neděle 24. září 2023

Co napoví stromoví

AUTOR:
Vladimíra Ottomanská
ILUSTRÁTOR: Eva Chupíková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2022
ZDROJ: vlastní 
POČET STRAN: 104

Anotace 
Anička a Honzík jsou dvojčata. Kromě mámy a táty mají taky prima babičku a dědečka s kouzelnou holí špacírkou. Ta je složená ze dřeva různých stromů. Zpočátku oba sourozenci o stromech mnoho nevědí, než jim ale o nich začne dědeček vyprávět. I vy se můžete zaposlouchat do příběhů, které Honzík a Anička s dědou a občas i s babičkou v lese a na zahradě zažili.
Kniha má děti nejen pobavit krásným vyprávěním, ale také je poučit o tom, jak vypadá který strom, kde roste, jaké má listy, jaké roční období předznamenává a v čem je pro nás užitečný. V rozpoznávání stromů dětem pomáhají názorné ilustrace a jednoduché otázky, díky nimž si budou moci jednoduše ověřit, jestli si nově nabyté vědomosti zapamatovaly.

Hodnocení
Edukační knižní série o přírodě má další přírůstek. Co napoví stromoví napsala Vladimíra Ottomanská a vyšla v roce 2022 v nakladatelství Portál.
Anička s Honzíkem jsou dvojčata. S mámou a tátou bydlí v Praze, ale každý víkend jezdí za babičkou a dědou na venkov. Tam prožívají opravdové dobrodružství.

S dědečkem chodí ven na procházky do lesa a on jim pokaždé vypráví o každém stromu. Těch stromů je deset, deset je i kapitol v této knize.

Na začátku každé kapitoly jsou nakreslené listy, plody a celý strom. Pod obrázky jsou napsány základní informace. Pak už si můžete přečíst příběh dětí a na konci kapitoly následují čtyři otázky, které se týkají opět daného stromu. Tentokrát musí být děti pozorné, protože odpovědi jsou obsaženy přímo ve vyprávění.  

Knižní příběh patří k těm lepším, které už v této edici vyšly. Rodina Navrátilových je moc sympatická. Honzík a Anička jsou dvojčata, která chodí ještě do mateřské školy, ale to neznamená, že je nic netrápí. Na jejich trápení a bolístky jsou tu stromy, které mají kouzelnou moc a jsou velkou útěchou. Kouzelnou moc má i dědova špacírka, která je vyrobená ze všech deseti stromů, o kterých je v příběhu zmínka. 

Autorka vytvořila ideální rodinu, kde se mají všichni rádi a v nouzi si pomáhají. Dědeček je symbolem moudrosti a babička strážkyní rodinného krbu. Chalupa je místo, kam se všichni rádi vrací a cítí se tady v bezpečí. Autorka vede malé čtenáře k lásce k přírodě, ke stromům a ke svým bližním.

Knihu ilustrovala má oblíbená Eva Chupíková, která má na svědomí celou sérii. Její obrázky jsou úžasné, jemné a pohladí nejednu dětskou dušičku. 

Kniha je vhodná ke čtení do mateřských škol jako součást komunitního kruhu. Děti se dozví nejen hodně informací o přírodě, ale také se poznají vzájemně mezi sebou.

O autorce
Vladimíra Ottomanská vystudovala předškolní a speciální pedagogiku a také FTVS. Řadu let působila jako učitelka MŠ a v současné době je ředitelkou MŠ Ottománek. Také je lektorkou hatha jógy pro dospělé. V Portále vyšla její kniha Když se řekne ROZCVIČKA.

Eva Chupíková se od roku 2010 věnuje výhradně knižní ilustraci, autorským knihám a digitální grafice. S nakladatelstvím Portál spolupracuje pravidelně na mnoha dětských knihách. V roce 2010 získala její ilustrátorská prvotina k titulu Daniely Krolupperové Zákeřné keře ocenění Sukovy studijní knihovny.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat