neděle 8. října 2017

Humbuk kolem Humbooku

O Humbooku bylo v knižní blogosféře řečeno více než dost. Spamování facebookových zdí nebralo konce, až nastal den, kdy měl Humbook vypuknout. Na Humbook jsem byla rozhodnutá jet, i kdyby nebylo tolik reklamy okolo a upřímně řečeno, stejně jsem články týkající se toho všeho ani nečetla. I když jsem úvod k této knižní akci nezačala zrovna pozitivně, a lehce kritizovat ještě budu, můžu říct, že Humbook, jako program, moderátory a spisovatele, hodnotím velice vysoko. Namlsaná z návštěv Světa knih jsem chtěla něco podobného i tady. A jako jo, bylo to fajn. Moc fajn.

Z pražského nádraží jsme se rychle přesunuly na tramvajovou zastávku, odkud nás tramvaj měla přivést rovnou na zastávku Lihovar. K Meet Factory už to bylo jen kousíček. Jaká hrůza mě pojala, když jsem viděla tu velkou frontu! Jak na maso. Ale naštěstí řada postupovala rychle a za patnáct minut už jsme byly uvnitř. Já obdržela VIP tašku s dárky, rychle jsme se rozhlédly kolem, daly si věci do šatny a honem jsme spěchaly na první workshop, který pořádala Olga Biernátová z blogu Nofreeusernames

Bylo to pro mě hodně zajímavé, protože fotit knihy je sice zábava, ale taky trochu věda. Olga mluvila především o focení na mobil, protože většina mobilů má funkce stejné. Já si nic o technice nezapamatovala, jak jinak, když jsem si nepsala poznámky. Pamatuji si jen mřížku přes displej, myslím, že to je skvělá věc a hned si ji najdu i na foťáku. Plánuju si také vyrobit fotobox, vypadá jednoduše a Olga si vyrobila svůj vlastní. Zmínila také některé aplikace, které používá při úpravě fotek - Snapseed, VSCO a Leakly. Všechny jsou zadarmo a rozhodně stojí za to si je minimálně prohlédnout.

Další užitečnou věcí je inspirace. Ta je všude kolem nás, ale pokud s focením knih na Instragram začínáte, je potřeba se někde inspirovat. Zkuste si například na Pinterestu zadat FLAT LAY a ukáže se vám spousta kompozic, jak fotky oživit.

Bylo toho samozřejmě mnohem víc, o čem Olga mluvila, ale to je takový ten základ.

Pak jsem se přesunula k narvanému knižnímu stánku. Prodávali tu knihy z nakladatelství Cooboo, Fragment, Bizbooks i Argo. Možná i další? Netuším. Ale koupila jsem si Ladislava Ziburu a jeho 40 dní pěšky do Jeruzaléma (druhý díl jsem vrátila nazpátek a teď mě to mrzí), na zkoušku také první díl Mycelia Jantarové oči od Vilmy Kadlečkové, také na zkoušku Zkoušku Univerzity výjimečných, kterou napsala Joelle Charbonneau a nakonec Šest vran od Leighy Bardugo. Nezastírám, že jsem si ji vybrala kvůli úžasné obálce, protože anotace mě nějak moc nenalákala. Ale vzhledem k vysokému hodnocení na Databázi knih. CBDB i na Goodreads to bude nejspíš i pořádná jízda.

Trochu jsem se porozhlédla a došla jsem do hlavního sálu, kde právě probíhala beseda s Jenny Han, která napsala řadu knih pro mládež, možná spíše pro slečny než pro chlapce. Byla sympatická, ale ani ten kousek, který jsem slyšela, ně nenalákal k tomu, abych si její knihy přečetla. Nejspíš už jsem fakt těm dívčím románům odrostla.

Pak jsem čekala, až se vyprázdní sál. Nevyprázdnil, ale přesto jsem se posadila a čekala jsem na Joelle Charbonneau. V České republice vyšla její knižní série Univerzita výjimečných a samostatná kniha Stačí jen chtít. Do poslední chvíle jsem netušila, o čem jsou, ale zaujaly mě všechny knihy, takže pokud se mi bude líbit první díl, přečtu si i zbytek. Joelle mě hodně zaujala. Je to úplně obyčejná ženská, která byla dříve operní pěvkyní. Na zpestření besedy zazpívala kousek ze svatební árie. Sklidila za to velký potlesk. Prorazit v tomto oboru není snadné, tak pěvectví pověsila na hřebík a hudbu a zpěv vyučuje studenty. Díky učitelské profesi vznikla i Univerzita výjimečných. Joelle byla vtipná, zábavná, sympatická. A určitě i její knihy budou čtivé.

Ze židle jsem se vůbec nezvedla, protože jsem měla naplánovanou další besedu. Tentokrát s českou spisovatelkou fantasy Vilmou Kadlečkovou. Její sérii Mycelium nejspíš zná každý fanoušek sci-fi. Já ji pořád tak nějak obcházela obloukem, protože sci-fi moc nečtu a navíc mě odradily složitosti v anotaci. Na besedě jsem se toho moc o Myceliu nedozvěděla, ale navnadila mě k přečtení. Musím totiž vědět, proč se Mycelium tak dobře čte. 

Třetí beseda, které jsem se účastnila od začátku do konce, byla s Ladislavem Ziburou. A jako páni, to bylo něco! Ladislav byl vtipný, zábavný, uměl si udělat legraci sám ze sebe, měl skvělé hlášky. Všichni přítomní se bavili a smáli se. Nedivím se, že jeho přednášky jsou vyprodané hned, jak se objeví vstupenky k prodeji. Mrzí mě, že jsem si koupila jenom jednu knížku, ale určitě si pořídím i další díl a na konci roku má vyjít třetí titul, takže už vím, co pod stromeček.

Jen tak zběžně jsem před poslední besedou poslouchala i Anitu Grace Howard. Stejně jako Jenny Han mě její knihy nezaujaly, ale přesto pro čtenáře má velké kouzlo. Kdoví, možná si je jednou přečtu a budu taky hltat Alyssin příběh. 

Moderátorka byla profesionálka. Už jsem se s ní jednou setkala. Bylo to na Youtuberingu v Brně, kdy perfektně moderovala pořady s vystupujícími. Byla skvělá, měla výborné otázky. I tlumočník se mi hodně líbil. Byl vtipný, dobře překládal. S moderátorkou se vzájemně doplňovali.

Co však musím ještě zkritizovat, byl areál. Je mi jasné, že po minulé akci organizátoři potřebovali větší prostory. Nevím, jak vypadaly, ale v Meet Factory se mělo vměstnat strašně moc lidí. Hlavní sál byl v pohodě, ale vedlejší místnosti byly vydýchané, malé a těžko se probojovávalo davem. Zklamalo mě i občerstvení. V původních podmínkách bylo psáno, že je zakázáno brát si sebou jídlo. Kdybych se toho držela, asi bych nejspíš umřela hladem. Jenom jeden stánek s burgery? Ve tři hodiny odpoledne měli jen jeden druh z původních tří (ale jinak byl výborný a fajnový). Na takové množství lidí moc málo.

Ale abych si pořád nestěžovala, byl celý den na Humbookfestu vážně skvělý. Výběr spisovatelů se pořádajícím povedl, doprovodný program nejspíš také, i když jsem byla jen na jednom. A příště? Nevím, uvidíme. Do dalšího humbuku okolo Humbooku je ještě moře času.

13 komentářů:

  1. Bola som prvýkrát a akcia sa mi páčila, aj keď mala svoje chyby. Trochu ma sklamal VIP balíček, okrem knihy a zápisníka tam nebolo nič moc, čakala som aspoň odznak a pero alebo nejakú jednoduchú sviečku. Ja som šla hlavne kvôli beseám s Joelle a Anitou a tie boli skvelé rovnako ako A-Z book tag, len čo ma mrzelo, že ku koncu sa veľa ľudí drzo začalo dvíhať a odchádzať aby sa zaradili do fornty na autogramiádu, voči autorkám sa mi to zdalo dosť blbé :-( Ľudí bolo veľa, ale inak som si to naozaj užila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že v tom VIP balíčku mohlo být něco víc, ale stejně jako ty jsem jela na Humbook kvůli autorům. Já už na AZ Book Tag nebyla, musely jsme na tramvaj a posledním vlakem domů. I přes některé chyby to bylo fajn. :-)

      Vymazat
  2. Docela dost lituji, že jsem se na tuhle akci ještě nedostala. Vypadá to opravdu dobře, jen s tím jídlem je to teda dost velký problém. Hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně osobně Humbook nelákal loni, ani letos, ale moc pěkná "reportáž". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se chtěla podívat, jestli ten humbuk okolo stál opravdu za to. A myslím, že jo. Jen je škoda, že ještě teď v říjnu je veletrh v Havlíčkově Brodě a na ten už z finančních důvodů nejspíš nepojedu.

      Vymazat
  4. Teď mě začíná hodně mrzet, že jsem chyběla na Ziburovi, snad všichni blogeři ho chválí. :D Jinak pěkné shrnutí nabitého dne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zibura byl opravdu úžasný! A já se moc těším, až si jeho knihy budu moci přečíst. :-) Pokud bude mít někde u vás přednášku, zavčas si zajisti vstupenky. Já už jsem to propásla.

      Vymazat
  5. Humbook nešlo nevnímat, měl opravdu silnou kampaň. Jet jsem nemohla, i kdybych chtěla. Každopádně jsem stejně měla za to, že je to spíš pro mladé blogery než pro mě, starou vykopávku. Asi nejvíc bych chtěla vidět Olin workshop, taky jsem začala fotit knihy, tak by mě to zajímalo. Díky za report, je super. Už si stahuju apky od Oly. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já si tam jako stará vykopávka trochu připadala. Všichni okolo mě v průměru dvacet let a já jsem tam byla +30. :-)

      A Olga byla úžasná. rozhodně stojí za to sledovat i její instagram a facebook :-)

      Vymazat
    2. Jj, souhlasím, s Olgou jsem měla čest spolupracovat, i když jen přes net, ale je skvělá. Jinak 30+ je ještě krásné, já to mám ještě o level "vejš". :-D

      Vymazat