neděle 8. srpna 2021

Eliáš mezi piráty

AUTOR:  
Veronika Krištofová
ILUSTRÁTOR: Jana Moskito
NAKLADATELSTVÍ: Epocha
ROK: 2021
POČET STRAN: 160
ZDROJ: vlastní

Anotace
Záchrana kapitána Flinta. Eliáš má velký sen. Chce se stát námořníkem. Jenomže hubenému klukovi ze sirotčince, který ještě ke všemu nemá pravou ruku, práci na lodi nikdo dát nechce. Když ale v přístavu potká Angeliku, dceru obávaného piráta, neváhá ani vteřinu. To je přece ono! Zkusí to u pirátů! Spolu s Angelikou, kuchařem Krevetou a s „domácím mazlíčkem“ Sultánem se vydá na dobrodružnou mořeplavbu. Mají za cíl jediné – najít Angeličina otce, kapitána Flinta, který před časem zmizel během hrůzostrašné bouře. Vydejte se na nebezpečnou výpravu plnou zrádných hlubin, kde vám do cesty vstoupí nejedna mořská nestvůra, která všechno pořádně zašmodrchá. Podaří se Eliášovi překonat všechny překážky a kapitána Flinta zachránit?

Hodnocení
Nakladatelství Epocha se soustředí na vydávání naučných, historických a fantasy knih pro dospělé čtenáře. Ovšem občas udělá výjimku a vydává také tituly i pro malé čtenáře. Tou výjimkou je Eliáš mezi piráty, kterou napsala Veronika Krištofová. 
Eliáš nemá na růžích ustláno. Je sirotek, bydlí v sirotčinci a přišel o pravou ruku. Paní Marie ze sirotčince ho nabádá, aby si našel nějakou práci, ale Eliáše bez ruky nechce nikdo zaměstnat. Eliáš touží stát se námořníkem, ale na lodích ho kvůli jeho handicapu odmítají. Pomalu klesá na duchu, ale štěstí se obrátí v momentě, když potká Angeliku, kapitánku lodi Albatros. Jak to, že lodi kapitánuje malá holka? Vysvětlení je prosté - tatínek, proslulý pirát kapitán Flint, zmizel na moři. A protože se Eliáš chce vydat za dobrodružstvím, nabídne Angelice, že jejího tátu najdou spolu s lodním kuchařem Krevetou a štěkajícím žralokem Sultánem. A čeká je opravdu mimořádné dobrodružství.

Málokdy se na knižním trhu objeví česká kniha, kdy se příběh pro děti odehrává na moři. Vyprávění má pro nás o to více exotičtější nádech. Který kluk nikdy netoužil, aspoň na chvíli, stát se pirátem?

Eliáš i přes chybějící ruku je plný nadšení pustit se do něčeho napínavého. I přes svůj handicap se stal právoplatným členem pirátské posádky. Autorka ukázala, že když se chce, tak jde téměř všechno.

V každé pohádkové knize by měly vystupovat i záporné postavy. Tuto roli dostal Kreveta - je ctižádostivý, zákeřný, pro svůj cíl neváhá zajít i ke lsti. Ale nebojte. Zas až tak zlý ten kuchař není, zvlášť, když umí vařit ta nejlepší jídla na světě. A pak je tu také Siréna - ošklivá mořská panna, která láká svým půvabným zpěvem nebohé námořníky do moře k záhubě. Ale především jsou tu kladní a sympatičtí hrdinové, kteří mají pro strach uděláno.

Knihu ilustrovala Jana Moskito. Některé obrázky jsou přes celou stránku, některé jsou menší. Příběh doplňují a díky trefným ilustracím postavy v příběhu ožily.

Knížka se bude líbit jak klukům, tak i holkám, Pro kluky je tu pirátská loď a hlavní hrdina je chlapec. Vyvážením mužského elementu je Angelika, ta se zase bude líbit dívkám. Je statečná, kamarádská a obětavá. Kniha je tedy vhodná pro všechny děti kolem deseti let věku, ale radost udělá i rodičům.


O autorce
Veronika Krištofová je zakladatelka projektu Besedárium, působí jako herečka a scénáristka v divadle Kubko.  Ve volných chvílích se věnuje též literatuře, píše knihy pro děti, divadelní adaptace a autorské hry (je zastoupena agenturou Dilia), zabývá se divadelní režií a pohybovým divadlem (např. Kacířka v divadle Metro, For Phoolan ve Studiu Citadela, Indická inspirace ve Studiu Citadela atd.) a studiem malby. 

Děkuji nakladatelství Epocha za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat