středa 25. června 2014

Deník Bridget Jonesové

AUTOR: Helen Fieldingová
ORIGINÁL:  Bridget Jones's Diary (Picador, Londýn, 1996)
PŘEKLAD: Barbora Punge Puchalská
NAKLADATELSTVÍ: XYZ
ROK: 2014
POČET STRAN: 280
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ



Anotace
Bridget a její bombarďáky jsou zpět v novém hávu. Bridget Jonesová, ať už si jen píše Deník, nebo je S rozumem v koncích, baví čtenářky už od roku 1996, fakticky ale nezestárla ani o den a nezměnila se. Nebo je to tím, že jsme my pořád stejné? S Bridget, svobodnou třicítkou toužící najít tu pravou lásku, se jistě ztotožní mnoho žen. Najít totiž toho Pravého s velkým P není vůbec jednoduché, zvláště pokud jste jako Bridge tak trochu smolařka. Budete-li však k tomu přistupovat s humorem, sebeironií a nadhledem jako ona, může se z této cesty stát sonda do hlubin duše téměř každé ženy.


Něco málo o ději
Bridget Jonesová je single. Už má přes třicet a stále nenarazila na toho pravého. Její platonickou láskou je její šéf Daniel Cleaver, který má na ni také slabost, ale pouze jen sexuální slabost.

Rodiče Bridget a jejich známí jí neustále předhazují Marka Darcyho, právníka, kterého opustila žena a snaží se je dát dohromady. Bridget veškeré návrhy odmítá, vidí před sebou jen Daniela, do kterého se šíleně zamilovala.

Věci se však najednou zkomplikují a Bridgetin život se postaví na hlavu. Jak? To už si musíte přečíst sami.

Hodnocení
Kdo by neznal Bridget Jonesovou? Já jsem ji znala jen zfilmovanou, takže nezapomenutelná Renée Zelweger se mi do knihy dostala velice rychle. Kniha vyšla v reedici v nakladatelství XYZ v novém obalu, který se mi moc líbí.

Kdyby náhodou někdo z vás Bridget neznal, tak Bridget je něco málo přes třicet, je stále svobodná, má prořízlou pusu, stále si hlídá příjem kalorií, počet skleniček vína a počet cigaret. To jenom ve zkratce.

Bridget stále hledá svého vysněného prince. Nejblíže má k němu Daniel, její nadřízený v nakladatelství, kde oba pracují. Bridget je jím úplně posedlá, hlídá, jestli ji náhodou nevolal, nepsal. Někdy jsem měla pocit, jestli se náhodou nevrátila v čase zpět a není ji zase patnáct. Ale asi ne, protože tak se chová jen zamilovaný člověk. Ale jak by ne, když je Daniel tak neuvěřitelně sexy? Jenže je ten pravý? Má ji rád nebo ji jen využívá jen pro sex?

Její rodiče a známí jejích rodičů ji neustále dohazují mladého právníka Marka. Jenže jejich první setkání na krocaním večírku nebyl úplně nejšťastnější - Mark měl na sobě žlutomodrý pletený svetr s kosočtverečným vzorem. Tedy žádný sexy chlap a Bridget se mu začala vyhýbat. Jenže pak ho potkala tam a pak zase tam, takže se v jejím životem začal neustále objevovat a ona na něj začala myslet. Bude Mark ten pravý? A dokáže si odmyslet ten příšerný modrý svetr s kosočtverečným vzorem?

Spousta otázek a hlavně hodně vtipu a sarkasmu a nekonečná řada skleniček vína a cigaret. Kdybych toho vypila tolik, co Bridget, týden budu ležet v posteli. Navíc je Bridget velká prokrastinátorka. I to máme společné - někdy jí trvá dvě hodiny než odejde do práce. Ještě musí udělat to, pak to. A také je jednička v průšvizích, takže se vsaďte, že se s Bridget nudit nebudete.

Bridget má dobré přátele - homosexuála Toma a kamarádky Sharon a Jude, kteří se vzájemně při problémech podporují a dodávají sebedůvěru. S Bridget strávíme rok jejího života, nahlédneme pod pokličku jejích dní a prožijeme s ní všechny vzestupy a pády.

Knihu doporučuji všem ženám (a mužům taky), ať už svobodným nebo vdaným, každá se v Bridget aspoň trošku najde. A pokud ne, u knihy si prostě odpočinete a zasmějete.

O autorce
Helen Fieldingová se narodila roku 1959 v malém průmyslovém městečku Morley v hrabství Yorkshire v rodině ředitele místní textilky, její matka byla v domácnosti a starala se o čtyři děti. Helen vystudovala univerzitu v Oxfordu a poté pracovala deset let v televizi - pro BBC například natočila dokumentární seriál o Africe. Vlastní zážitky z afrického pobytu zachytila v roce 1994 ve svém prvním románu Celebrity pro Afriku. Dnes je tato autorka považována za představitelku nové generace spisovatelek, které úspěšně bourají dosavadní stereotypy ženské literatury ve stylu Joanny Trollope. Obrovský úspěch ji přinesly dva romány s hlavní hrdinkou Bridget Jonesovou, s níž se početné čtenářky ztotožnily.
Zdroj: Bridget Jones, Databáze knih



Obálky
Tentokrát vám nenabídnu zahraniční obálky, ale českou a slovenskou, protože toto vydání není první. 
  
česká                            slovenská

Napsáno pro portál Databáze knih.

4 komentáře:

  1. Bridget mám ráda, vždycky když mám depku nebo nadávám, že jsem tlustá vezmi knížku nebo pustím film a skvěle se odreaguji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jak říkáš. I filmy s Bridget je moc fajn, docela jsem nad jejími průšvihy kroutila hlavou :-) Ale je to moc příjemná oddechovka.

      Vymazat
  2. Filmy s Bridget mam vazne rada, takze bych si i rada precetla knizky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus, v knížce je to trochu jinak, ale jestli se ti líbila filmová Bridget, bude se ti líbit i knižní.

      Vymazat