ron, Neville či Malfoy a další. K těm dalším patří nezapomenutelná postava obrovského Hagrida s citlivou duší, moudrý Brumbál, přísná profesorka McGonagallová či tajemný profesor Snape.

První díl je spíše seznamovací než dějový. O Kameni mudrců se čtenář dozvídá až v poslední třetině knihy a cesta za jeho nalezením je opravdu dobrodružná a strašidelná a za mě nejlepší část z celé knihy.

Ilustrované vydání má na svědomí Jim Kay. Jeho ilustrace jsou naprosto skvělé. Některé obrázky jsou přes celou stránku, někde je jen malý medailonek. Ocenila jsem, že se ilustrátor nedržel až moc filmových postav a že knižní postavy jsou jen jeho fantazií. Z ilustrací mám moc příjemný pocit.

Harry Potter byl zfilmován a od roku 2001 byl vysílán tolikrát, že ho někteří příznivci znají nazpaměť. Ani se tomu nedivím, protože i film se tvůrcům povedl. Samozřejmě že některé události, které se staly v knize, byly ve filmu pozměněny, některé vynechány. Ale to už tak u filmů bývá.

Obálky
    

O autorce
J. K. Rowling je autorkou série sedmi knih o Harrym Potterovi, která vycházela v letech 1997–2007. Knihy vyšly ve dvou stovkách zemích, přeloženy byly do 74 jazyků a prodalo se jich přes 450 milionů výtisků. Na základě série vzniklo osm filmů. Spisovatelka je nositelkou mnoha ocenění včetně Řádu Britského impéria, který jí udělila královna Alžběta II. za zásluhy o dětskou literaturu, španělské Ceny prince asturského, francouzského Řádu čestné legie a nejvyššího ocenění pro autory dětských knih, ceny Hanse Christiana Andersena. Angažuje se v mnoha charitativních hnutích včetně podpory znevýhodněných dětí.

Žádné komentáře:

Okomentovat