pondělí 16. června 2014

Rozhovor s...Cyril Měsíc, zámecký knihovník

kurátor zámecké knihovny Cyril Měsíc
Většina knihomolů sní o tom, že bude pracovat s knihami - ať už v knihovně nebo v kamenném knihkupectví. Ale koho z nás napadlo, že by se mohl stát knihovníkem na zámku? 

Kroměřížským kurátorem zámecké knihovny je muž s téměř pohádkovým jménem - Cyril Měsíc. Pana knihovníka jsem požádala o rozhovor a on mi rozhovor přislíbil. Sešli jsme se, kde jinde, než v jeho kanceláři.

Po rozhovoru jsem měla možnost nahlédnout do všech zámeckých knihoven, takže vám přináším i exkluzivní fotografie ze čtyř knihoven, které na zámku jsou: Nová knihovna, Stará knihovna, Numismatická knihovna, která je v současné době v rekonstrukci a knihovna v kanceláři zámeckého knihovníka. Pokud vás zajímají detaily, vše dobře napsané najdete na oficiálních stránkách Arcibiskupského zámku nebo, a to je, myslím si, velmi dobrý nápad, navštivte kroměřížský zámek osobně.

Z prohlídky Staré knihovny jsem měla velmi příjemný pocit, dýchla na mě historická atmosféra a měla na mě uklidňující účinek. Vůbec se nedivím panu knihovníkovi, že se tam rád vrací.

knihovna v kanceláří zámeckého knihovníka
Ahoj, Cyrile, na začátek lehká otázka: jak se dneska máš?
Mám se dobře, děkuji za optání, obzvlášť pro to, že je pátek. (pozn. rozhovor se natáčel v pátek 13.)

Můžeš mi, prosím, říct, jak ses dostal k profesi zámeckého knihovníka? 
K této profesi jsem se dostal tak, že když jsem se ohlížel po práci, zjistil jsem, že na zámku hledají knihovníka. Přihlásil jsem se a po nějaké době jsem byl přijat.

Byl to těžký přijímací pohovor?
Když jsem sem přišel, řekli mi, že by chtěli někoho s vysokou školou, ale já jsem měl jen knihovnickou nástavbu. Nakonec se mi ozvali, že nikoho nesehnali. Měli však jedinou podmínku pro přijetí a to, abych si dodělal vysokou školu.

A jak dlouho už pracuješ jako zámecký knihovník?
Nastupoval jsem v prosinci 1996, letos zde budu už osmnáct let. Na zámcích se říká, že po deseti letech se člověk stává zámeckým mobiliářem, takže si tak trochu už jako mobiliář připadám.

Nová knihovna
Napadlo tě někdy, že budeš pracovat na zámku?
Můžu říct, že nikdy jsem si to nemyslel, ani když jsem studoval knihovnickou školu.

Jaké vzdělání vyžaduje tvoje profese?
Vystudoval jsem gymnázium L. Jaroše v Holešově, pak jsem si udělal knihovnickou nástavbu v Brně v Řečkovicích na Hapalové, v současné době je spojená s obchodní akademií, a vysokou školu mám vystudovanou v oboru historie na FF Masarykovy univerzity v Brně. Jsem rád, že se to tak prolíná, že nemám čistě knihovnictví, protože historii tady využiji více než knihovnictví samotné.

Jaká je náplň tvé práce? Určitě to není jen rovnání knih v zámecké knihovně? :-)
Mou hlavní náplní je zadávání knihovního fondu do Clavia. Vzhledem k tomu, že mám ještě na starosti mobiliář, starám se i o něj. Z knihovnického pohledu sleduji články, které vycházejí o zámku, potom odpovídám na dotazy ohledně knihovny, věnuji se badatelům, popřípadě se dívám na diplomové práce, pokud je tam zmíněná i knihovna, nebo radím v určitých záležitostech nebo se dotýkají vztahu k zámku.

Jaký to je pocit, chodit do zámecké knihovny a mít na starosti tolik vzácných knih?
Samozřejmě je to velká čest, knihovna má svou výjimečnou atmosféru, takže jsem rád, že mám možnost tam zajít, ale ne tak často, jak bych chtěl. Pokud ovšem vracím knihu nebo jdu nějakou hledat, využívám těchto chvil, že tam jsem. Je skutečně příjemné v knihovně být, protože vědomosti, které knihy přináší, působí na člověka velmi kladně.

Nejtěžší kniha - váží 36 kg
Určitě je to i velká zodpovědnost?
Zodpovědnost to je, myslím si, že kroky kolem dobrého uchování, zpracování a zacházení s fondem jsou i záležitostí praxe, takže předpokládám, že postupuji správně.

Víš,  jaká je nejstarší kniha v zámecké knihovně?
Nejstarší kniha je z 9. století, my ji důvěrně říkáme Sakramentář kroměřížský (sakramentář je modlitební kniha), ale oficiálně bývá uvedená jako Pontificale Romanum anebo Sacramentarium Gregorianum, je psána latinsky karolinskou minuskulou a pochází z okolí Rennes.

A jaká nejvzácnější?
Pravděpodobně tato kniha je i nejvzácnější. Ještě bych uvedl, že tady máme vzácnou Bibli burgundskou ze 13. století a zajímavostí je také Bible Duchka z Mníšku z roku 1433.

Jaké knihy můžeme v knihovně najít?
Zaměření knihovny už od založení roku 1694 bylo takové, aby zde byly zastoupeny všechny vědní knihy a zároveň je tu i beletrie, protože tak jako dnes je beletrie důležitá, tak to bylo i v době baroka a později.

Stará knihovna
A četl jsi nějakou?
Můžu říct, že sice ne vždy celou knihu, ale velmi půvabné jsou povídky v češtině z 19. století nebo ve staročeštině, takže jsem se leckdy do nich začetl a pobavil se obraty, které se používaly. Zajímavé jsou také knihy ve staročeštině ze 17. století.

A jaké jazyky jsou zde zastoupeny kromě češtiny a latiny?
Celkově jsou knihy v 36 světových jazycích, včetně arabštiny a skandinávských jazyků. Nejvíce jsou zastoupeny knihy v češtině (staročeštině), němčině a latině.

Kolik knih má zámecká knihovna?
Známe počet inventárních čísel, těch je 60 500, ale pod jedním číslem je různý počet knih. Odhadovaný počet je 90 000. Jakmile budeme mít každou knihu v Claviu, budeme vědět přesné číslo.

Stará knihovna z ochozu
Je pro veřejnost přístupná celá zámecká knihovna?
Ano, veřejnost má přístup do knihovny, jsou zde badatelské dny, ale dá se říct, že za poslední dobu je méně využívaná. Souvisí to s tím, že celá řada knih je naskenovaná na Googlu. Člověk, který se zajímá o knihu ne tak specifickou, je schopný si ji najít.

A je dobře, že jsou knihy naskenované?
Je. Tím, že je historická kniha naskenovaná, už se s ní dál nemusí hýbat a je to dobře pro její stav a zachování v dobré kvalitě. Navíc je to dobré nejen pro toho, kdo knihou potřebuje listovat, ale i pro knihovnu.

Je něco na tvé práci, co ti dokáže rozhodit celý den?
Rozhodit ani ne, spíš mi připadne, že je škoda, jak se zmenšuje vztah ke knihám. Když přijede nějaká výprava turistů do knihovny, více je zajímá prodejní cena místo toho, aby se zajímali o obsah knihy.

A naopak, co tě na tvé práci baví?
Práce s knihami, občas jimi zalistovat, podívat se a jsem rád, že potkávám i nadšence, kteří mají rádi historické knihy nebo i historii, to mě vždycky dokáže potěšit.

Setkáváš se i s turisty ze zahraničí, kteří mají zájem o historické knihy?
Pokud jsou to kolegové knihovníci, tak leckdy je provázím, samozřejmě zájem zahraničních turistů je velký, můžu to dokázat i tím, že pokud jsem v knihovně a přijde tam zahraniční zájezd, tak většinou se o knihovnu zajímají. Ale tím bych nechtěl říct, že naši turisté jsou bez zájmu, někteří se o ni taky zajímají.

Pohled z ochozu
Když jsme se my dva poprvé setkali, bylo to na kroměřížské Noci literatury. Chodíš rád na takové podobné akce?
Chodím moc rád, takové akce vítám. Jediný problém je čas a pokud je těch akcí víc, člověk by na ně měl chodit odpočinutý, aby je dokázal dobře vnímat. Rád si poslechnu různé lidi, vím, že Knihovna Kroměřížska pořádá řadu výborných čtení, ale nestíhám se jich účastnit. Na druhou stranu si pustím třeba rádio, kde mluví nějaký spisovatel o knize nebo je nějaká kniha hodnocená, popřípadě poslouchám záznam na internetu.

S touto otázkou souvisí i další otázka: chodíš v rámci své profese na semináře či kurzy, aby ses dál vzdělával?
Chodím velmi rád, míváme setkávání pracovníků našich institucí v rámci Kroměříže a Zlínského kraje, potom bývají semináře pracovníků historických knihoven, takže pokud to jde, rád se zúčastním. Samozřejmě další vzdělávání je důležité, jen mně mrzí, že se časově nestíhám vzdělávat v rámci univerzity.

Numismatická knihovna, momentálně v rekonstrukci
Opustíme teď tvoji profesi a zeptám se tě, jaké knížky rád čteš? Jaký žánr, případně jestli máš oblíbené nějaké autory?
Mám rád různé druhy žánrů, v poslední době nejvíce čtu odborné knihy o historii a umělecké historii, samozřejmě i o Kroměříži. Oblíbených autorů mám více, rád čtu Exupéryho, ať už Citadelu nebo Malého prince - jsou zde myšlenky, které mě dokázaly velmi oslovit. Vzhledem k tomu, že jsme na arcibiskupském zámku a je důležitá znalost Bible, tak pročítám i ji, aspoň když je čas, a jinak si myslím, že je to úžasná kniha.

Jakou knihu jsi naposledy četl? Může to být i odborná či beletristická.
Naposledy jsem četl knihu, která je věnována zámecké výstavě ohledně restaurování tapisérií. Je velmi pozoruhodná a docela mě zaujala. Myslel jsem si, že takové čtení bude jen o restaurování, ale jsou zde i zajímavé detaily k motivům zámku a jsou vzpomenuty i souvislosti s kroměřížskými zahradami. Ještě bych dodal, že mě také zaujala z toho důvodu, že tapisérie pořizoval biskup Karel II. Lichtenštejn - Kastelkorn, který tady nechal zřídit knihovnu.

Vím o tobě, že máš tři děti. Čteš svým dětem pohádky?
Pokud mají zájem, tak ano.

Máš oblíbenou pohádku?
Řekl bych, že zfilmované Peklo s princeznou, protože se natáčela tady na zámku (smích), ale jinak nemůžu říct, že bych byl k nějaké upnutý. Líbí se mi například pohádky Boženy Němcové.

Když nepracuješ, máš nějakou zálibu či koníček? A jak relaxuješ?
Hodně relaxuji procházkou v přírodě a četbou knížek, je to výborný relax, sem tam, pokud mi zbývají síly, sportuji, ale buď chybí čas nebo energie.

Moc ti děkuji za rozhovor, za čas a za ochotu, bylo to moc příjemné a milé povídání.

25 komentářů:

  1. Tak to je famózní :) pán je velký sympaťák a my jsme se zase dozvěděli něco nového :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky dozvěděla něco nového a rozhodně to byly užitečné informace.

      Vymazat
  2. Úžasný článek, vždycky v této chvíli lituji, že jsem se přeci jen nedala spíš na knihovědu než knihovnictví :) To s tím, že knihovník se brzy stává součásti mobiliáře znám také. Měla jsem praxi v Oddělené zámeckých knihoven v Národním muzeu :) Pán je moc sympatický a vypadá to tak krásně. Povedlo se Ti to Marti :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu, je to hodně zajímavé povolání a já jsem ráda, že jsem mohla rozhovorem trochu nahlídnout pod pokličku zámecké knihovny.

      Vymazat
  3. Já sice miluju knihy ale z tech spoustu starych knih bych se zblaznila, protoze vim ze bych si je nikdy nemohla precist, vetsina jich je v cizim jazyce nebo to jsou odborne knihy a to ja nectu a nebo poezie a ta se mi taky nelibi :D ale rada se na stare knihy divam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty staré knihy mají svou atmosféru, úplně na mě dýchla jiná doba. V kroměřížské zámecké knihovně jsou i knihy v češtině, vůbec by nebylo špatné si některé z nich přečíst.

      Vymazat
  4. Skvělý rozhovor! :) Musí to být moc zajímavé povolání. :) Pamatuji si, že jsem asi před necelým měsícem byla v klášterní knihovně v Broumově a úplně mě nadchla. Bohužel byla v rekonstrukci a nedalo se na knížky sahat, i když nevím, jestli by z toho byli mniši úplně nadšení. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Taky si myslím, že to je zajímavé povolání. ÚPlně si dokážu představit to nadšení z klášterní knihovny. Já jsem byla úplně unešená ze Staré knihovny, jak na mě dýchlo to ticho a ta zvláštní jakoby posvátná atmosféra.

      Vymazat
  5. Super rozhovor, kroměřížský zámek je nádherný, zahrada okolo taky super, vlastně celé město (zejména antikvaritát a čokoládovna) se mi líbí :-) Práci bych asi dělat nechtěla, radši bych se dotýkala novějších knih, o ty staré bych měla strach, ale pohybovat se aspoň takto pracovně po zámku, to moc ráda!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za komentář! Jsem ráda, že se ti Kroměříž líbí, já mám Kroměříž moc ráda a procházet se zámkem je opravdu moc krásné. Ono stačí už jenom přijít na nádvoří zámku a rozhlédnout se je radost sama o sobě. :-)

      Vymazat
  6. Veľmi príjemný rozhovor, rada som sa niečo nového dozvedela. A podľa fotiek to v knižnici vyzerá krásne, stálo by za to stráviť tam celý deň, prezerať si knihy a nasávať atmosféru. :) My sme sa ešte s deťmi nedostali v Kroměříži zo záhrad dovntútra do zámku, tak snáď sa nám tam podarí ísť niekedy pozrieť. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za komentář! Tak snad se vám podaří dostat se i do zámku. My třeba rádi chodíme i na věž, dětem se ten výhled hodně líbí.

      Vymazat
  7. Velmi ráda jsem si tento rozhovor přečetla, zase jsem si rozšířila obzory. Pan knihovník zní sympaticky a je vidět, že ho práce baví :)

    OdpovědětVymazat
  8. simona sigmundová16. června 2014 v 14:44

    krásný článek....jen taková malá připomínka : myšlenky,které mě dokázaly oslovit - řekla bych, že tam patří tvrdé y...

    OdpovědětVymazat
  9. Ty sa nezdáš, Martina. Už chápem, prečo zanedbávaš griddlers, ale pri deťoch toho aj tak stíhaš dosť. Zaujímavý rozhovor. vtipkarjope

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel máš pravdu, na Griddlers už nemám čas, ale občas si vzpomenu a popadne mě chuť něco zase hezkého složit.

      Vymazat
  10. Paráda, tohle se ti vážně povedlo :)

    OdpovědětVymazat
  11. Cyrilek je uzasny clovek, ale bohuzel absolutne nedoceneny!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Naprosto s tím souhlasím. Cyrila znám už několik let a můžu říct, že je to velice milý, vstřícný a inteligentní člověk. Má spoustu znalostí a přitom se tváří, že neumí napočítat do pěti:-)))) Rozhovor se mi moc líbil a jasně vypovídá o tom, jaký Cyril je. A navíc ho znám také jako taťku na 200%. Že by to byl ideál? :-)))))))))))
    Marcela Kořínková

    OdpovědětVymazat