středa 26. února 2014

Motýlí ostrov

AUTOR: Corina Bomannová
ORIGINÁL: Die Schmetterlingsinsel (Ullstein Taschenbuch Verlag, Berlín, 2012)
PŘEKLAD: Jana Pecharová
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2014
POČET STRAN: 456
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ



Anotace
Diana Wagenbachová, berlínská právnička, odlétá do Anglie, kde umírá její milovaná teta. Ta v posledních slovech prosí Dianu, aby odhalila dlouho chráněné rodinné tajemství. Stopy minulosti Dianu zavedou do exotické krajiny, kde narazí na věštbu, která navždy změnila osud její rodiny, na zakázanou lásku, která nikdy neskončila, a na svůj vlastní osud...

Něco málo o ději
Diana je mladá advokátka, která musí zničehonic řešit své manželské problémy. Proto jí přijde vhod, když může odjet do Anglie k tetě Emmely. Emmely je však vážně nemocná a umírá. Těsně předtím než zemře, Dianě svěřuje, že v jejich rodině existuje velké tajemství a ona, Diana jako poslední člen rodiny, má právo ho objevit.

Pomocí různých stop, jež nenápadně nastražil jejich majordomus pan Green, Diana postupně poodhaluje roušku tajemství, které ji zavede až na Srí Lanku, na čajovou plantáž Vannattuppucci. Tady, ke konci 19. století, žila rodina Tremaynů, která plantáž spravovala. Henry Tremayne má dvě dcery - Grace a Victorii. Jsou krásné a mladé, zvlášť Grace, které je osmnáct let. Otec ji chce provdat, jenže ta má oči jen pro mladého předáka Vikramu...

Diana tak hledá nejen pravdu o své rodině, ale hledá i samu sebe a snaží se vypořádat se svým vlastním životem.


Hodnocení
Do téhle obálky jsem se zamilovala. Je opravdu moc krásná a když knihu držíte v ruce, tak vyobrazení motýlci se krásně lesknou. Ale obálka není všechno, důležité je, co se skrývá uvnitř. Už při prvních stránkách jsem věděla, že tohle bude přesně to, co jsem chtěla, aby v ní bylo.

Příběh se odehrává ve dvou časových rovinách. První příběh nás zavádí do roku 1887. Seznamujeme se s rodinou Tremaynových, která převzala čajovou plantáž na Srí Lance (tehdy Cejlon) po zemřelém bratru Henryho Tremayna. Henry má dvě dcery - Grace a Victorii.

Victorie je nespoutaná a plná života, je teprve na prahu mezi dětstvím a dospělostí. Její sestra Grace už dětským střevíčkům odrostla a je pravý opak své sestry - vážná, chytrá a toužící po lásce. Jenže co tady na Cejlonu, když všude, kam se podívá, vidí jen samé čajové keře? Ale i mezi keříky čaje vzkvete láska. Láska mezi Grace a místním mladíkem však není tak jednoduchá...

Druhá dějová linie ukazuje současnost. Diana je úspěšná německá advokátka, jejíž manželství se rozpadá. Po smrti milované tety zdědí nejen dům v Anglii, ale i rodinné tajemství, které na ni čekalo, aby ho vyřešila. Vydává se do exotické Srí Lanky, na čajovou plantáž Vannattuppucci. Není na to sama - doprovází ji šarmantní Jonathan...

Za sebe můžu říct, že mě více zaujal historický příběh, který byl mnohem zajímavější. Připadlo mi, že Grace dostala více prostoru než Diana a i samotný děj měl více akce a zasadit děj na Srí Lanku v devatenáctém století se mi opravdu líbilo. Grace byla sympatická, její odvaha a láska mě okouzlila a moc jsem jí fandila. Diana

Také hledání různých indicií a odkrývání tajemství kousek po kousku mi občas vyvolalo úsměv na tváři a někdy jsem zatoužila po tom, aby má rodina měla také nějaké to tajemství. Ale v naší rodině žádné není, takže o pátrání po předcích si můžu jen číst. Například v této knize.

Je to moc příjemná oddechovka, která milovníky tohoto žánru jistě velmi potěší - je v ní romantická zápletka, dobrodružství, exotická země, vůně čaje. Ke konci jsem stránky jen hltala a neskončila jsem, dokud jsem knihu nedočetla celou.

O autorce

Corina Bomann vyrůstala v Meklebursku, nyní žije v Berlíně. Její první povídka vyšla v roce 1999. Od roku 2008 píše romantické historické příběhy a také se věnuje tvorbě pro děti. Kniha Motýlí ostrov je první knihou, která vyšla v češtině.

Obálky
Obálky mě nikdy nepřestanou fascinovat. A zvlášť ty krásné.

      
holandská                       německá                       španělská                          německá

  
italská                            polská

Knižní trailer


Děkuji portálu Databáze knih a nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.

5 komentářů:

  1. O této knížce slyším poprvé. Myslím, že by se mi mohla líbit. =) Ty obálky jsou nádherné. =)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty obálky jsou opravdu okouzlující, miluji motýly. I příběh zní zajímavě a mile.

    OdpovědětVymazat
  3. O téhle knížce jsem věděla akorát to že má vyjít :), ale nějak jsem vůbec jsem netušila o čem je, ale vypadá zajímavě, takže když bude čas tak bych si ji určitě chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna včera jsem na tuhle knížku narazila v knihkupectví a velmi mě zaujala právě svou obálkou, tak jsem zvědavá jestli se mi bude líbit:)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto knihu mám zrovna rozečtenou a líbí se mi. Nenáročné čtení, nic jsem od toho nečekala, takže je to pro mne velmi příjemné překvapení. Už jsem ji začala doporučovat kamarádkám knihomolkám :)
    A ty obálky ke knize se opravdu vydařily.

    OdpovědětVymazat