středa 16. února 2022

Poslední rozbřesk

AUTOR
: Andrew Hunter Murray
ORIGINÁL: The Last Day (Hutchinson, 2020, Londýn)
PŘEKLAD: Vojtěch Ettler
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2021
POČET STRAN: 384
ZDROJ: vlastní 

Anotace
Když se Země přestane otáčet, ještě to neznamená konec lidské touhy po moci. Před čtyřiceti lety se následkem vesmírné katastrofy začala zpomalovat zemská rotace a po deseti letech se Země zastavila úplně. Teď je jedna strana planety natočená ke žhnoucímu Slunci a druhá uvězněná v nekonečné ledové noci. Většina států přestala fungovat, ale pár šťastných zemí na teplé straně planety přežilo. Jednou z nich je i Velká Británie, která se zachránila tím, že se od hroutícího se světa naprosto odřízla. Dnes v ní vládne vojenská autokracie a země je sužovaná hladem a násilím. Ellen Hopperová je oceánografka žijící na ledové plošině v Atlantiku. Do svého dobrovolného vyhnanství se uchýlila poté, co její domovina propadla autoritářství, a už s ní nechce mít nic společného. Když však za ní přijedou dva úředníci s prosbou, aby se vrátila do Londýna a setkala se s jistým umírajícím mužem, Ellen souhlasí — a začne odhalovat tajemství, které ohrožuje nejen křehkou stabilitu jejího národa, ale i celé lidstvo.

Hodnocení
Pokud neholdujete příliš sci-fi ani dystopickým románům, tenhle by se vám mohl líbit. Vše se odehrává jen na pozadí a na děj až tak velký vliv nemá.
Země, roku 2059. Před 30 lety se stala událost, která změnila podobu naší planety. Země se přestala otáčet kolem své osy. Úplnému Zastavení předcházelo Zpomalení. Neproběhlo to však lusknutím prstů, ale postupně, až se Země úplně zastavila. Amerika a Asie se ponořila do tmy a mrazu, jediné místo k přežití je západ Evropy, prim hraje Velká Británie. V čele stojí autoritářský Richard Davenport, který má velké plány...

Hlavní hrdinkou je však oceánografka Ellen Hopperová, mladá žena, která se dobrovolně přestěhovala na jednu z mála fungujících elektráren v Atlantiku. Zklamaná životem i situací v rodné zemi žije jenom prací až do okamžiku, kdy na elektrárnu přiletí vrtulníkem dva vládní zřízenci, aby ji zavedli k jistému umírajícímu muži, jenž stál v čele záchraně lidstva po Zastavení. Hopperová však Edwarda Thorna nechce vidět - její vysokoškolský profesor ji hluboce zklamal, ale možná že právě on je klíčem k velké změně.

Hopperová je vcelku sympatická, ale chvílemi mi přišla odtažitá a emočně chladná. Možná to bylo tím, že žila příliš dlouho o samotě a že jí nejbližší okolí zklamalo svým chováním a ona si nechce příliš nikoho pouštět k tělu. Ale na druhou stranu díky tomu není Hopperová zrovna z cukru a žádná fajnovka.

Ocenila jsem dostatečný popis apokalypsy. Když se nad tím hluboce zamyslíme, byla by to pro Zemi opravdu nedozírné následky, kdyby se něco podobného přihodilo. Nejsem žádný přírodovědec ani fyzik a o podobné scénáře se nezajímám, takže by mě nenapadlo o tom ani přemýšlet, ale v jednom komentáři padla otázka, že autor zapomněl na Měsíc. Co by se s ním stalo? Srazil by se ze Zemí nebo by se od nás odpojil a putoval by vesmírem sám? Nechci však zabředávat do podobných teorií.

První věcí, kterou si v knize všimnete, je odlišný font písma, než na který jsme v knihách běžně zvyklí. Titul je rozdělen do čtyřiceti dvou kapitol, které jsou kratšího rozsahu. Příběh je psán v er-formě z pohledu Hopperové. Autor Hopperovou celou dobou oslovuje jejím příjmením, což vedlo ještě více k jejímu odosobnění.

Andrew Hunter Murray napsal kvalitní román, který je čtivý, má zajímavou zápletku, avšak příliš se nedotýká oné katastrofy, která postihla lidstvo. Poslední rozbřesk je víceméně uzavřený, přesto se naskýtá řada dalších otázek, co bude dál a vypadá to, že by kniha mohla mít i pokračování.

Obálky
Abych byla upřímná, nelíbí se mi ani jedna obálka, jsou nicneříkající. Ani česká obálka mě moc nezaujala. Originální je však v tom, že pod obalem se skrývá úplně jiný obrázek.
  


O autorovi
Andrew Hunter Murray je spisovatel, novinář a podcaster. Podle jeho podcastu No Such Thing as a Fish vznikly již dvě knihy a komediální seriál v produkci BBC. Je také jedním ze scenáristů a rešeršistů pro pořad QI a přispívá do časopisu Private Eye, pro nějž uvádí interní podcast Page 94. Kniha Poslední rozbřesk (2020) je jeho románová prvotina. (Zdroj: Host)

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat