pátek 21. února 2014

Kalendárium: 21. únor - Mezinárodní den mateřského jazyka

UNESCO v roce 1999 vyhlásilo Mezinárodní den mateřského jazyka. Tomuto však předcházel jeden velmi vážný incident - v roce 1952 byli v Bangladéši usmrceni čtyři studenti, kteří demonstrovali za zachování bengálštiny. Tato událost vedla k uznání bengálštiny, později se bengálština stala oficiálním národním jazykem.

Vraťme se ale právě k dnešnímu dni. Na celém světě se mluví téměř sedmi tisíci jazyky. Jsou jazyky velmi rozšířené jako je angličtina, němčina nebo ruština až po jazyky, kterými mluví menšina např. absaročtina, guambiano či okcitánština a mnoho dalších jazyků. 

Některým jazykům však hrozí zánik během několika desítek let, mluví se až o polovině všech jazyků.

"Dopustíme-li nedbalostí svou, aby někdy jazyk náš vychlazen byl, nebude jináč, než že tím, což jsme, národem českým, býti přestaneme a časem v národ docela jiný a cizí se proměníme." Václav Matěj Kramerius
Kromě jazyků zanikají i různá nářečí. Dnešní generace mladých lidí zná méně slov v nářečí než jejich prarodiče. A je to škoda. Dialektů je také nepřeberná řada a je rozdělen do několika skupin, které se dále dělí na další skupiny. 

Jazyk slouží jako nástroj komunikace mezi lidmi. Nebýt jazyka, nemáme žádné knihy. Knihy, které jsou plné slov, vět, kapitol, příběhů.
"V jazyku je naše národnost."  Josef Jungmann

Zdroje:wikipedia, europa.eu, topzine, ministerstvo zahraničních věcí, deviantart, dreams-made-flesh/

1 komentář:

  1. Já myslím, že dialektů je třeba u nás pořád dost, já to vidím, když se stýkám s lidmi z celé republiky, jaké jsou různé jazykové variace :)

    OdpovědětVymazat