neděle 11. srpna 2013

Hunger Games: Vražedná pomsta

AUTOR: Suzanne Collinsová
ORIGINÁL: The Hunger Games Catching Fire (2009, Scholastic Press, USA)
PŘEKLAD: Zdík Dušek
NAKLADATELSTVÍ: Fragment
ROK: 2010
POČET STRAN: 335
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:



Anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?

Něco málo o ději (! navazuje na první díl !)
I přesto, že Katniss s Peetou zvítězila v Hladových hrách, může očekávat nevoli z Kapitolu. Je totiž jasné, že Katnissin čin byl jiskrou v doutnajících nepokojích, které se jako uhlíky rozžhavují v jednotlivých krajích a šíří se stejně rychle jako řetězový zpěv reprodrozda. Samotný Kapitol v čele s prezidentem Snowem je velmi nespokojen...  

Letošní ročník Hladových her má jednu zvláštnost - jsou to již sedmdesáté páté a vždy po pětadvaceti letech nastávají tzv. Čtvrtohry. Čtvrtohry jsou pokaždé velkým překvapením a i tentokrát tvůrci Her nezklamali. Jaké to je překvapení? Nechte se vtáhnout do děje a budete jedním dechem číst až do konce....

Hodnocení
Po dočtení druhého dílu jsem okamžitě vyžadovala závěrečný díl. Kniha je naprosto bezkonkurenční, plná emocí, citů a napínavého děje.

První část knihy se věnuje Turné vítězů, které Katniss s Peetou musí povinně podstoupit - jedná se o turné všemi kraji Panemu. Různé náznaky však dávají tušit, že obyvatelé Panemu jsou netrpěliví a čekají na signál k nepokoji.

Kromě tohoto turné si Katniss dává do pořádku svoje city - Hurikán nebo Peeta? K oběma něco cítí, ale jen jeden je jejímu srdci blíže. Hurikán je kamarád, se kterým Katniss loví zvěř a mají hodně společného. S Peetou ji zase pojí společná a nebezpečná účast v Hladových hrách a také musí předstírat, že je do Peety zamilovaná. Ale opravdu to tak předstírá?

Druhá část knihy je věnovaná Čtvrtohrám, které způsobily překvapení, které nikdo nečekal. Aspoň tedy já ne. Ještě bych chtěla zdůraznit, jak byla aréna vybudována. Když vynecháte fakt, k čemu aréna slouží, musím uznat, že se opravdu povedla.

Je rozhodně těžké psát tak, abych neprozradila víc, než je nutné. Tak na mě příběh o dívce v plamenech a Peetovi zapůsobil, že musím na milence stíhané osudem, jak jsou označováni, myslet a přemýšlet, jak to všechno dopadne.

Collinsová druhým dílem nezklamala a dalo by se říct, že je možná ještě lepší než první díl - napínavé a emotivní zároveň. Budete sledovat, jak Peeta dává všem najevo své city ke Katniss a hlavně jakým způsobem. Dovíte se také více o Haymitchovi, kterému se v předchozích Čtvrtohrách podařilo zvítězit a budete smutní s přípravným týmem, který se stará o Katnissinu vizáž.

Věřte, že knihu budete hltat jedním dechem.

O autorce
Suzanne Collinsová se tvorbě pro děti věnuje už od roku 1991, kdy začala psát scénáře k televizním pořadům pro děti, například Clarissa Explains it All nebo Clifford´s Puppy Days. Několik pořadů, na nichž se autorsky podílela, bylo nominováno na prestižní televizní cenu Emmy.
Zdroj: databáze knih

Obálky
Většina obálek se nechala inspirovat tou originální a můžu říct, že je opravdu vyvedená a reprodrozd jako symbol vzdoru je naprosto geniální. Některé obálky se však liší, stejně jako u prvního dílu. Švédská obálka se moc nepovedla, ruská působí zase moc romanticky. Za sebe můžu říct, že se mi asi nejvíce líbí čínská.
    
německá                         ruská                                čínská

  
řecká                              švédská 

1 komentář:

  1. Druhý diel sa mne naopak páčil trochu menej ako prvý. Nová aréna bola zaujímavá, ale nepozdávalo sa mi, ako sa dej začína uberať ku klasickým klišé. Katniss to už v dvojke s tou sebaobetavosťou prehnala, neverila som jej.

    OdpovědětVymazat