čtvrtek 18. února 2016

Tichá holka

AUTOR:  Torey L. Hayden
ORIGINÁL: Beautiful Child  (Avon Books, 2002)
PŘEKLAD: Linda Bartošková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2015
POČET STRAN: 320
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Sedmiletá dívenka, která nemluví, a okolí se zdá, že vůbec nevnímá, že jsou kolem ní nějací další lidé. A spolu s ní se ve třídě sejdou další problémové děti, které by v běžné škole nestačily svým vrstevníkům, prožily různá traumata a potřebují speciální péči. Hrdinka knihy Venus trpí elektivním mutismem a zpočátku se všichni domnívají, že pravděpodobně neslyší. Časem ale její učitelka Torey zjistí, že Venus „pouze“ nemluví. Co za tím stojí? Problematické rodinné zázemí a traumata z raného dětství „mohou“ za to, že Venus mlčí a mlčí. Společnost ostatních dětí ve třídě i pochopení učitelky ale pomohou tomu, že dívenka opustí hradbu svého mlčení.

Něco málo o ději
Torey získala nové místo speciální učitelky pro děti s poruchami chování. Má na starosti čtyři chlapce a jednu dívku. Kluci se neustále perou, nevydrží chvíli v klidu. Kdežto Venus je jejich pravý opak - nemluví, jen sedí, je ke všemu netečná, nereaguje na žádné podněty. Torey má před sebou těžký cíl, a to zjistit, jestli malá Venus není zaostalá a jestli se dá něco vymyslet, aby nebyla tak uzavřená.

Hodnocení
Knihy s psychologickými příběhy mám ráda. Když se navíc dobře čtou, jsou to pak moc příjemně strávené večery. Takto na mě zapůsobila kniha Torey L. Hayden, která má na svém kontě již řadu knih s podobnou tématikou.

Torey má ve své nové třídě několik dětí s poruchou chování. Všichni jsou to chlapci, kteří se mezi sebou moc nesnesou a při každé příležitosti se začnou rvát. Sice za to nemohou, ale Torey s nimi pracuje tak, aby chlapci své emoce zvládali. Je to těžká práce, je o velké trpělivosti a psychické síle. Torey má můj velký obdiv, protože zvládnout takto divoké děti je opravdu obrovský úkol. A je to také cíl, který si Torey stanovila - zvládnout tyto čtyři chlapce tak, aby vytvořili skupinu a vážili si jeden druhého. 

Další cíl, před kterým je Torey postavena, je sedmiletá Venus. Dívenka, která nemluví. Vůbec. Je postižená? Zaostalá? Proč nemluví? Venus pochází ze sociálně slabé rodiny, kde je velký počet dětí, matka, která má pochybného přítele. Došlo v rodině k nějakému týrání nebo zneužívání? Otázka, na kterou je potřeba najít odpověď co nejdříve, aby Torey mohla s Venus pracovat. Je to ale velmi těžké, protože Venus na nic nereaguje, vůči podnětům je nevšímavá a apatická, vše za ní musí dělat Torey. Na Torey je, aby si k Venus našla cestu.

V knize je řada aktivit a metod, které Torey používá, aby zvládla čtveřici divokých chlapců. A některé z nich jsou velice inspirující, podnětné a použitelné na všechny děti bez rozdílu.

Kniha se mi líbila. Byl to román, který vznikl na základě skutečných událostí.  Ocenila jsem, že to nebyl jenom strohý popis k metodice vyučování. Díky přímé řeči a dobře napsanému příběhu se kniha velmi dobře četla.

Se třídou strávíme celý školní rok. Čtenář s dětmi zažije spoustu situací, které jsou jak dramatické, tak i humorné. Přiznám se, že ke konci jsem uronila i několik slz.

Musím zmínit také to, že Venus je černošské děvčátko. Na obálce však na zídce sedí blonďatá holčička. Ale je to jenom kosmetická vada na této knize, protože uvnitř je velmi krásná. Knihu doporučuji přečíst nejen těm, kteří se o poruchy u dětí zajímají či se jich přímo týkají, ale i těm, kteří si chtějí přečíst knihu o skutečném příběhu.

Obálky
V sekci obálky vám představuji tři knihy, které zobrazují malou Venus.
    

O autorce
Torey L. Hayden je autorkou řady velmi úspěšných románů, které představují skutečné příběhy z prostředí škol pro děti s poruchami chování. Pracuje jako speciální pedagožka a rodinná terapeutka. Žije v  USA.  (nakl. Portál)

Napsáno pro nakladatelství Portál.
Knihu můžete zakoupit v eshopu nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat