pátek 27. října 2017

Papírová labuť

AUTOR: Leylah Attar
ORIGINÁL: The Paper Swan (Pitch73 Publishing, New York, 2015)
PŘEKLAD: Jana Krollová
NAKLADATELSTVÍ: Moba
ROK: 2017
POČET STRAN: 400
ZDROJ: vlastní e-kniha






Anotace
Vytvoření návyku prý trvá 21 dní. Je to lež. 21 jedna dní se držela. Ale ve dvaadvacátý den by dala cokoli, aby se mohla vrhnout do sladké náruči smrti. Protože dvaadvacátý den si uvědomí, že cenou za její únik bude jistá smrt jednoho ze dvou mužů, které miluje. Papírová labuť je strhujícím příběhem o vášni, ztrátě a vykoupení, temnou, avšak dojemnou romancí plnou intrik, kuráže a napětí.

Hodnocení
Po velmi dlouhé době jsem si přečetla knihu, kterou vydalo nakladatelství Moba. Získala jsem ji jako recenzní e-výtisk, za který moc děkuji. Po přečtení anotace jsem nebyla moc moudrá. Nenastínila vůbec děj, jen něco o závislosti a smrti. Automaticky jsem předpokládala, že kniha bude o závislosti na drogách a podobně. Ale byla jsem vyvedená z omylu.


Hned na začátku jsme svědkem únosu mladé ženy. Skye netuší, kdo ji unesl. Ví jen to, že má ze svého únosce strach. Kdo to je, proč to udělal? Postupně vychází pravda najevo a vy, jako čtenáři, budete hodně překvapeni zvraty v knize.

Kniha je pomyslně rozdělená na dvě části. První část je temná, proteče zde mnoho krve, je o pomstě, smrti a krutosti. Je to thriller, který vás chytne a nepustí. Druhá část sklouzla do romantičtější podoby. Je o lásce, znovunalezení, ale i zde figuruje pomsta a odplata.

Papírová labuť se četla skvěle. Ale pokud mohu být upřímná, první část byla více než úžasná. Ocenila jsem vše, co autorka do příběhu dala. Dovedla bych si představit celý román v podobném duchu. Když jsem se dostala až na závěr této části, docela mě mrzelo, že už je konec.

Druhá část je pro romantické duše. Je plná lásky, něhy. Ale i tady nastává velký zlom, protože i to krásné jednou musí skončit. Ale možná to není definitivní konec, možná se dráhy života obou protagonistů znovu zkříží.

Hlavní postavy mi byly velmi sympatické. Již jednou zmiňovaná Skye pochází z bohaté a vlivné rodiny, ale je milá a příjemná, žádná namyšlená slečinka. Mužská hlavní postava v podobě Damiana bude jistě snem každé ženy. Urostlý, svalnatý, ale tak něžný a romantický, že jsem mu byla schopná odpustit úplně všechno zlé.

Autorka tento román napsala moc dobře. Škoda jen, že dva žánry (thriller a romance) dala vedle sebe a že je nepromíchala dohromady. Přesto se mi kniha moc líbila. Byla dynamická, napínavá a skoro do poslední chvíle jsem nevěděla, jaký má autorka s postavami plán. Skončí to celé happyendem nebo bude někdo nešťastný?

Knihu bych ráda doporučila spíše ženám než mužům a spíše těm čtenářkám, které mají rády romantické příběhy.

Obálky
Tady není moc co hledat. Různá jazyková provedení mají jen jednu variantu. Výjimku tvoří jedna obálka. I ta působí hodně zajímavě i tajemně.



Knižní trailer
Chcete se podívat na trailer? Určitě stojí za vidění.



O autorce
Leylah Attar je jednou z nejprodávanějších autorek podle žebříčků New Work Times a USA Today. Autorka píše knihy o lásce – dojemná díla, která čtenářem otřesou a nabídnou mu příběhy plné nečekaných zvratů. A pokud Leylah zrovna nepíše, věnuje se svým ostatním vášním: fotografování, jídlu, rodině a cestování. Občas zmizí v černé díře internetu, ale obvykle se odtamtud nechá vylákat kouskem čokolády. Zdroj: Databáze knih


Napsáno pro nakladatelství Moba.

4 komentáře: