středa 14. října 2020

Doktor Jesenius

AUTOR
: Jaroslava Černá
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2020
POČET STRAN: 240
ZDROJ: vlastní 









Anotace
Doktor Jan Jessenius se na první pohled zamiloval do Prahy. Ta pro něj představuje město, kde sídlí císařský dvůr, kde nalezl přátele, kde mu císař Rudolf II. povolil ukázku veřejné pitvy a přijal ho do svých služeb jako svého osobního lékaře. Jesseniovi se podařilo získat vše, o co kdy usiloval: přízeň, postavení a vliv. Jen jeho rodinný život není úplně idylický. Marie se svému muži, o němž se domnívá, že ztratil „vyšší cíl“, postupně vzdaluje, zároveň až příliš pozdě zjišťuje, jak moc se v něm zmýlila. Jessenius se totiž postaví za zájmy českých stavů a ze všech sil bojuje za svobodu náboženského vyznání. A je ochoten zaplatit i cenu nejvyšší…

Hodnocení
Od Jaroslavy Černé jsem četla několik knih ze současného prostředí. Ale autorka píše i tituly historické. Jedním z nich je příběh o Janu Jeseniovi, lékaři, rektorovi i politikovi za dob Rudolfa II. Habsburského.


Jan Jesenius žil se svou manželkou Marií ve Wittenbergu, kde působil jako profesor na zdejší univerzitě. Doslechl se o něm císař Rudolf II a pozval si ho do Prahy. Pro veřejnost mohl uspořádat pitvu, ale už tehdy se proti němu zvedlo několik pobouřených hlasů. Přesto však se Jesenius do Prahy zamiloval, a tak, když mu nabídli post císařského lékaře, se do Prahy rád vrátil, tentokrát i s Marií. Tím začala jeho těžká, ale milovaná práce. Historie se však nedá změnit - nad českou zemí se stahují mračna. Vír událostí vtáhne do sebe i Jesenia.

Autorka Jana Jesenia vyobrazila nejen jako obětavého muže, ale jako i pořádného workoholika, který neměl dlouhé zahálení v popisu práce. Omluvou mu ani není to, že ho práce bavila. Kdyby císař Rudolf II nezemřel, nejspíš by u lékařství zůstal a stal by se z něj uznávaný lékař. Leč po jeho smrti nastává obrat i v Jeseniově životě. Čím dál víc se zaplétá do politiky, stává se rektorem pražské univerzity a spolu s ostatními význačnými muži se snaží o nemožné - postavit se proti panování Habsburků. Sice to zatím nikdo netuší, ale nastává doba temna. 

Jaroslava Černá napsala román, který měl přiblížit posledních dvacet let Jana Jesenia, který jako první vykonal veřejnou pitvu a nebál se toho. Kdo zná autorčinu tvorbu, tak i tady se čtenář setká se stylem, jenž je vzletný a lehce poetický.

Největší obavu jsem měla ze závěru. Autorka však do textu nevložila nějaké drastické podrobnosti, omezila se na fakta, za což jsem jí nesmírně vděčná. Zaměřuje se spíše na popis událostí, upřednostňuje fakta před vedlejším příběhem.

V knize najdete také mnohá význačná jména jako jsou Johannes Kepler, samotný císař Rudolf II, jeho bratr Matyáš, Rabi Löw  nebo třeba také kat Jan Mydlář.

Pokud máte rádi historii, ale nechcete se zahltit pouze historickými údaji, přečtěte si tento působivý příběh založený právě na skutečných událostech.

O autorce
Jaroslava Černá se narodila v roce 1959 v Hranicích na Moravě, kde absolvovala gymnázium, poté vystudovala Sociálně právní školu v Ostravě. Více než deset let byla zaměstnána jako sociální pracovnice na MÚ v Hranicích. Po doplnění kvalifikace na PF v Olomouci a stážích v zahraničí učila na soukromé střední  škole, později se věnovala soukromé výuce angličtiny a zároveň vydala svůj první román (2006). Zajímá se o historii, ezoteriku, psychologii, sociologii, záhady zaniklých civilizací.  V současné době se věnuje především psaní historicko-ezoterických románů, výkladu karet, čínského orákula I ť-ing. Je regresní psychoterapeut. Jaroslava Černá je vdaná, má dva dospělé syny Jakuba a Jana, žije v lázních Teplice nad Bečvou u Hranic na Moravě, kde s manželem provozují masážní a relaxační studio. Zdroj: Moba


Děkuji nakladatelství Moba za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat