středa 7. září 2022

Bůh na ulici

AUTOR
: Ole Martin Holte
ORIGINÁL: Uteligger (Manifest, 2012, Oslo)
PŘEKLADDaniela Mrázová
NAKLADATELSTVÍPortál
ROK2022
POČET STRAN136
ZDROJvlastní 

Anotace
Norský františkán Ole Martin se rozhodl opustit klášter a strávit padesát dní rozprostřených do tří let jako bezdomovec na ulicích Osla a Kodaně. Jeho zážitky přinášejí pohled na život na okraji společnosti, který si běžný člověk stěží dokáže představit, a podněcují k úvahám nad bezdomovectvím z nezvyklé perspektivy.
Ole prochází městskou krajinou a s humorem a soucitem se snaží pozorovat drsný život lidí na samém dně společnosti. Zaměřuje se přitom na detail, epizody se před čtenářem odvíjejí jako film. Přemítá o pokoření, o oživení lásky k samozřejmým věcem, jako je strom, o nečekané lidské dobrotě, ale i o neustálé nutnosti vztahování se ke smrti, o hledání Boha v drogách, o povaze konfliktů s představiteli „slušné“ společnosti, o problematice ztráty identity a závislosti na společnosti.


Hodnocení
Jsem ráda, že si můžu přečíst i knihy, po kterých bych asi hned napoprvé nesáhla. Bůh na ulici není jen o Bohu, ale především o lidskosti v každém z nás.
Ole Martin Holte, teď už bývalý františkánský mnich, se rozhodl během studia sociálních prací zažít praxi na vlastní kůži. Vyšel ze své komfortní zóny a několik týdnů v průběhu tří let trávil svůj život na ulici jako bezdomovec. Nejprve takto poznal Oslo, později Kodaň. Ve svých zápiscích ukazuje, jak lidé reagují na lidi bez domova i to, jaké to je, být bezdomovcem.

I když jsou jednotlivé zápisky krátké, o to víc jsou intenzivnější. Jako bezdomovec zažil Ole Martin mnohá příkoří, dostal se mezi narkomany, alkoholiky, prostitutky, v této roli musel odhodit veškeré zábrany i důstojnost. Být bez domova v mnohém značí ztrátu ideálů, přizpůsobení se okolí a zároveň zůstat neviděn. Na začátku své cesty si slíbil, že nepropadne ani alkoholu, drogám a nebude krást. To dodržel.

Jak v Norsku, tak v Dánsku existují instituce, kteří lidem bez domova pomáhají. Nabízejí ubytování, stravu, lékařskou pomoc. Vše ovšem za určitých podmínek. Život na ulici není snadný nikdy. Ole Martin srovnává život jak v Kodani, tak Oslu. Ze zápisků z dánského hlavního města je patrné, že tady byl hodně nesvůj. 

Je to příběh o lidskosti, bytí a nebytí. Po přečtení si uvědomíme, jak je důležité, že máme střechu nad hlavou, že někdo takové štěstí nemá, ať už vlastní vinou nebo z jiných příčin.

Tento sociální experiment ukázal, že i když jsou tito lidé na dně společnosti, i ona mají srdce a stejná přání jako ostatní. Autor nepřikrášluje, ani nevytváří iluzi, že žít bez domova má své výhody. Ani nijak nehraje na city, i když to tak zpočátku mohlo vypadat.

Bůh na ulici je čtení na dva tři večery, ale i po přečtení zůstane ve vás dozvuk všech řádků a drobných příhod a lidských osudů.

O autorovi
Ole Martin Holte je bývalý františkán, teolog, sociální pracovník a gestalt terapeut. Nyní žije v Africe.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat