pátek 4. října 2013

Hunger Games: Síla vzdoru

AUTOR: Suzanne Collinsová
ORIGINÁL: The Hunger Games Mockingjay (2010, Scholastic Press, USA)
PŘEKLAD: Zdík Dušek
NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ROK: 2011
POČET STRAN: 342
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:


Anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká... 

Něco málo o ději (!! navazuje na předchozí díly !!)
Čtvrtohry skončily. Povstalci se vzbouřili proti Kapitolu a dlouho plánovaná vzpoura vyvrcholila záchranou Katniss a ostatních živých splátců z Arény. Jen Peetu se podařit nezachránilo a ten skončil v zajetí Kapitolu.

Obyvatelé z Třináctého kraje, o kterém se tvrdilo, že byl vyhlazen, se celá dlouhá léta skrývali hluboko pod zemí a připravovali se na boj. Mají jaderné zbraně, které v případě nebezpečí zničí Kapitol. A právě do Třináctého kraje je Katniss odvezena. Jsou tam i další obyvatelé z Dvanáctého kraje, který Kapitol na výstrahu zničil. Naštěstí je tam i Katnissina rodina, kterou Hurikán zachránil.

Ve Třináctém kraji však vládnou velmi přísná pravidla, kterým se Katniss jen těžko podřizuje. Navíc je Katniss pod velkým tlakem, aby se stala opravdovým symbolem povstání - živým reprodrozdem.

Ale Kapitol se jen tak snadno nevzdává a zaútočí na Třináctý kraj a neustále vysílá rozhovory s Peetou, aby všichni viděli, jak s Peetou manipulují. Lidé z třináctky se rozhodnou Peetu zachránit. Záchrana se podaří, ale Peeta je jiný než ho Katniss a ostatní přátelé znali.

Katniss je rozzuřená a rozhodne se zachránit celý Panem. Podaří se jí to? A co Peeta? Zvládnou se napravit škody, které na něm spáchal bývalý prezident Snow?

Hodnocení
Na třetí díl této dystopické série jsem se opravdu moc těšila. Ale než jsem se k tomuto dílu dostala, uběhl měsíc a některé věci jsem už pozapomněla. Ale to vůbec nevadilo, protože důležité okamžiky byly v tomto díle připomenuty, takže jsem si je rychle osvěžila a děj mě opět vtáhl do sebe.

Nutno ale podotknout, že tento díl byl o něco slabší než předchozí dva. Ale neznamená to, že se mi kniha nelíbila. Ba právě naopak. Líbila se mi a myslím si, že to bylo opravdu důstojné zakončení celé série.

Jak už v předchozím díle, tak i tady je nástup děje o něco pozvolnější. V první třetině knihy se seznamujeme s pravidly Třináctého kraje, které je opravdu hodně válečně zaměřeno. Ale není se tomu moc divit, protože dlouhá léta obyvatelé tohoto kraje žili v utajení a pečlivě vyvíjeli válečné zbraně tak, aby byli schopni zaútočit na Kapitol a po vypuknutí vzpoury také ihned převzali velení. Občas jsem měla pocit, že Katniss přešla z bláta do louže, protože moc Třináctého kraje je opravdu silná a dalo by se říct, že se vyrovná moci Kapitolu.

I v tomto díle Katniss řeší své citové problémy. Na jedné straně má u sebe Hurikána, ale není jí také lhostejný osud Peety, který se stal zajatcem bývalého prezidenta Snowa. A když se Peeta vrátí do Třináctého kraje, už to není on. Katniss je zmatená.

V knize je hodně brutality a přibývají i mrtví, kteří umírají zbytečně. I přesto, že v předchozích dvou dílech je také smrti opravdu dost, tento díl se jimi jen hemží a Collinsová se opravdu před ničím nezastaví, nebere si žádné servítky a při útocích na nevinné lidi nebude milostivá.

Občas byly Katnissiny myšlenkové pochody trochu patetické, ale když si člověk odmyslí tu patetičnost, byl příběh velmi dojemný a já jsem občas žmoulala kapesník v ruce.

Veškeré postavy v tomto závěrečném díle vyzrály. Objevují se nové postavy, ale jsou tu i staří známí, kteří k příběhu neodmyslitelně patří. Tentokrát velký prostor dostal Hurikán, který v předchozích dílech byl, ale v tomto byl opravdu všude.

Peeta, který se v minulém díle stal mým hrdinou, trochu za dějem pokulhával a někdy jsem měla pocit, že bych ho nejraději z příběhu dostala pryč. Ale nešlo to.

Závěrem bych chtěla dodat, že příběh mě citově zasáhl, protože jsem emoční člověk a ještě dlouho budu na tuto sérii vzpomínat. I přesto, že někteří čtenáři tento díl odsoudili, pro mě to byl výborný závěr.

O autorce
Suzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy.
Zdroj: databáze knih

Obálky
Vybrala jsem tři obálky, které znázorňují Katniss. Při srovnání obálek z předchozích dílů mám pocit, že některé se opakují.
    
holandská                         rumunská                          ruská

4 komentáře:

  1. Áno, záver je to dobrý, s tým musím súhlasiť, no tiež sa mi nepáčili tie úmrtia. Niekedy som chcela knihu zatvoriť a nikdy sa k nej už nevrátiť, no to by som prišla o úžasný úplný koniec tejto trilógie. Patrím medzi tých čitateľov, ktorí odsudzujú posledný diel, pretože zomreli moje najobľúbenejšie postavy :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem taky docela v šoku, když jsem četla o mrtvých, jejichž smrt byla úplně zbytečná a přišlo mi to líto. Jenže válka jako taková nezná slitování a možná tímto dílem chtěla Collinsová lidi vyprovokovat a ukázat na nesmyslnost válek....

      Vymazat
  2. Mne sa to lúbilo najmenej zo série, ale určite skvelá kniha aj tak. Akurát včera som znova kukala filmové spracovanie 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi tento díl líbil ze všech nejmíň, ale i tak jsem si to užívala. A filmové zpracování jsem ještě neviděla, ale těším se, že to někdy budou dávat v televizi.

      Vymazat