neděle 16. října 2016

Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě

Tak mám za sebou další knižní veletrh. Tentokrát v Havlíčkově Brodě, který se konal v místním kulturním domě Ostrov. Nikdy jsem tady nebyla, takže moje zvědavost neznala mezí. Překvapilo mě, kolik je uvnitř plochy a kolik se tam vejde lidí. Nicméně k polednímu kulturák praskal ve švech, hlava na hlavě, strkanice byly naprosto všude a vzduch těžce houstl a bylo nedýchatelno.

Co se týká dvoudenního programu, byl pestrý. Mohli jste se potkat s řadou známých tváří jako je Michal Viwegh, Martin Hilský, Zdeněk Svěrák, Radim Uzel či Sedmilhářky alias Marika Šoposká a Berenika Kohoutová. Ani na jednu z autogramiád a besed jsem se však nedostala, všechny, které by mě zajímaly, byly v pátek nebo v sobotu odpoledne. Do Brodu jsem jela v sobotu a odpoledne už jsem zase jela zpátky na Moravu.

Přesto ve mě tato návštěva zanechala příjemné dojmy. Určitě nesmím vynechat opětovné setkání s Helenou Herynkovou a Hanou Benešovou z Metafory a jejich velmi vstřícný přístup. 

Další setkání, které mě potěšilo, bylo se spisovatelkou Petrou Braunovou. Její knihy máme s dcerou moc rády a moc se nám líbí její příhěhy o Kubovi, Oliverovi či Johance.

Třetí a taktéž příjemné překvapení mě čekalo u stánku Omegy. Vybírala jsem si zde antistresové omalovánky a bylo mi nabídnuto, ať se ještě podívám po nějaké beletrii, jestli by mě některá nezaujala. (Některé knihy mě opravdu zaujaly, takže Ježíšek ví, co ještě nakoupit), např. J jako jestřáb, Sběratel skleněnek či Velká iluze. Na tu poslední jsem reagovala s tím, že už jsem ji četla a oba pánové mi tvrdili, že to není možné. Poté, co jsem oznámila, že jsem ji měla na recenzi se z jednoho muže vyklubal Michael Šoták, který má blogery na starosti. 

Takže pro mě opravdu moc zajímavý den. Peněženka po celém dni zhubla a asi bude mít ještě dlouho hlad, ale když je to jenom jednou za čas, tak proč ne.

Závěrem vám představím knihy, které jsem si z Havlíčkova Brodu přivezla. Některé jsou opravdu velmi zajímavé.

Knihy z Metafory jsou vždycky sázkou na jistotu. Nikdy jsem nákupu nelitovala. První kniha je ještě stále žhavá novinka z Velkého knižního čtvrtka. Jmenuje se Pařížský polibek z pera Maggie Ritchieové. Příběh vypráví o sochařce Camille Claudellové a sochaři Augustu Rodinovi. Další novinkou jsou Nepřátelé a milenci od švédské spisovatelky Simony Ahrnstedtové. Je to příběh o pomstě, intrikách ve světě byznysu, temném tajemství a zakázané lásce. A třetí poslední kniha je V srdci země od jihoafrického spisovatele J. M. Coetzeeho. Je to příběh o komplikovaném vztahu mezi otcem a dcerou.
  
  

Z nakladatelství Moba jsem si pořídila novinku od Věry Fojtové Zrádná frankovka. Její kapitán Ota Kouba je tak sympatický, že jsem ho chtěla mít zase doma, a tak ho doma mám.

Myslím, že knihu Pan Kaplan má stále třídu rád nemusím představovat. Je to stálice mezi knihami a když jsem ji tam viděla, musela jsem si ji pořídit.

Na více vážnější téma jsem si pořídila knihu Kdysi od australského spisovatele Morrise Gleitzmana. Příběh se odehrává v okupovaném Polsku a hlavní hrdinou je malý Felix. Je to zatím první kniha ze čtyřdílné série. A pokud se mi čtení bude líbit, tak si jistě postupně pořídím i další knihy.

Nesměla jsem zapomenout i na moje dvě děti, takže pro ně jsem koupila knihy z nakladatelství Portál. První z nich jsou dvě pohádky O poslušných a neposlušných kůzlátkách. Napsaly ji dvě slovenské spisovatelky a pohádky vypadají velice dobře. Další portálovská kniha je novinka od Daniely Krolupperové Jde sem lesem. Dětí se z příběhu dozví spoustu zajímavých informací o květinách, nejen léčivých, ale i jedovatých. Skvělý počin a já už se nemůžu dočkat, až si knihu přečtu..
  

Třetí dětská kniha je Nela Malá, co nechtěla být malá. Napsala ji Petra Braunová, o které jsem psala výše. Kniha vypráví příběh o Nele, jejíž maminka si chce prostřednictvím dcery splnit sen o modelingu. Ale vše se jim vymkne z rukou.

A v poslední chvíli mé havlíčkobrodské návštěvy jsem si pořídila dvoje omalovánky. První z nich je z Omegy Kouzelné zahrady. Z nich jsem jeden obrázek již vykreslila v rámci Putovních omalovánek a byla jsem z nich okouzlená. Druhé omalovánky jsou novinkou z nakladatelství Moba. Jmenují se pro Nejen pro houbaře a nakreslila je česká autorka Blanka Zigo Cizlerová a když můžu, tak české autory (a nejen ty knižní) ráda podpořím.
  
Původně jsem se o Havlíčkově Brodě nechtěla tak moc rozepsat, chtěla jsem jen jeden odstavec, nakonec to byl dlouhý článek s představením knižních přírůstků. Jsem moc ráda, že jsem tady byla a pokud to bude v mých silách, přijedu i příští rok.

12 komentářů:

  1. Já jsem byla v Praze a je mi teď trochu líto, že jsem nejela radši na Podzimní veletrh...
    Vybrala sis pěkné knížky, k Panu kaplanovi bych se taky jednou ráda dostala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že i v Praze to mohlo být fajn. Nebyla jsem tam, takže soudit nemůžu.

      Z knížek jsem nadšená, brzy se do nich pustím.

      Vymazat
  2. Já byl v Praze a místo knih a autorů mě nejvíc zaujaly psací stroje, tak jsem většinu času strávil psaním povídek na psacích strojích :D
    Kdyby to nebylo v jeden den, tak bych jel do Havlíčkova Brodu, ale do soboty HB a v neděli Praha, tak bych vyrazil spíše do HB. Ale každý má jiný vkus

    OdpovědětVymazat
  3. V Havlíčkově Brodě jsem byla v pátek, a moc se mi tam líbilo :) Když mamce u jednoho stánku uniklo, že píšu blog, trošku se to rozšířilo a pár vystavovatelů si se mnou začalo povídat... byla tam úžasná atmosféra a vstřícní lidé... prostě pecka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou ty drobnosti, které dělají den hezčí a člověk se pak cítí naprosto v sedmém nebi :-)

      Vymazat
  4. Já jsem byla v HB v pátek dopoledne a během hodiny jsem byla pryč. Moc se mi tam nelíbilo. Všude hrozně moc lidí (chytla jsem zrovna nějakou školu a ty děti tam dělaly dost -lidově řečeno- bordel), málo místa a horší organizace. Přijeli jsme na otevíračku, tedy na 10. Chvilku na to jsme byli uvnitř a hodně stánků ještě nemělo dovybaleno, někteří tam ještě ani nebyli. A zklamal mě stánek s ,,levnými" knihami, tuším že to byl Kanzelsberger. Měli tam sice knihy za parádní ceny, ale všechny byly poškozené (tedy alespoň ty, na které jsem koukala), tudíž to už tak parádní sleva nebyla, když se jednalo o poškozené zboží. Celkově mě to tedy moc nenadchlo, ale to je možná tím, že jsem zvyklá na Svět knihy v Praze, který se mi zdá mnohem lepší :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Praha je Praha, tam je to trochu jiné. Ale i tento veletrh měl své kouzlo. Já tam byla v sobotu, takže už vše bylo připravené a žádné velké množství dětí tam nebylo. Ale jak jsem psala, kolem poledne přibylo hodně lidí a kdo nevlastnil ostré lokty, moc šancí dostat se ke stánkům rychle neměl. Ale i tak jsem byla spokojená.

      Vymazat
  5. Já jsem byla na Humbooku a přijde mi škoda, že se to sešlo takhle dohromady. :) Ty pohádky vypadají strašně dobře! A abych se přiznala, už delší dobu mě lákají ty omalovánky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to škoda, že se obě akce kryly. Na pohádky jsem moc zvědavá a omalovánky vyzkoušej. Je to skvělý relax.

      Vymazat
  6. Bohužel jsem se na akci nedostala, ráda si potom přečtu články :) Krásné kousky sis dovezla, ať se líbí :) Pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat
  7. Martino, je hezké, že sis udělala radost. Pro mě je veletrh také srdcová záležitost, kterou si nemůžu nechat ujít. V pátek s kamarádkou, v sobotu s dětmi a manželem. Nadšeni jsou všichni :o)
    Krásné dny.
    Katka ♥

    OdpovědětVymazat