pátek 23. září 2016

Gabriel si knihu o sobě napsal sám

Spisovatelka Kateřina Dubská přijela 22. září 2016 do Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně. Posluchačům představila dvě vydané knihy - Člověk Gabriel a Dcery. ˇ

Kniha Člověk Gabriel vznikla na základě snu, který spisovatelka měla, a pak zjistila, že vlastně píše knihu. Příběh je založen na skutečných základech. Gabriel je její dávný předek, který rozuměl koním, miloval přírodu a také Meruňku, se kterou šel z Vídně k Buchlovu, aby zde založili velkou rodinu.

Zatímco Člověk Gabriel se autorce psal velmi lehce, kniha Dcery se jí psala velmi obtížně. Gabriel byl sice psán na základě faktů, ale byl dotvořen jako krásný snový příběh, avšak Dcery jsou z 95 % jen fakta. Dcery jsou volným pokračováním Gabriela. Jak byl Gabriel lyrický, krásný, tak Dcery byly dramatické a drsné. Není divu, že autorce spadl kámen ze srdce, když dopsala poslední větu. Několikrát chtěla psaní odložit, ale vždycky dostala další impuls k dokončení. 

Na podzim v nakladatelství Jota vychází další kniha Kateřiny Dubské. Bude se jmenovat Malé zázraky. Je to kniha dvanácti povídek, které jsou opět založeny na skutečných příbězích skutečných lidí. "Malé zázraky jsou o lásce i strachu milovat, o nemoci i smrti, o darech i jejich nevýhodách, o pýše i pokoře, takže o tom, co se děje a může se stát každému z nás." (zdroj: Kateřina Dubská)

Kateřina Dubská z obou knih přečetla ukázku. Z jejich úst zazněla krásná slováčtina a mně se znovu vybavil příběh o Gabrielovi i Dcerách. Stejné pocity, i stejné emoce, vybavily se mi také jednotlivé příběhy.

S Kateřinou Dubskou jsem se poprvé setkala na Světě knihy v roce 2014. Už tehdy jsem měla Člověka Gabriela přečteného a jaké bylo moje překvapení, když poté, co jsem ji řekla, že jsem její knihu recenzovala, věděla, kdo jsem! Tehdy to byl opravdu silný zážitek. O dva roky později jsem zažila další příjemné překvapení. Paní Dubská mě poznala! A nejen to, pamatovala si jméno i mého blogu. Myslím, že jsem se tvářila dost vyjeveně, protože jsem najednou nevěděla, co říct. Tento okamžik si budu pořád pamatovat. :-) 

Na knihu Malé zázraky se moc těším, protože jsou to příběhy se šťastným koncem a šťastné konce mám ráda. 

3 komentáře:

  1. Tak to věřím, že tě autorka moc potěšila :) Dcery mě docela lákají, Člověk Gabriel mě dle anotace moc nezaujal, ale čtu na něj teď samé pozitivní ohlasy. Takže asi se do něj také někdy pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk Gabriel je pro mě TOP knížka, kterou jsem kdy četla. A to myslím smrtelně vážně! Takže doporučuji přečíst. Jasně, nemusí ti sednout, ale já jsem byla z knihy naprosto nadšená.

      Vymazat