neděle 9. května 2021

Když má štěstí kliku

AUTOR
: Aurélie Valognes
ORIGINÁL: Au petit bonheur la chance! (Mazarine, 2018)
PŘEKLAD: Kateřina Štáblová
NAKLADATELSTVÍ: Jota
ROK: 2020
POČET STRAN: 296
ZDROJ: vlastní e-kniha





Anotace
Opuštěné dítě. Mrzutá stařenka. Jakou podobu může mít štěstí?
Francie roku 1968. Jeanovi je šest let a matka ho ze dne na den nechá u jeho babičky. Na léto. Napořád. Vůbec to nečekal. Babička taky ne. Vycházet s babi Lucette není zrovna snadné, skrývá však velké a něžné srdce. Až dosud si žila mírumilovně po svém, chodila na hřbitov a vášnivě pletla. Jean je pro ni se svým hbitým jazýčkem jako závan svěžího vzduchu.

Každý z nich na své životní pouti právě zdolává docela jinou etapu – ona už všechno viděla, on se všemu diví. Jean a Lucette spolu čekají, až se matka vrátí, a zatím si jeden druhého podmaní. V období plném překotných společenských změn zjišťují, že i prosté radosti mohou být kořením života. Tahle nepravděpodobná dvojice je zárukou léčivě dobré nálady.

Hodnocení

Celé hodnocení ke knize si můžete přečíst na portálu Chrudimky.cz


Obálky
Mým favoritem je poslední obálka. 
    


O autorce
Aurélie Valognes se narodila nedaleko Paříže. Vystudovala obchodní školu v Remeši a její kariéra začala v marketingovém oddělení americké nadnárodní společnosti. Psát chtěla odjakživa, ale začala až v Itálii, kam byl její manžel odeslán za prací. „Doma nedovedu napsat ani řádek (…), ticho mě ruší, potřebuji hluk, lidi, tváře, hlasy.“ A tak po čtyřech měsících v milánské kavárně byla na světě její první kniha Mémé dans les orties. Napsala ještě dalších pět románů, Snachy za všechny prachy je v pořadí druhý. Získala si trvalou přízeň širokého publika, každá z jejích knih je bestsellerem. České čtenáře zaujala již knihou Když má štěstí kliku, která vyšla v Nakladatelství JOTA v roce 2020. Je matkou dvou synů a s rodinou žije v Bretani.

Děkuji portálu Chrudimka.cz za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat