pondělí 1. února 2016

Kde se touláš, Bernadetto

AUTOR: Maria Semple
ORIGINÁL: Where'd You Go, Bernadette (Weidenfeld & Nicolson, 2012)
PŘEKLAD: Olga Bártová
NAKLADATELSTVÍ: Plus
ROK: 2014
POČET STRAN: 320
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace
Nezřízeně vtipná kniha o dívce, která pátrá, kam že se to poděla její maminka. Bernadetta Foxová zmizela poté, co její patnáctiletá dcera Bee přinesla ze školy samé jedničky a začala se dožadovat slíbené odměny: rodinného výletu do Antarktidy. Jenže nekonvenční architektka Bernadetta trpí akutní agorafobií – její alergie na město a lidi vůbec zašla tak daleko, že za ní vše vyřizuje virtuální asistentka v Indii. A cesta na konec světa? Na tu se opravdu necítí, a tak se radši vytratila. Její bystrá dcera Bee se ale rozhodně nehodlá vzdát.

Něco málo o ději
Bee přinesla na vysvědčení samé jedničky a rodičům připomene slib, který ji dali - pokud bude mít přesně takové vysvědčení, podniknou všichni výlet do Antarktidy. Bernadetta se rozhodne cestu zařídit pomocí virtuální asistentky Maňdžuly z Indie.

Když už zbývá jen pár dní do odjezdu, Bernadetta zmizí. Slehla se po ní zem. Bee je pevně rozhodnutá, že nebude mámu oplakávat a najde ji stůj co stůj. Podaří se jí Bernadettu najít nebo opravdu zmizela?

Hodnocení
Kniha Kde se touláš, Bernadetto byla hodně propagována, pozitivní recenze se objevovaly v každém článku. Jsem jediná, kdo z knihy není až tak úplně paf?

V knize se seznamujeme s rodinou, která nepatří k běžnému průměru. Otec Elgin pracuje jako vývojář v Microsoftu, Bernadetta je uznávaná architektka, i přesto, že postavila jen dva domy. Bee je patnáctiletá slečna, na svůj věk malá, ale za to velmi chytrá. A má být po kom.

Ačkoliv je Bernadetta nadějná architektka s mnoha a mnoha možnostmi, žije se svou rodinou v polorozpadlém domě. Z jakého důvodu tak žijí? Odpověď na tuto otázku zjistíte přímo v knížce. V anotaci se píše, že Bernadetta trpí agorafobií. Nedokážu si vůbec představit, že bych měla fobii z velkého množství lidí (upřímně, nákupy v obchodních centrech moc nemusím a mezi tolika lidmi se necítím dobře, ale rozhodně se jich nestraním), ale lidé, kteří touto fobií trpí, musí být zoufalí. 

Stejně tak Bernadetta. Vycházky mimo dům praktikuje jen málokdy a když už se občas dostane ven, tak zase rychle zpátky. Proto si na běžné pochůzky, objednávky a podobně najala virtuální asistentku Maňdžulu z Indie, která za ni vyřizuje naprosto všechno. I cestu do Antarktidy, kterou Bernadetta s Elginem slíbili Bee za pěkné vysvědčení. Když už je vše nachystané, Bernadetta se vypaří a nikdo ji nemůže najít. Že by se Bernadetta tak zalekla cesty směrem na jižní pól, až utekla? Nebo se tam vydala dokonce sama? Spoustu otázek, které si pokládá nejeden čtenář, ale také Bee, která se nechce smířit s myšlenkou, že její máma zmizela nebo je i mrtvá!

Kniha je originálně napsaná. Prostřednictvím e-mailů, zpráv, dopisů či faxů si dáváme dohromady obrázek o životě jedné americké rodiny, o vztazích, trápeních, ale i lásce k bližním svým, o tom, že se nemáme vzdávat.

A i když se mi kniha vcelku líbila, nebyl to pro mě úplně ten pravý šálek kávy. V prvotních anotacích je psáno, že je to nezřízeně vtipná kniha, ale humor jsem v příběhu postrádala. Spíš šlo o psychologický román, než o nějakou humornou knížku. Ano, byly tam mouchy otravné a jejich pletichy, ale to je asi tak vše, co se týká vtipnosti. Ale rozhodně se kniha dobře čte, to ji musím nechat. A kdo má rád young adult žánr, kniha se mu o to více bude líbit, protože tento žánr se zavděčí nejen dospělým, ale i dospívajícím.

O autorce
Maria Semple je americká spisovatelka a televizní scénáristka. Autorsky se podílela kupříkladu na oblíbených seriálech a sitkomech Beverly Hills 90210, Jsem do tebe blázen, Správná Susan nebo Ellen. Její druhý román Kde se touláš, Bernadetto vydaný v roce 2012, vyvolal díky svému svěžímu humoru a neotřelé fomě naprostou senzaci a dodnes se drží v žebříčcích bestsellerů. S dcerou Poppy a přítelem žije v Seattlu. V roce 2007 byl díky angažmá rodičů v ochraně obojživelníků po jejich dceři pojmenován nově objevený druh létající žáby pouchalka Poppyina.

Obálky
Většina obálek se sobě podobá jako vejce vejci. Na Goodreads se o tom můžete přesvědčit na vlastní oči. Vybrala jsem namátkou jen tři, které se trochu vymykaly z průměru.


Knižní trailer
Skvělý počin! Knižní trailer by mě k přečtení knihy určitě nalákal.

1 komentář:

  1. Ty zahraniční obálky jsou krásné :) I upoutávka na knihu, fakt paráda!
    KNihu jsem četla loni a líbila se mi. To střídání vypravěčských rovin - e-maily, deník, dopisy.... Maminka mě zaujala, ten příběh o stavbě "Vily" byl moc zajímavý. Malá Bee byla skvělá, tatínek mě až tolik nenadchl, ta jeho aférka pro mě byla velkým zklamáním.
    Později jsem viděla "divadelní zpracování" románu v rámci projektu Listování. Hejlík a spol se toho skvěle zhostili a pointu nakonec neprozradili.

    OdpovědětVymazat