úterý 3. června 2014

Knižní úlovky, květen 2014

Květen patřil mezi finančně nejnáročnější měsíc. Navštívila jsem Prahu a tradiční Svět knih, seznámila se s moc fajn holkama, potkala jsem řadu spisovatelů, kteří byli velmi milí a ochotní. Jsem moc ráda, že jsem do Prahy mohla jet, protože to stálo za to. 

Nebudu to dlouho prodlužovat a chtěla bych vám představit v krátkosti (no asi to tak krátké nebude) všechny knihy, které jsem si pořídila v měsíci květnu.

Začátkem měsíce mi přišla kniha od Aleny Jakoubkové Manžel v domě není pro mě. Vydalo ji nakladatelství Moba. Od paní Jakoubkové jsem už četla jednu knihu, ta se mi opravdu líbila, takže se těším, až se začtu i do této knihy a to bude možná ještě dnes.

Z nakladatelství Domino mi přišel Rasputinův stín od libanonského spisovatele Raymonda Khouryho. A i když se to tohoto pohledu nezdá, kniha má 528 stran, ale četla se dobře a hlavně rychle, takže knihu mám přečtenou.

Znáte Johna Maxwella Coetzeeho? Pokud ne, je načase to změnit. Od tohoto afrického spisovatele jsem četla závěrečnou část Zrání. (Mimochodem, recenze na tuto knihu je jedna z mých prvních a hodlám udělat re-reading a napsat článek znovu. Jsem zvědavá, jak se bude můj názor na tuto knihu lišit po více než roce.) Pak jsem si pořídila i Mládí, ale Chlapectví bylo beznadějně vyprodané, naštěstí v nakladatelství Metafora byli moc laskaví a knihu mi zaslali. Tímto jim opravdu moc děkuji.

Je mi jasné, že Deník Bridget Jonesové od spisovatelky Helen Fieldingové nemusím sáhodlouze představovat. Předpokládám, že většina z vás viděla film s Renee Zelweger. Já ho viděla taky, ale knihu jsem nečetla, takže když jsem zjistila, že nakladatelství XYZ přichystalo znovuvydání této knihy, neváhala jsem a knihu si objednala. Doufám, že mě kniha bude bavit stejně skvěle jako film.

A teď tu mám něco pro malé čtenáře, případně jejich rodiče. První kniha je od českého spisovatele Miroslava Adamce a někteří z vás Bertu a Ufo znají jako Večerníček. Nám se moc líbil, a tak jsem si říkala, že by bylo dobré mít doma i knihu. Už ji máme přečtenou, ale na rozdíl od Večerníčku, se nám moc nelíbila. Proč? Dočtete se v recenzi, kterou pro vás chystám už brzy.

Na druhou knihu se teprve chystáme, ale osobně si myslím, že tohle bude knížka, u které se bude žadonit o další kapitolu. Jmenuje se Rošťák Oliver a korále pro mořskou vílu od české autorky Petry Braunové. Četla jsem od ní dramatický příběh o Filipovi L. a o tom, jak se stal zločincem.

A teď přijdou na řadu knihy, které se mnou přicestovaly až z Prahy. Začnu nejdříve knihami, které jsem si pořídila na Severském literárním večeru. První je kniha od Pii Juulové Vražda na Hallandovi z nakladatelství Kniha Zlín a i přes to, že mě původně až tak moc nezaujala, rozhodla jsem se, že si ji pořídím, protože není nad to, když vám o ni vykládá sám autor (trochu to může zkreslené a zaujaté, ale právě tím, že o ni vykládá sám tvůrce, zjistíte, jak to myslel a proč to napsal právě takto).

Druhou knihu jsem si pořídila, aniž bych o tom přemýšlela, jestli ano nebo ne. Už od samého začátku mě zaujala svou anotací a velmi příjemným formátem. Kniha se jmenuje Čím jdu rychleji, tím jsem menší od matematičky-spisovatelky Kjersti A. Skomsvoldové. Knihu mám na seznamu hodně vysoko, takže se do ní pustím co nejdříve a doufám, že to bude ještě letos v létě.

Následující den jsem na Světě knih řádila. Pořizovala jsem si většinou novinky, o kterých jsem věděla, že je chci mít, některé jsem tam musela nechat jako například druhý a třetí díl Drahokamů od Kerstin Gierové, což mě teď velmi mrzí, ale svět se kvůli tomu nezboří.

Erotický román s kapkou humoru. Tak to je Nabíječ od Alice Claytonové, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta. Kdo ji četl a komu se líbila? Na Databázi má vysoké hodnocení, tak jsem na ni zvědavá.

Aby té erotiky nebylo málo, druhá kniha se stejným žánrem se jmenuje Temná vášeň od Inky Loreen Minden z nakladatelství Moba. Už ji mám přečtenou, měla necelých sto stran, takže to byla rychlovka.

Od Jana Bauera mám doma dvě knihy, Rožmberské dědictví je třetí a uvnitř podepsaná. Jsem na ni zvědavá, mnich Blasius mě hodně bavil, tak doufám, že mě kniha nezklame.

Markéta Harasimová představila svou nejnovější knihu Sametová kůže. Při přečtení anotace jsem si připadala jak v nějakém americkém filmu. Přišlo mi to hodně zajímavé a napínavé. Knihu mám taky na seznamu knih k přečtení hodně vysoko a doufám, že letní večery strávím právě s ní.

Přiznám se, že tuhle knihu jsem si nevybrala sama. Dostala jsem ji do tašky k nákupu Nabíječe a bylo to velké překvapení. Revival je kniha ke stejnojmennému filmu Alice Nellis. I když tohle asi nebude můj šálek kávy, určitě si ji přečtu, protože kniha je psaná ve formě scénáře.

O Sněženkách A. D. Millera jsem neslyšela, ale no nekupte to za 9 Kč. Sice ano, stála jen tak málo, ale nejsem blázen, abych si kupovala něco, co nikdy číst nebudu. Anotace mě zaujala, takže jak se někdy vyskytne čas, ráda si ji přečtu.

Kroky v temnotě patřily také k těm levnějším knihám. Ale podle anotace to vypadá na hodně napínavý příběh, takže uvidíme, co román přinese.
Kniha O ženách a o lásce mě zaujala svou anotací a motivem, takže kniha je také přesunuta do mé pomyslné topky. Téma o náhradním těhotenství je opravdu silné a kontroverzní.

Na tuhle knihu mě nalákala Barča. Zaujala mě také obálka, která je nádherná, takže na knihu Jsme přece sestry se opravdu moc těším.

Tyhle dvě knížečky jsou pro mé děti. V knize Projdeme se pohádkou listujeme pořád. Školačku Kristýnku už máme taky za sebou a moc se nám líbila, protože mám doma jednu předškolačku, takže téma bylo více než aktuální a o knize Když na hrušce buchty zrály jsem už slyšela, je to několik let zpět a chtěla jsem ji pořídit, takže, Moni, moc díky.
   

No a to je vlastně všechno. Je toho opravdu hodně a jestli jste dočetli až sem, klobouk dolů. Těším se na další měsíc a co nového přinese.

9 komentářů:

  1. Páni, taková zásoba! Samé skvělé kousky. :-) Rasputinův stín, Nabíječ a hlavně Jsme přece sestry mě hrozně lákají, tak jsem zvědavá, jestli se neudržím a nakonec si je taky nepořídím :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná hromádka z toho musí být! Nejvíc ti "závidím" Čím jdu rychleji (ach jo, že jsem tam taky nešla), ale i ostatní (sestry) jsou super, hlavně se mi líbí, jak se ti sešlo tolik různých autorů z rozdílných zemí. :-) Ať se ti hezky čtou!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná sbírka! Doufám, že se Ti Jsme přece sestry budou líbit, věřím, že ano :) Chlapectví i Mládí jsem četla, ale už je to delší dobu a docela ráda bych si to také přečetla znovu, tak až budeš dělat re-reading třeba se nechám nalákat :)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, jedna kniha krásnější než druhá :) Ať se tobě a holčičkám všechny líbí :) Už se těším na recenze.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsme přece sestry mě také zaujala, mám ji na TBR seznamu. O ženách a o lásce má zajímavou obálku, ta upoutá okamžitě. Všechny knihy vypadají dobře, jsem moc zvědavá na recenze :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc vám všem děkuju za milé komentáře.

    OdpovědětVymazat
  7. Nabíječe jsem četla :). První polovina tak za 5* díky svému vtipu, pak tak za 3* :). Ale dost jsem se u ní nasmála :).

    OdpovědětVymazat
  8. Několik z těchto knih bych si určitě chtěla přečíst. Moc hezká sbírka. :-)

    OdpovědětVymazat