sobota 30. listopadu 2013

Dlouhé stíny

AUTOR: Leila Meacham
ORIGINÁL: Tumbleweeds (2012, Grand Central Publishing, New York)
PŘEKLAD: Libuše a Luboš Trávníčkovi
NAKLADATELSTVÍ: Knižní klub
ROK: 2013
POČET STRAN: 400
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:


Anotace
Nový bestseller úspěšné spisovatelky, u nás proslulé fascinující rodinnou ságou POSELSTVÍ RŮŽÍ, sleduje tři přátele v letech jejich dospívání až do ukončení studia na střední škole, kdy je několik tragických událostí hluboce poznamená a vzájemně vzdálí. Stáváme se svědky jejich úspěchů i porážek až do chvíle, kdy se po letech znovu shledávají.

Něco málo o ději
Jedenáctiletá Cathy se po smrti rodičů přestěhuje k babičce do městečka Panhandle v Texasu. Po šoku, který utrpěla po ztrátě rodičů, přišla krátkodobě o hlas a přestala úplně mluvit. Naštěstí tu jsou dva chlapci - Trey Don "TD" Hall a John Caldwell - kteří se o Cathy postarají. A tak spolu vyrůstají, jsou nejlepšími přáteli na život a na smrt, jsou nerozluční - kam jde jeden, tam jdou i ostatní.

Ale jak dospívají, mění se i jejich pohledy na sebe a Trey se odhodlá k důležitému kroku: chce s Cathy strávit celý život.

Jenže jak už to bývá, nic není trvalé a vlivem špatných rozhodnutí a  událostí se naši přátelé rozejdou - Trey odchází do Miami hrát fotbal, John i přes slibnou sportovní kariéru odchází na Loyolskou univerzitu v New Orleansu a Cathy zůstává v Panhandlu.

O dvaadvacet let později  se Trey vrací domů. Jaké má plány? Co zamýšlí udělat s dávným přátelstvím?

Hodnocení
Z celé knihy mě nejdříve zaujala krásná obálka s drobnými modrými kvítečky pustorylu a když jsem si přečetla anotaci, pochopila jsem, že si knihu musím přečíst. A poté, co jsem se do knihy začetla, věděla jsem, že to je přesně to, co jsem od knihy očekávala - silný a dojemný příběh, který chytí za srdce.

Jedenáctiletá Cathy se po smrti rodičů musí přestěhovat z přepychového domova k babičce, kterou nezná a o které se doma nemluvilo. Cathy si pod svá křídla vezmou dva chlapci - Trey a John, dva vynikající hráči fotbalu. Má to být zpočátku jen na chvíli, než si Cathy trochu uvykne venkovskému prostředí. Nakonec to bylo přátelství na celý život.

Cathy Bensonová je krásná, jemná dívka, velmi citlivá a není divu, že se do ní Trey a John zamilovali. Zatímco Trey je energický quarterback, má rád zábavu a je veselý, John je jeho pravý opak. Je vážný a přemýšlivý. Přes rozdílnost těchto dvou povah, se oba vzájemně doplňují. A tak trochu každého v městečku překvapilo, jak jejich přátelství skončilo.

Moje sympatie byly na všech stranách a nemohla jsem se rozhodnout, komu jsem více fandila ve vztahu s Cathy. Každý měl svoje pro a proti. S něčím jsem nesouhlasila i souhlasila.

Z velké části příběhu jsem z každého slova cítila obrovskou bezradnost, smutek a pocit promarnění. Kdyby někteří z nich odložili svoji hrdost a ublíženou ješitnost, nedusili v sobě tajemství a byli upřímní, příběh by dopadl úplně jinak. Cítila jsem s nimi tak, jako bych jejich životy prožívala já sama. A to je účel každé vynikající knihy - vtáhnout vás do sebe a nepustit.

O autorce
Leila Meacham pochází z Texasu. Je bývalá učitelka anglického jazyka a nyní se věnuje psaní. Její první román Poselství růží se stal velkým bestsellerem. V roce 2014 chystá vydat román s názvem Somerset.

Obálky
S hledáním originálních obálek jsem měla lehkou práci. Odlišovaly se pouze dvě a obě jsou také velmi krásné.
                                             maďarská                          bulharská

Trailer
Na Youtube jsem našla jeden trailer. Není sice oficiální, ale i tak je moc pěkně natočený.


Děkuji portálu Databáze knih a nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku.

4 komentáře:

  1. Take jsem o knize přemýšlela zaujala mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak honem si ji jdi přečíst, určitě se ti bude líbit :-)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze. :) A díky za ten trailer ke knize, hezky ji vystihuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se ti líbila. Trailer se mi taky moc líbí. :-)

      Vymazat