pátek 23. března 2018

Severní vody

AUTOR: Ian McGuire
ORIGINÁL: The North Water (Scribner, 2016, Londýn)
PŘEKLAD: Petra Johana Poncarová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2018
POČET STRAN: 288
ZDROJ: vlastní






Anotace
Devatenácté století a velrybářská loď plující do Arktidy s vrahem na palubě v drsném a velmi originálním příběhu.
Vojenský lékař Patrick Sumner měl za to, že v Indii během obléhání Dillí viděl, jak hluboko může člověk klesnout. Doufal, že na lodi Dobrovolník najde načas klid, ale s harpunářem Draxem na palubě je to téměř vyloučeno. Hrůzný nález v nákladovém prostoru přiměje Sumnera k akci. 

Hodnocení
Jak ztratit lidskost v jedné knize? Velice snadno. Severní vody jsou toho důkazem.
Lov velryb se chýlí ke svému konci, ale stále se najdou lodě, které se vydávají velryby lovit. Jednou takovou je Dobrovolník. Na palubě se sešlo mnoho různých typů mužů, jmenujme však ty nejdůležitější - zkušený lékař Patrick Sumner, kapitán Brownlee, první důstojník Cavendish i harpunáři Drax a Otto. Vydávají se ke Grónsku, aby zde našli nějaké velryby, ulovili je a pak se vrátili zpět do Anglie. Jenže lov velryb je jen zástěrka, a tuto skutečnost většina posádky netuší. Na Dobrovolníkovi se však brzy stane hrůzná vražda a od té doby loď provází smůla, která vyvrcholí tragédií nečekaného formátu.

Ač by se mohlo zdát, že jsou Severní vody thrillerem, děj plyne pozvolna bez nějakých extrémních zvratů. Popisy vražd a zabíjení zvířat byly zmíněny jen jakoby náhodou, ale o to více byly popisovány brutálněji.

Kdo knihu četl, ví, že dramatický okamžik přišel na ledových pláních. Někomu tato scéna může připadat šokující, ale v pološíleném stavu jdou všechny zábrany stranou a ke slovu přichází pud sebezáchovy. Kdo knihu nečetl, tomu samozřejmě neprozradím, o jakou scénu šlo.

Postavy vyobrazené v příběhu mají za sebou nějakou životní událost, která je poznamenala. Sumner působil jako lékař v Dillí, které obléhali Britové. Bylo zde násilí, zranění, mrtví, ale i vypočítavost a lstivost, která Sumnerovi zlomila vaz. Myslí si, že na Dobrovolníkovi najde vytoužený klid a zregeneruje nové síly.

Konec knihy mi přišel hodně zkrácený a nejasný. Byl v něm velký posun v čase. Čtenář si musí sám domyslet, co se se Sumnerem dělo několik měsíců. Příběh je vyprávěn v er-formě a v přítomném čase, což zapříčiňuje osobnější vhled do děje. Čtenář tak může snadno cítit přemíru pachů, chlapské pižmo či všudypřítomný led.

Kniha je čtivá, autor skvěle popisuje prostředí, ve kterém se příběh odehrává, reálně popsal lov velryb a také nechal čtenáře nahlédnout do nejtemnější duše lidského chování a myšlení. Severní vody je příběh, který v žádném případě není pro slabé povahy. Je syrový, naturalistický, drsný, bez pozlátka či omlouvání.

Komu mohu knihu doporučit? Určitě těm čtenářům, kteří mají rádi dobrodružné romány s notnou dávkou chladu a dálek.

Obálky
Co říkáte na působivé zahraniční obálky?
    

O autorovi
Ian McGuire pochází s Hullu a studoval na univerzitách v Manchesteru a ve Virginii. Je spoluzakladatelem Centra pro současnou literaturu při Manchesterské univerzitě. Věnuje se literární kritice i vlastní tvorbě. Jeho román Severní vody byl zařazen do širšího výběru na Man Bookerovu cenu pro rok 2016 i do žebříčku deseti nejlepších knih roku The New York Times Book Review. Připravuje se filmové zpracování.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat