pátek 31. května 2013

RC - Za všechno se platí

AUTOR: Liselotte a Søren Hammerovi
ORIGINÁL: Alting har sin pris (Nordisk Forlag A/S, Kodaň, 2010)
PŘEKLAD: Michaela Weberová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2013
POČET STRAN: 429
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace od vydavatele:
Druhý případ dánského vyšetřovatele Konrada Simonsena a dvě vraždy — vzdálené v čase, ale podobné si jako vejce vejci. Do Grónska přijíždí delegace vedená dánskou ministryní životního prostředí a německou kancléřkou s úkolem dosvědčit důsledky globálního oteplování. Ministerská návštěva však na ledovci nachází mrtvolu mladé ženy, zavražděné před více než pětadvaceti lety, kterou vydal tající ledovec. 

Něco málo o ději
V Grónsku je nalezena mrtvá mladá žena, kterou vydal na svět ledovec kvůli globálnímu oteplování. Žena se jmenovala Maryanna a byla zavražděna v roce 1983. Jenže nalezená žena byla v podivné poloze a tato poloha připomněla vrchnímu komisaři Konradovi Simonsenovi případ, který vyšetřoval v roce 1997. Tehdy vyšetřoval smrt další mladé ženy Catheriny - byla zavražděna úplně stejným způsobem. Z vraždy byl obviněn její otec, který krátce po zatčení spáchal sebevraždu.

Případ zasáhl do života všem, kteří se na případu podíleli. A nyní se strašák z minulosti objevil znovu. Navíc podobnost mrtvých žen není jen náhoda. Když komisařovi lidé začnou pátrat dál v minulosti, zjistí, že zavražděných dívek mohlo a může být mnohem víc.

Hodnocení
Po přečtení anotace mě kniha hodně zaujala a když jsem knihu nakonec držela v ruce, nemohla jsem se dočkat, až se do ní začtu. Stránky se obracely samy a já jsem vyloženě nedočkavě četla slova, která kousek po kousku odhalovala vraha a jeho motivy k zabití.

Konrad Simonsen je vrchní komisař v Kodani. Je mu něco přes padesát let. Jeho zdravotní stav ho silně poznamenává, i když si to moc přiznat nechce. Má kolem sebe tým dobrých kolegů a přátel, na které se může v každé situaci spolehnout. A to je i v tomto případě, který otevírá staré rány a je pro všechny velmi citlivý. Nejvíce ho prožívá právě Simon, protože to on zatýkal údajného vraha, který spáchal později sebevraždu. Tentokrát nechce udělat žádnou chybu.

Kniha zpočátku není napínavá, ale přesto se čte jedním dechem, protože se pořád něco děje, pořád se získávají důležité informace o vrahovi. Ale pak se kniha mění a děj se rychle rozjede.

Na knize je poznat, že ji psala také žena. No, napadlo by muže-spisovatele psát o módě?

"Dneska jsem tady vlastně vůbec neměl být. Byla docela náhoda, že jsem se pohyboval poblíž, když mi Simon zavolal. Byli jsme se s Anitou podívat po nějakém oblečení, tedy hlavně Anita, já byl jen doprovod, ale stejně ji to rozčílilo. Představ si, vzala mi z ruky mobil a pěkně Simonovi vynadala."

Kniha není jen o tom, jak se chytá vrah, ale dalo by se říct, že je i o vyšetřujících kriminalistech a jejich životech, jejich trápeních a strachu. Také je perfektně vykreslen profil vraha a já jsem občas měla pocit, že jsem součást jejich vyšetřovacího týmu.

Trochu mi připadal uspěchaný závěr knihy. Čekala jsem, že konec bude jiný, převratný, ale takový závěr jsem nečekala. Neříkám, že se mi nelíbil, ale možná mohl být více akčnější.

Ale rozhodně to neubírá na mém hodnocení, protože kniha byla dobře zpracovaná. Nebylo zde příliš mnoho postav, abyste se do toho všeho komplikovaně zapletli, a vše se točilo jen kolem vraha.

Za všechno se platí doporučuji všem, nejen milovníkům detektivek, protože v něm najdete i mezilidské vztahy.

O autorech
Liselotte a  Søren jsou sourozenci. Liselotte je vystudovaná zdravotní sestra a pracovala v různých zemích. V roce 2010 se však začala věnovat psaní. Její bratr Søren je učitel a stejně jako Lotte je aktivní v politice. V roce 2010 jim vyšel první společný román Bestie uvnitř, což je první případ komisaře Simonsena. O rok později jim vyšla další kniha, která se jmenuje Klub osamělých srdcí a v roce 2012 kniha Dívka z Ďáblova močálu. V češtině tyto dvě knihy zatím nevyšly.
Zdroj: goodreads

Obálky
Zahraniční obálky na mě působí tak nějak strašidelně a mrazivě. Posuďte sami.
      
Dánská                           Holandská                        Italská                            Německá

Děkuji portálu Severské detektivky a nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze, sice používáš mnohem jednodušší věty než já /já a moje pověstná souvětí, o tom se včera tuším také mluvilo/.. ale aspoń se v tom člověk neztratí. A ty obálky jsou všechny moc hezké, ale je pravda, že z nich jde tak trošku strach :) .. ta česká se mi moc nelíbí, z těch zahraničních bych brala .. no snad všechny!

    OdpovědětVymazat