neděle 16. ledna 2022

Striga

AUTOR
:  Gabriela Houston
ORIGINÁL: The Second Bell (Angry Robot, 2021)
PŘEKLAD: Soňa Tobiášová
NAKLADATELSTVÍ: Alpress
ROK: 2021
POČET STRAN: 270
ZDROJ: vlastní

Anotace
Salka je striga a od narození má dvě srdce, proto je považována za prokletou. Spolu s matkou přesídlí do vesnice odloučených v horách, kde je přísně zakázáno naslouchat hlasu druhého srdce, jinak se promění ve zlého démona stigoi. Když Salka dospěje, hrubě poruší pravidla a je nucena na čas vesnici opustit. Aby přežila, musí využít kouzelnou sílu druhého srdce.

Hodnocení
Striga - to je román polské autorky Gabriely Houston, který v roce 2021 vydalo nakladatelství Alpress. Čtenář se ocitne ve světě fantasy, kde žijí pohromadě lidé a strigy. No pohromadě. Obyčejní lidé strigy nenávidí.
Důvod je prostý - bojí se jich. Pokud se v rodině narodí dítě se dvěma srdci, většinou je dítě usmrceno. Tak se to mělo stát i se Salkou, ale její matka Miriat se nehodlala novorozené dcery vzdát. Odchází protomz Heyne do vesnice strig vysoko v horách.

O devatenáct let později již začíná Salčin příběh. Ve vesnici platí přísná pravidla - žádná striga nesmí používat své druhé srdce. Neuposlechnout znamená nejen porušení pravidel, ale také proměnění se ve stigoje, který nezná slitování. A kdo by se chtěl stát dobrovolně zápornou postavou? To asi málokdo. Přesto Salka zbořila řadu nastavených pravidel a ona dostala trest - tři zimní měsíce musí strávit v odlehlé chatě, sama, bez jídla. A poraď si, jak můžeš.

Kniha Striga však pokračuje dál, až vyvrcholí napínavou situací. Závěr mi přišel velice dobře napsaný a byl také dramatický, což se o zbytku knihy říct nedá.

Postavy nejsou úplně do hloubky charakterizovány, u některých si nevíte rady, jestli je postava kladná nebo záporná, protože její myšlenkové pochody jsou zmatené. Některé zase byly upozaděny, i když by si zasloužily více prostoru.

Při hledání informací o strigách a stigojích jsem narazila na popisy a ilustrace velmi ošklivých nestvůr, které až tak neodpovídaly tomu, co autorka představila v knize. Jenže v literatuře je možné všechno, takže i ošklivá a zlá striga může být hodný člověk a vampýrský stigoj může být nápomocný při nebezpečných situacích.

Příběh je spíše určen mladším čtenářům - hlavní hrdince není ani dvacet let a v příběhu se neřeší žádné závažné psychologické problémy, ani tu neběhá brutální masový vrah. Je to ten typ fantasy, které mladí lidé nejspíše vyhledávají. Striga nijak nevybočuje z řady ostatních titulů podobného žánru. Za mě je knížka průměrnou fantasy, vhodnou pro čtenáře, kteří tomuto žánru nevěnují příliš pozornosti a chtěli by začít s něčím jednodušším.

Děkuji nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. To zní jako fajn odpočinková četba. Hlavně mne zaujala ta myšlenka využití strig, které žijí takto v míru pospolu.

    OdpovědětVymazat