úterý 15. srpna 2023

Kdo zatočí s Naschválníkem

AUTOR:  
Ludmila Bakonyi Selingerová
ILUSTRÁTOR: Libor Drobný
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2023
ZDROJ: vlastní 
POČET STRAN: 96

Anotace
Honzík se po prázdninách vrací do školky. Ještě štěstí, že na něj ve třídě čeká stará parta kamarádů. A nová paní učitelka, která vypadá celkem fajn. A navíc má vysílačku. Tajnou. V kapse.
Moment: vysílačku? No jistě! Paní učitelka je tajná agentka a k tomu možná i superhrdinka. Ve školce se totiž objevil Naschválník. Škodolibé stvoření, které tropí naschvály a živí se špatnou náladou. Lepí žvýkačky na židle, přivolává na výletech déšť, cmrndá polévku z misky, rozvazuje tkaničky a dává červy do třešní. Je potřeba ho zastavit dřív, než bude pozdě. Začíná boj o to, kdo zatočí s Naschválníkem.


Hodnocení
Víte, kdo to je Naschválník? Pořádně vykutálená bytůstka, která dělá samé naschvály. Ludmila Bakonyi Selingerová vydala v roce 2023 v nakladatelství Portál knihu pro dětské čtenáře Kdo zatočí s Naschválníkem. 
Honzík jde po prázdninách do předškolní třídy, kde bude mít novou paní učitelku. Má trochu strach, ale naštěstí do předškoláků jdou i jeho kamarádi – Elenka, Max a Deniska. Čtyřka je tak znovu pohromadě. Paní učitelka jim řekla velké tajemství. Pracuje pro tajnou organizaci, která bojuje proti Naschválníkovi.

"Naschválník má největší slabinu v tom,  že čeká, jak se lidé zachovají. Když uděláte něco, co nečeká, bude zmatený a uteče. Ale není to jen tak, on má paměť jako slon a pokaždé ho musíte překvapit něčím novým." (str. 12)

Kniha je rozdělena do deseti kapitol, které mapují školní rok od září do června. S dětmi se budete připravovat na Vánoce, budete přivolávat jaro nebo se s nimi ztratíte na výletě v lese. A vsaďte se, že v každé kapitole se Naschválník ukáže jako opravdu zlomyslné stvoření.  

Naschválník je někdo, kdo vám dokáže pořádně zničit náladu, naštvat vás a prostě potrápit nejednu dušičku. Pokud se proti němu nebojuje, Naschválník vyhraje. A děti v knize přesně vědí, jak na něho.

Líbilo se mi, že autorka Naschválníka představila jako příšeru, která má na svědomí špatnou náladu i nepříznivé okolnosti, kdy se všechno kazí. Ukázala, jak se Naschválníkovi postavit a neztrácet přitom naději a dobrou náladu. 

Do jednotlivých příběhů jsem se nedokázala úplně vcítit. Možná to bylo tím, že mi hlavní dětské postavy nebyly moc sympatické a jednotlivé příběhy klouzaly jen po povrchu. Těžko říct, ale jedno je jisté - poselství se mi velmi líbilo. V tomto ohledu bylo jasně definované. 

Ilustrace v knize jsou příjemné a vhodně doplňují text. Obrázky Libora Drobného můžete znát z knih jako Nikdo nejde jde z kola ven. Dalším pozitivem jsou diskuse a kreativní náměty, které najdete za každou kapitolou, například si podle návodu vyrobíte krabičku na vypadlé zoubky nebo betlém z papíru a krabice. Co se týká diskuzí, ty vedou děti k tomu, aby se zamysleli nad tím, co se stalo v příběhu a jestli i oni něco podobného prožili. 

Knížka je vhodná pro děti kolem šestého věku – vede je k zamyšlení nad tím, se kolem nich děje, podporuje je v oblastech emocionálního cítění a také jim nabízí řešení překážek za pomoci týmové spolupráce či rodiny.

Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat