středa 4. června 2014

Autogramiáda a křest knihy Deník Gréty Kaiserové - Knihovna Kroměřížska, 2. 6. 2014

V dubnu 2014 vyšla Kláře Janečkové již devátá kniha v pořadí s názvem Deník Gréty Kaiserové. A protože je Klára Janečková naše regionální spisovatelka, kroměřížská knihovna ji pozvala na křest knihy s následnou autogramiádou.

Klára Janečková byla opět usměvavá a příjemná a dokázala rozzářit to pošmourné počasí, které se ten den objevilo. V krátkosti nám představila své předchozí knihy, prozradila nám, jaká byla cesta k vydání její první knihy.

Ukázala nám rukopis Deníku, který byl mnohem objemnější než kniha samotná. Je to z toho důvodu, aby se do rukopisu mohly psát poznámky apod. Klára se také s úsměvem zmínila o tom, jak v Praze neradi vidí moravismy a opravují ji některé výrazy. Docela úsměvné, ale to, že na obálkách knih bývalo uvedeno, že pochází z Bystřice nad Hostýnem, nad tím už si Pražáci hlavy nelámali :-)

Následovalo pokřtění knihy. Co myslíte, že je ve skleničce? Slivovice? Kdepak, obyčejná kohoutková voda. "Tak vodou jsem ještě knihu nekřtila." Smála se Klára a s ní všichni ostatní.

Po křtu následovaly otázky, které nás zajímali. Padly otázky, jestli neuvažuje o psaní knih pro děti, zda by mohlo být pokračování příběhu z Manželských okov nebo zda má Klára v hlavě nějaký další námět na novou knihu. Zazněla také zajímavá otázka, jestli by nenapsala knihu z psychologického prostředí (Klára Janečková je školní psycholožka).

A pak už následovalo podepisování knih. Nejen Gréty Kaiserové, ale i dalších. Jedna paní s sebou přinesla hromádku snad všech knih, které Klára napsala.

Bylo to moc příjemné setkání, jsem ráda, že jsem Kláru mohla znovu vidět a popovídat si s ní. 

Toto odpoledne bylo výjimečné i tím, že sem přijela Verča z blogu Knižní novinky - recenze. Je z Prostějova, takže to do Kroměříže měla kousek. Byla moc příjemná a sympatická a myslím si, že se určitě nevidíme naposledy, že, Verčo?

7 komentářů:

  1. To musela být moc příjemná akce :) Po autorce už delší dobu pokukuji a moc Ti to slušelo ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, děkuji. Bylo to moc fajn odpoledne, lepší jsem si nemohla přát.

      Vymazat
  2. To muselo být příjemné setkání, ráda bych něco takového třeba s Milošem Urbanem taky zažila. Tuto spisovatelku neznám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, bylo to moc příjemné setkání a moc jsme si to tam všichni užili. Zkus mrknout na odkaz, třeba nějakou knihu přece jenom budeš znát. http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy/klara-janeckova-2674

      Vymazat
    2. Děkuju za odkaz, ale fakt ne. :-)

      Vymazat
  3. Muselo to být fajn - Klára Janečková měla besedu i v naší knihovně. Šla jsem se tenkrát jen mrknout, protože jsem měla službu, ale nakonec jsem zůstala až do konce, Je moc milá, příjemná a sympatická.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, působí na mě velice pozitivně.

      Vymazat