čtvrtek 26. července 2018

Taje olivového háje

AUTOR:  Daniela Krolupperová
ILUSTRÁTOR: Eva Chupíková
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2018
POČET STRAN: 120
ZDROJ: vlastní








Anotace
Malou vílu odnese vítr mistrál z hor do zahrady opuštěného domu na pobřeží Provence. Víla se o zahradu začne starat a na nový domov si postupně zvykne. Seznámí se i s vílou žijící ve vesnické kavárně, takže už není sama. Na popud místního faráře se víly rozhodnou udělat dobrý skutek: najít majitele brýlí, jež leží zapomenuté v altánu za domem. Brýle patří zvláštnímu mladíkovi jménem Benedikt, který sepisuje jména větrů a věří, že na světě existuje strom vyšší než sto metrů. Nakonec se za ním vypraví po moři až na jiný světadíl…

Hodnocení
Na nejnovější knihu Daniely Krolupperové jsem se opravdu moc těšila. Taje olivového háje patří do edukační série nakladatelství Portál, ve které se malí čtenáři dozvědí zajímavé informace o bylinkách, rybách či houbách.



Tentokrát se přesuneme až do daleké francouzské Provence. Do opuštěné zahrady plné vůní zanesl zlý vítr mistral malou vílu Markétu až od severní řeky Sorgue. Rozhodne se zůstat a vdechnout voňavé zahradě život. Poté, co se zahradou přežene další mistral, se tu objeví další malá víla Hedvika, která pochází z levandulového pole. Markéta tak našla přítelkyni. V nedalekém městečku zavládl smutek, který se začal roztahovat. Aby smutek zahnaly, rozhodnou se víly udělat dobrý skutek - chtějí najít majitele Markétiny zahrady a neváhají kvůli tomu odejít až za daleké moře.

Kniha je jiná než ostatní ze série. Předchozí knihy se držely určitého pravidla - před kapitolami byly nakresleny obrázky, které se příběhu týkaly a a na konci každé z nich byly jednoduché otázky. V této knize však rostlinky z Provence byly nakresleny na tvrdých deskách zevnitř. Mohli jste si najít levanduli, kávovník, olivy nebo třeba gladioly.

Důležitým motivem je nejen přátelství a touha pomoci, ale také smutek. Autorce se podařilo smutek vykreslit tak, že jste si ho mohli dokonale představit i pocítit. Ale každý smutek se dá zahnat, to vědí i malé víly. Kromě smutku byla z knihy doslova cítit vůně levandule a čerstvé kávy.

Co bylo v příběhu nečekané, jsou jména víl. Není tu žádná Markétka, Maruška či Hedvička. Autorka nepoužila žádné zdrobněliny, ale mluvila o nich jako o Markétě, Marii či Hedvice. Dalším překvapujícím bodem bylo to, že si víly vykaly. Takovou společenskou etiketu v příbězích pro děti vídáme jen málokdy.

Styl psaní je čtivý, ale přišlo mi, že věty postrádaly více přídavných jmen. Věty byly krátké, méně rozvité. Možná proto má příběh své zvláštní kouzlo.

Malý čtenář se kromě o bylinkách také dozví něco nového o životě ve Francii, například o siestě, o kávě či pěstování oliv.

I tady musím zmínit ilustrace. Nejspíš si už neumím představit obrázky bez Evy Chupíkové, která celou sérii maluje od počátku. Obrázky jsou něžné a pohladí po duši.

Knihu bych ráda doporučila malým i velkým čtenářům. A především těm, kteří nedokáží dopustit na tuto krásnou sérii.

O autorce
Daniela Krolupperová je překladatelka a úspěšná autorka knih pro děti. Portál vydal řadu jejich titulů, mimo jiné O modrém světle, Polární pohádka, či pohádky pro děti se vzdělávacím přesahem Zákeřné keře, Rybí sliby, Mizící hmyzíci a Jde sem lesem, které získaly i řadu ocenění a jež doplnila svými ilustracemi neméně úspěšná ilustrátorka dětských kniha Eva Chupíková. Zdroj: Portál.cz


Napsáno pro nakladatelství Portál.

Žádné komentáře:

Okomentovat