sobota 14. srpna 2021

Leonard a Hladový Paul

AUTOR
: Rónán Hession
ORIGINÁL: Leonard and Hungry Paul (Melville House, New York, 2020)
PŘEKLAD: Zora Freiová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2021
POČET STRAN: 272
ZDROJ: vlastní

Anotace
Odzbrojující román kladoucí prostou otázku: Mohou dobří lidé změnit svět?
Leonard a Hladový Paul je okouzlující příběh dvou milých svobodných třicátníků, kterých byste si na ulici ani nevšimli, natož aby se z nich stávali hrdinové románů. V jejich obyčejnosti se však skrývá neobyčejná síla. Leonard se živí psaním encyklopedií pro děti a touží po někom, s kým by mohl společně žasnout nad krásou všehomíra. Hladový Paul je naopak se svým životem spokojený beze zbytku — je chodícím ztělesněním bytí v přítomném okamžiku. Oba přátelé se pomocí humoru, deskových her a ticha snaží proplout bouří života v jednadvacátém století a uchránit si to nejcennější — radost z každé, i té nejobyčejnější chvíle.

Hodnocení
Občas se mi přihodí, že mám chuť si přečíst něco milého a nenáročného. Leonard a Hladový Paul od irského spisovatele Rónána Hessiona tuto chuť naprosto uspokojilo.
Hlavními postavami jsou nejen Leonard a Hladový Paul, ale také Grace, sestra Hladového Paula. Příběh v tomto případě není až tak důležitý, ke slovu se dostává volně plynoucí děj bez nějakých velkých zvratů.

Leonardovi zemřela matka, se kterou žil pod jednou střechou. Po její smrti cítil velkou prázdnotu, kterou mu částečně vyplnila rodina Hladového Paula. Je samotář, introvert, jeho velkým koníčkem je četba a psaní encyklopedií. S ženami mnoho zkušeností nemá, a tak když potká Shelley, není si jistý, jak jejich počínající vztah uchopit.

Hladový Paul je hodně zvláštní osobnost. Je tichý a velmi plachý člověk. Pokud je Leonard introvert, tak Hladový Paul je introvertem na druhou. Životem proplouvá jednoduše, žije daným okamžikem, nezamýšlí se nad budoucností, ani se neutápí v minulosti. Ale říká se, že tichá voda břehy mele.

Paulova sestra Grace má těsně před svatbou. Patří k těm ženám, které na sebe rády vezmou těžké břemeno a vláčí se s ním. Dělá to radost nejen jí, ale i ostatním. Jde si za svým cílem, ale na rozdíl od bratra se o budoucnost zajímá, a tak trochu se jí obává. Má úžasný vztah s rodiči. Leckdo by jí takové rodinné vztahy mohl jenom závidět.

Autor velmi detailně popsal hlavní protagonisty. Pravda, popis jejich zevnějšku mi unikl, ale popisem myslím spíše jejich charakteristiku a vlastnosti. Tady žádné záporné postavy nenajdete - objevují se tu lidé, kteří jsou úplně obyčejní, mají nejen své klady, ale i záporné stránky.

Děj je velmi pomalý, autor nikam nespěchá. Přesto se v něm stalo tolik věcí, které hlavním postavám změnily život. Přiznám se však, že některé části mi přišly nezajímavé a trochu jsem se v myšlenkách odpoutala od textu.

Čtenář se tu dočká i romantické linky, ale v knize nepřevažuje. Je zmíněna jen lehce, přesto ve vás nechá krásný pocit. Z celého textu čiší klid a pohoda. Nejsou tu ani vraždy, ani hádky, neřeší se tu závažné společenské problémy. Každý z hlavních hrdinů v příběhu nachází sám sebe.

Titul nebude pro všechny čtenáře. Odradit je může už začátek knihy, který mi přišel hodně zmatený. Pokud však čtenář vytrvá, dostane se mu milého a příjemného čtení. Není to sice úplně bestsellerový titul, který vás ohromí na první dobrou, ale nakladatelství Host vydává kvalitní a ne příliš klasické knihy, takže i tentokrát se ve výběru lehce zvláštních knih nespletlo. Kniha potěší především příznivce pomalého románu s neobvyklými hrdiny, kterých byste si na ulici ani nevšimli.

Obálky
Když jsem pátrala po obálkách na Goodreads, zarazilo mě, proč je všude na obálkách ryba, česká obálka má lavičku, tak trochu jako metaforu k Forrestu Gumpovi. Při pátrání jsem zjistila, že o rybě se v příběhu přece jenom mluví. Peter vždycky říkal, že Hladový Paul je Helenin „měsíčník“. Před lety, když byli ještě bezdětní, navštívili akvárium v kalifornském městě Monterey...Mezi mrštnými žraloky spanilými, cizokrajnými medúzami a maskovanými rejnoky plavalo cosi, co připomínalo useknutou hlavu: veliká, nesouměrná, do strany směřující ryba se svítivým povrchem těla a mírně zmateným výrazem. Byl to měsíčník a Helen prohlásila, že se jí ze všech ryb líbí nejvíc...Ačkoli to přímo neřekla, pochopil, že si vybrala právě měsíčníka, protože věděla, že nikdo jiný si ho za svou oblíbenou rybu nezvolí. (str. 58) Na jedné obálce je také scrabblová písmenka, která značí, že celá rodina miluje deskové hry, především scrabble.
   


O autorovi
Rónán Hession je irský spisovatel a hudebník, zaměstnaný jako státní úředník. Jeho debutový román Leonard a Hladový Paul (2019) byl nominován na několik knižních ocenění a získal cenu British Book Award za rok 2020. Autor žije v Dublinu s partnerkou a dvěma dětmi.


Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat