pondělí 24. prosince 2018

Polární pohádka

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Michaela Bergmannová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2017
POČET STRAN: 80
ZDROJ: knihovna







Anotace
Tato „mrazuvzdorná a sněhu odolná pohádka až do minus čtyřiceti stupňů“ popisuje v devíti krátkých kapitolách severská dobrodružství malé sněhové vločky. Zvědavá vločka jednoho dne neposlechne maminku, nechá se zachytit divokým větrem a je odfouknuta na širé moře, daleko od rodných ostrovů. Čeká ji putování plné dobrodružství a překvapení, než se jí nakonec přece jen podaří vrátit tam, kam patří. Pohádka je určena především dětem mladšího školního věku

Hodnocení
O loňských Vánocích vyšla Daniele Krolupperové knížka pro malé čtenáře. Do rukou se mi však tato útlá knížečka pro malé čtenáře dostala až letos.



Příběh se odehrává, jak název napovídá, v polární krajině, kde se dlouho drží sníh. Polární stanice s prvním sněhem osiřela, ale ne nadlouho. Dalšími badateli se stali lední medvědi, kteří o vědu jeví silný zájem. Malá sněhová vločka je také hodně zvědavá a ráda by poznala nové kraje. A tak neposlechne maminku a s větrem se zatoulá až velmi daleko. Zažije mnoho dobrodružství a pozná, že rodina a přátelství je nade vše.

Příběh je velmi jednoduchý – text je určen pro začínající čtenáře. Písmenka jsou středně velká, jednotlivé kapitoly nejsou dlouhé, ale pomalejší čtenář si je může rozdělit na více částí.

Daniela Krolupperová dětem představila Špicberky. V knize jsou pojmenovány jako Svalbard, což je norské označení těchto ostrovů. Seznamuje je s faunou, která v této nehostinné oblasti žije. Malý čtenář potká nejen lední medvědy, ale také polární lišku, vysvětlí, jak rozeznat tuleně od lachtana a ukáže dětem rozdíl mezi mladým a dospělým mrožem.

A poučení? Poslouchat se rozhodně vyplácí! Co kdyby vloččino dobrodružství nedopadlo dobře? Sama vločka si moc dobře pamatuje, co jí maminka radila. Dalším poučením je pomoc bližnímu svému. Jenom díky polárním zvířátkům se mohla vrátit domů. A nedílnou součástí je i láska. Vložený mikropříběh o osamělém rybáři Yngvarovi a dívce Kari byl krásný a také měl jisté poslání.

O ilustrace se postarala Michaela Bergmannová, která se již několikrát podílela na portálovských knihách pro prvňáčky. Jsou krásné, pastelové a pro dětské oko příjemně sladěné do zimních barev.

Příběh je určen pro samostatné čtení nebo i pro společné chvilky dětí s rodiči. Ideální věková skupina jsou děti prvních a druhých tříd. Pokud nevíte, jakou vánoční či zimní knihou udělat dětem radost, určitě tato splní svůj účel.


O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka a spisovatelka. Píše především pro děti a její knihy mají i poučení: Draka je lepší pozdravit aneb O etiketěSedmilhář Josífek nebo Já se nechtěl stěhovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat