středa 23. března 2016

Kuba nechce číst

AUTOR:  Petra Braunová
ILUSTRÁTOR: Jiří Bernard
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2006
POČET STRAN: 76
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Kuba nechce číst, psát ani počítat. Do první třídy se mu vůbec nechtělo. Co si však počít s žáčkem, kterému se v hlavě honí všechno možné, jen ne škola? Paní učitelka z 1. A na to přišla! Od chvíle, kdy dostala ten skvělý nápad, začaly děti chodit do školy s nadšením. Dokonce i Kuba. A cože to paní učitelka báječného vymyslela?

Něco málo o ději
Kuba nechce číst. Má ze školy strach, protože ho kluci vyděsili tím, jak je to tam hrozně těžké. Má obavu, že se nikdy nenaučí číst. A co paní učitelka? Nebude moc přísná? Bude na ně hodná? Kuba je nešťastný, naštěstí paní učitelka je mladá a docela hezká a s její pomocí se Kuba přestane bát.

Hodnocení
Kniha Petry Braunové, kterou jsme s dcerou společně četly, se věnuje jinému chlapci než je Oliver. Jmenuje se Kuba a právě začal chodit do první třídy. Vůbec se mu tam nechce, protože neumí číst a má strach, že se mu děti kvůli tomu budou smát. Naštěstí paní učitelka je rozumná a moc hodná.

Kuba je ve třídě nepozorný. Stačí jenom chvilka a zamyslí se tak, že ztratí pojem o realitě. Paní učitelka ho kvůli tomu často napomíná, ale stejně to moc nepomáhá. Aby paní učitelka Kubu, a nejen jeho, motivovala k pozornosti, vymyslí pro ně celoroční hru. Pro Kubu je odměna více než motivační, a tak se bude snažit tuto věc získat. Podaří se mu to?

Nepozornost u dětí, které začaly chodit do školy, je v současné době velmi rozšířený problém. Není divu. Přejít ze školky do první třídy není zrovna jednoduchá záležitost. Někdo se s tím popere lépe, někdo hůře. Příkladem může být právě Kuba, jehož pozornost je opravdu nízká, a nedokáže se soustředit na vyučovací hodiny. raději si představuje, že je na hřišti a hraje s kluky fotbal, nebo sní o tom, co si jednou koupí.

Kniha je určená pro malé děti. Kniha vyšla v edici První čtení. Je vhodná jak pro prvňáky, tak i druháky, kteří už umí číst. Písmena jsou proto dostatečně velká, jednotlivé kapitoly dlouhé tak akorát. V textu nejsou složitá slova, nejsou zde ani příliš dlouhá souvětí. Nadmíru povedené jsou ilustrace Jiřího Bernarda. V jeho podání se mi postavy z knihy moc líbily.

Kniha je motivační i pro rodiče. Vysvětlit malému předškolákovi, že škola není tak těžká, jak se mu může zdá a že obavy nejsou na místě. Tato knížka může být pomůckou, jak si o škole společně popovídat.

O autorce
Petra Braunová působila několik let ve francouzských a belgických rodinách jako au-pair. Své bohaté zkušenosti z tohoto období pak zúročila v knížce Česká služka aneb Byla jsem au-pair. Literatura je její koníček už od dětství, často přispívá články do různých časopisů. Se svými dětmi Olivečkem, Marií a Johanou žije v Praze. Díky jim je neustále v kontaktu s dětským světem neutuchající fantazie a lotrovin, který je nevyčerpatelnou inspirací pro její literární tvorbu.
Zdroj: databáze knih



Žádné komentáře:

Okomentovat