pátek 21. června 2019

Čuňa, Zulu a Ferda

AUTOR:  Bohumil Matějovský
ILUSTRÁTOR: Jitka Petrová
NAKLADATELSTVÍ: Albatros
ROK: 2016
POČET STRAN: 72
ZDROJ: knihovna







Anotace
Vítězný rukopis literární soutěže nakladatelství Albatros z roku 2015 o nejlepší humorný příběh pro děti.
Čuňa, Zulu a Ferda. Pašík, který nechce skončit jako jitrnice. Opice, která utekla z cirkusu a míří do Afriky. Jezevčík, kterého lidé odkopli jako… no, jako psa. Když Zulu náhodou osvobodí Čuňu z chlívku, vydávají se společně na útěk před rozzuřeným hospodářem a jeho kumpánem myslivcem. Cíl: Afrika. Vydrží jejich přátelství takovou zkoušku?


Hodnocení
O této knížce pro malé čtenáře jsem již slyšela v době, kdy vyšla. Čuňa, Zulu a Ferda je vítězný rukopis literární soutěže Albatrosu z roku 2015 na téma humorný příběh pro děti. Myslím, že autorovi se to povedlo na jedničku, i přesto, že by vtipných situací mohlo být více.


Seznamujeme se s trojicí zvířátek, která se rozhodla odejít do Afriky – Zulu je bláznivý opičák, který utekl z cirkusu. Cestou potkává pejska Ferdu, kterého se majitelé zbavili a odhodili ho jako prašivou věc u cesty a třetím do party je prasátko Čuňa, které mělo skončit jako oběť na zabíjačce. Cesta na černý kontinent není vůbec jednoduchá –  za prvé je Čuňa strašně tlustý, takže moc dlouho utíkat nemohou a za druhé jim je v patách čuníkův hospodář a místní myslivec. Jak vše dopadne?

Humornou složku tu zajišťoval opičák Zulu. Jednak byl opravdu chytrý a myslelo mu to, a jednak proto, že v cirkusu leccos pochytil. Svým kamarádům říkal s oblibou vtipy, ale Ferda a Čuňa byli chudáci – vůbec jim nerozuměli.

Zápornými postavami byli myslivec a hospodář. Přišli mi trochu jednodušší, ale svou jednoduchostí byli až legrační.

Příběh doprovází ilustrace Jitky Petrové. Obrázky jsou v přírodních a tlumených barvách, styl je jednoduchý a zbytečně neodvádí pozornost od textu.

Kniha je velmi útlá, dospělý čtenář ji bude mít přečtenou během hodinky. Mně se vtípky líbily. Spíše než o vtipy, šlo o kameňáky a těžko říct, zda je děti pochopí. Jsou decentní, takže nepočítejte s tím, že se u nich budete hlasitě smát.

Titul je povedený, autor s humorem netlačil na pilu, přesto by mohly být vtipy určené více pro děti. Převládají dialogy nad popisy, kapitoly jsou krátké i přesto, že zvolené písmo je malé. Děj rychle plyne a není nudný. Jinak by jistě nevyhrál v literární soutěži.

O autorovi
Bohumil Matějovský, český amatérský spisovatel, dosáhl největších literárních úspěchů s díly pro děti a mládež. Obsahuje zejména knihy, ale i divadelní hry a básničky. Více informací se dozvíte přímo na autorových stránkách

Žádné komentáře:

Okomentovat