pondělí 28. září 2020

Strašidelná cesta

AUTOR
: Tuutikki Tolonen
ILUSTRACE: Pasi Pitkänen
ORIGINÁL: Mörköreitti (Tammi Publishers, 2016, Helsinki)
PŘEKLAD: Alžběta Štollová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2020
POČET STRAN: 246
ZDROJ: vlastní






Anotace
V dalším díle strašidelné série se opět setkáváme s Maikki, jejími sourozenci a kamarádem Grahem. Maikki putuje do podzemního světa a cesta ji zavede až do země bubáků. Se svými přáteli, Grahem a Strážcem zde nalezne něco, co by nečekala ani v nejdobrodružnějším snu. Podzemní síly ale nedovolují těm, kteří sem vstoupili, vrátit se zpět. Maikki proto musí uniknout, nebo se z podzemí už nikdy nedostane zpět…Dobrodružné putování Maikki, Hilly a Kaapa přímo navazuje na knihu Strašidelná chůva. Jde tedy o druhý díl volné trilogie o světě lidí a bubáků, jež v sobě mísí to nejlepší z Roalda Dahla, Astrid Lindgrenové a J. K. Rowlingové.

Hodnocení (může obsahovat spoilery)
Druhé pokračování třídílné série o sourozencích Hellemaaových a bubácích finské autorky Tuutikki Tolonen je epičtější a temnější než první kniha Strašidelná chůva.

Strašidelná cesta začala přesně tam, kde skončil první díl. Dozvěděli jsme se z něj, že se Maikki rozhodla vydat do podzemí za bubáky a doprovodit tak svého kamaráda Graha domů. Nebude na to však až tak úplně sama - jejím průvodcem se stal Strážce brány a její modrý mluvící župan. Hilla a Kaapo zůstali na povrchu a snaží se s Maikki spojit. Podaří se jim to včas? Dostane se Maikki z podzemí dřív, než se brány do světa lidí zase zavřou?

Tentokrát se ke slovu dostala více Maikki, její sourozenci byli trochu upozaděni. Příběh je dobrodružnější a napínavější, autorka možná více kombinovala. Tuutikki Tolonen vytvořila svět, který je hodně tajemný, záhadný, kde se pohybují magické bytosti. Malý čtenář se tu setká i s postavou, o které byla zmínka v prvním díle.

Druhé pokračování už nebylo takové dětské jako Strašidelná chůva a možná i proto už mě nezaujalo tak jako to první. Navíc autorka čtenářům nepřipomněla, co se stalo ve Strašidelné chůvě a tudíž ten, kdo bude číst Strašidelnou cestu jako první, bude notně tápat.


Knihu doprovází ilustrace Pasiho Pitkänena. Spolu s textem navozují správnou atmosféru. Jsou v černobílém provedení, což v tomto případě vůbec nevadí, protože obrázky podtrhují celý příběh.

Málokdy se v knihách setkávám se sourozenci jako dětskými postavami. Většinou jsou to kamarádi, kteří zažijí nějaké dobrodružství. V příběhu autorka ukázala, že mít bráchu nebo ségru je vlastně skvělá záležitost, že se na ně může ten druhý spolehnout. Tento princip fungoval již ve Strašidelné chůvě a v této knížce se to jen potvrdilo.


Obálky
Oproti Strašidelné chůvě nakladatelé nešli svou vlastní cestou a využili obálku originální.


O autorce
Tuutikki Tolonen je úspěšná a oceňovaná finská spisovatelka pro děti a mládež. Strašidelná chůva byla přeložena do celé řady jazyků a připravuje se i film.


Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat