úterý 20. září 2016

Neviditelná dívka

AUTOR: Mariel Hemingway
ORIGINÁL: Invisible Girl (Regan Arts, New Yor, 2015)
PŘEKLAD: Kateřina Pietrasová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2016
POČET STRAN: 104
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:




Anotace
Vnučka slavného spisovatele Ernesta Hemingwaye napsala působivou knihu o tom, jaké to je vyrůstat s vědomím, že vaši rodiče trpí depresemi a jsou závislí na lécích, sestra je duševně nemocná a dědeček několik měsíců před vaším narozením spáchal sebevraždu. Mariel Hemingwayová popisuje dětství a mládí prožité v rodině, jejíž členové byli sice obdařeni nadáním a slávou, avšak poznamenaly je deprese, alkoholismus, schizofrenie, rakovina a sebevraždy.

Hodnocení
Když jsem držela Neviditelnou dívku v ruce, zaujala mě nejprve obálka. Je velice jednoduchá. Je zde vyobrazená dívka, která je průhledná skrz kapky. A kapky značí smutek, deprese, pláč či nemoc. Růžová barva je však o naději, že ne všechno může být šedé a smutné.

Seznamujeme se s Mariel, s dívkou, která nemá jednoduchý život. Vyrůstá v rodině poznamenané depresemi, závislostmi a také sebevraždou. To není moc dobrý základ pro budoucí život.

Mariel má dvě starší sestry. Se starší sestrou Margot (později známá spíše jako Margaux) si moc nerozuměla, pro rodiče byla neviditelná, ti měli jen svoji chvilku na víno, po které se nejdříve skvěle bavili, pak došlo na hádky.

Mariel předčasně dospěla, starala se o domácnost, když její rodiče nemohli. Byla také sama, moc přátel neměla. Snaží se samotu překonat svými zájmy jako je lyžování, jízda na kole či pobyt v přírodě.

S Mariel prožíváme její dětství i část teenagerovských let, dobu, kdy děti prochází velkou změnou. Zažijeme s Mariel i začátek její herecké kariéry, kdy si poprvé zahrála ve filmu a ještě navíc s Margot po boku.

Kapitoly v knize jsou velmi krátké a na konci každé z nich jsou věci k přemýšlení. Obsahují důležité myšlenky, které shrnují přečtenou kapitolu a také rady, jak si poradit v těžkých chvílích a jak nepropadnout trudnomyslnosti a smutku.

Tento krátký příběh je určen mládeži, která se potýká s podobnými problémy buď sami nebo mají zkušenosti z rodiny. Kniha může být také součástí biblioterapie a být tak nápomocná těm, kteří si nedokáží poradit sami. Dalším přínosem je i to, že je příběh napsaný na základě skutečných událostí.

A i když má kniha silný příběh a dle čtenářských reakcí lze usuzovat, že je i hodně citově založená, mně se příběh citově nedotkl. Jistě to bude tím, že nejsem cílová skupina a do Mariel jsem se nedokázala vžít. Ale říká se, sto lidí sto chutí. Myslím si, že svou cílovou skupinu si kniha už dávno našla díky jiným pozitivním recenzím.

O autorce
Mariel Hemingway je vnučka Ernsta Hemingwaye, herečka a autorka. Věnuje se rovněž józe a zdravému životnímu stylu.

Napsáno pro nakladatelství Portál.
Knihu můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat