úterý 24. září 2013

Andělé

AUTOR: Stella Blómkvist
ORIGINÁL: Morðið í Rockville (2006, Mál og menning, Reykjavík)
PŘEKLAD: Eva Osinová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2013
POČET STRAN: 271
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace:
Keflavík, jihozápadní pobřeží Islandu: V Rockville, bývalé americké radarové základně, je nalezena zohavená mrtvola muže. Jde o Donalda Garbera z Los Angeles, který na základně pobýval sedm měsíců v zimě roku 1973. Z vraždy je podezírán Andri Ólafur Sveinsson, movitý obchodník a jeden z nejbohatších Islanďanů. Ten však neustále trvá na své nevině a na svou obranu si najme mladou advokátku Stellu Blómkvistovou.

Něco málo o ději
Stella Blómkvist je úspěšná advokátka, která obhajuje jednoho z nejbohatších mužů na Islandu. Andri Ólafur Sveinsson je obviněn z vraždy svého amerického obchodního partnera Donalda Garbera. I přesto, že všechny indicie vedou právě k němu, Andri Ólafur stále tvrdí, že je nevinný. Stella ve svém pátrání zjišťuje, že by důkazy mohly být nastrčené.

Kromě tohoto případu Stella pracuje současně i na dalších kauzách - domácí násilí a obvinění faráře z neschopnosti vést farní úřad a jako bonus je obviněn z pedofilie a držení dětské pornografie.

A poslední případ, který Stelle nedá spát, je zmizení devítiletého chlapce před třiceti lety. V té době s chlapcovou matkou chodil nyní zavražděný Donald Garber.

Mají tyto případy něco společného? To už Stella musí vypátrat.

Hodnocení
Advokátka Stella Blómkvist je v sedmém měsíci těhotenství, ale to ji nebrání v tom, aby se plně věnovala případům nejen ve dne, ale i v noci, když je potřeba. Než otěhotněla, občas si ráda dopřála skleničku Jacka Danielse, ale nyní odolává pokušení, protože nechce ublížit svému nenarozenému dítěti.

Do této chvíle moc netuším, kdo to je ta Stella Blómkvist. Dle indicií je to velice schopná advokátka a i přesto, že čeká dítě, dává přednost společnosti žen. V současné době je sama a ve slabých chvilkách se na dítě opravdu těší. Za celou četbu jsem se s ní ale moc neztotožnila, byla mi cizí svým myšlením i chováním.

Také mě dost překvapila některá islandská jména, která se docela těžce vyslovovala a občas jsem se přistihla, že jsem je tak nějak odbyla a jméno přeskočila, ale každý jazyk má svá specifika. Po pár desítkách stránek jsem si na to zvykla.

Konce některých kapitol obsahují životní moudra Stelliny matky a některá z nich byla opravdu velmi zajímavá a pravdivá. "Děti jsou naše želízka. Sevřou naše myšlení a už je nepustí."

Příběh je vyprávěn ich-formou z pohledu Stelly, ale její pocity a myšlenky nejsou hmatatelné a čtenář se tak moc nedozví, o čem Stella přemýšlí.

Pokud máte detektivní myšlení, určitě brzy přijdete na to, kdo je vrah. Já jsem na to přišla až před koncem knihy.

Kapitoly jsou krátké, dobře se čtou, takže s touto knihou strávíte jen několik večerů. Knihu můžu doporučit nejen milovníkům severského detektivního žánru, ale i těm, kteří mají rádi detektivky vůbec.

O autorce
Stella Blómkvist je pseudonym a nikdo netuší, kdo to vlastně je. Spekuluje se, že Stella Blómkvist by mohl/a být vysoce postavený činitel, který má co dočinění s politikou a soudnictvím. Přesto však má Stella Blómkvist širokou základnu čtenářů, kteří nedočkavě čekají na další román. První román Stelly Blómkvist vyšel v češtině roku 2006 a jmenoval se Bronzová socha.

Obálka
Tentokrát přináším pouze jednu obálku a to originální islandskou. Za sebe můžu říct, že česká obálka je více dramatičtější.

Děkuji portálu Severské detektivky a nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář: