neděle 16. října 2016

Deset dětí paní Ming

AUTOR: Eric-Emmanuel Schmitt
ORIGINÁL: Les dix enfants que madame Ming n´a jamais eus (Albin Michel, Paříž, 2012)
PŘEKLAD: Dana Melanová
NAKLADATELSTVÍ: Motto
ROK: 2016
POČET STRAN: 88
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ


Anotace
Paní Ming neustále mluví o svých deseti dětech, které žijí na různých místech rozsáhlého území Číny. Je to možné v zemi, kde je povoleno mít pouze jedno dítě? Obešla nějak zákon? Vymýšlí si nebo je snad šílená? A co když se nejedná o imaginární potomky? Co když doopravdy existují? Jaké tajemství skrývá nenápadná a tichá paní Ming?

Hodnocení
Kdo by to byl řekl, že se v tak útlé knížečce skrývá silný a nádherný příběh? Pravidlo, že někdy méně je více, tento příběh nadmíru splňuje.

Vypravěč celého příběhu je nákupčí. Cestuje po celém světě, aby uzavíral smluvní kontrakty, navazuje nové obchodní styky. Jeho kroky často směřují do Číny, do jednoho města, které se rychle rozvíjí, tak jako všechno v Číně. V hotelu Grandhotel se seznamuje s paní Ming, ženou, která má neobyčejné kouzlo a oplývá moudrostí.

Paní Ming našemu vypravěči svěřuje svůj příběh o životě s deseti dětmi. Deset dětí? V Číně? Je jasné, že muž paní Ming vůbec nevěří. Ale paní Ming tak přesně popisuje své děti, jejich povahu, vlastnosti a jejich schopnosti, že vypravěč je na vážkách. Co když přece jenom má paní Ming opravdu deset dětí? Jak dokázala před úřady tolik dětí utajit?

Ať už deset dětí opravdu existuje nebo si je paní Ming vymyslela, tak tento příběh má velkou hloubku. V knize je spousta citátů o životě k zamyšlení od filozofa Konfucia, sice trochu upravených, ale smysl myšlenky zůstává stejný. Přinutily mě se nad některými zamyslet a občas mě až mrazilo v zádech, jak bylo vše pravdivé.

"Radost se skrývá ve všem, jen ji musíme umět objevit a dostat ven."

Kniha má něco málo přes osmdesát stránek a text je psán větším písmem. Kapitoly jsou krátké, takže za dvě hodiny nemáte co číst. Přesto ve vás kniha zanechá dlouhodobý dojem.

Příběh si přečtu ještě jednou, citáty si zapíšu a budu se jimi řídit. S Konfuciem v knize se nesetkávám poprvé, ale i tehdy se mně jeho myšlenky zalíbily.

Pokud máte rádi knihy s krásnými slovy, je tento příběh stvořený jako pro vás. 

Obálky
Upřímně řečeno, poslední obálka je naprosto šílená a nevím nevím, jestli by mě kniha spíše neodradila. A abych byla opravdu upřímná, mému oku se nejvíce líbí naše česká obálka.
 c
O autorovi
Eric-Emmanuel Schmitt se narodil v Lyonu. Vystudoval hudbu, literaturu a filozofii na École Normale Supérieure a stal se profesorem literatury na univerzitě v Chambéry. Jeho první hra Soud s Donem Juanem byla uvedena v roce 1991. Hra Návštěvník  pochází z roku 1993 a byla Schmittovým velkým úspěchem. V roce 2000 složil Stavros Xarhakos na motivy Návštěvníka operu. V současné době už má Eric-Emmanuel Schmitt na svém kontě více než třicet románů, povídkových knih, divadelních her a esejů a řadí se k deseti nejprodávanějším francouzským autorům, jeho knihy a divadelní hry vyšly ve 46 jazycích a milují je čtenáři a diváci v padesáti zemích světa. 

Napsáno pro Databázi knih.

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Kniha vypadá zajímavě a má úžasnou obálku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha byla opravdu zajímavá a skvělá. A obálka je naprosto bezkonkurenční.

      Vymazat