pondělí 3. července 2017

Kocourek, který měl rád déšť

AUTOR:  Henning Mankell
PŘEKLADATEL: Viola Somogyi
ILUSTRÁTOR: Martina Matlovičová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2017
POČET STRAN: 112
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:

Anotace
Lukas dostal k narozeninám neobyčejného kocourka. Je to to nejlepší, co se mu mohlo stát. Lukas a kocourek jsou pořád spolu. Lukas ví, že jeho kocourek není jako ostatní kočky – je si jistý, že rozumí všemu, co mu říká. Jednoho rána se ale Lukas probudí a po kocourkovi jako by se slehla zem. Hledá a hledá, ale kocour beze stopy zmizel. Tatínek chce Lukase utěšit, a tak mu řekne, že kocourek se odstěhoval do Dešťového království. Jak se ale odtamtud vrátí?

Hodnocení
Henning Mankell je znám především knihami, které píše pro dospělé čtenáře. Tato kniha jim však nepatří, patří malým čtenářům. I když na druhou stranu, i dospělí čtenáři v knize najdou možná odpovědi na to, jak děti připravit na věci, které se můžou stát i v reálném světě.

Hlavním hrdinou je šestiletý Lukas. Od září už půjde do školy, a tak aby měl nějaké povinnosti a radost k tomu, tak od rodičů dostal k narozeninám malého černého kocourka. Lukas si Uhlíka ihned zamiloval - staral se o něho, jak nejlépe uměl, a měl ho moc rád. Jenže jednoho pozdně prázdninového dne se Uhlík ztratil. Zmizel neznámo kam a Lukas po něm pátral. Myslel na něho a doufal, že ho tím přivolá nazpět. Jenže Uhlík se neobjevuje. Hledání Uhlíka se stalo středobodem Lukasova světa.

Přiznám se, že jsem čekala úplně jiný příběh. Třeba ten, jak se kocourek Uhlík snažil dostat z Dešťové země zpátky k Lukasovi. Jenže Mankell mě hodně překvapil a kupodivu se příběh kocoura až tak moc netýkal.

Každý z nás se se ztrátou vyrovnává jinak. Jinak dospělý, jinak dítě. Přesto však pro všechny ztráta bolí a dlouho trvá, než se s ní člověk smíří (do této ztráty lze zahrnout i úmrtí, protože i ta patří k životu).

Lukas potřeboval k utěšení a zklidnění emocí otcovu myšlenku, že Uhlík vlastně neutekl, ale odstěhoval se do Dešťového království. I taková záchranná berlička dokáže zázraky.

Nejprve jsem si myslela, že kniha je určená pro mladší děti, ale po přečtení jsem došla k závěru, že je spíše pro starší čtenáře ve věku deset až jedenáct let. A příběh vyloženě vybízí k povídání si. Ať už s rodiči nebo ve škole. 

Takže za mě ano, knihu můžu doporučit. Není to však až tak optimistická kniha, někomu může malý Lukas připadat trochu hysterický, ale zkuste se vžít do duše malého dítěte, kterému se ztratil domácí mazlíček. Možná byste jednali úplně stejně jako Lukas.

Obálky
    

O autorovi
Henning Mankell je široké veřejnosti dobře známý jak autora oblíbených detektivek s komisařem Wallanderem. Tento slavný švédský autor však napsal i řadu knížek pro děti, za něž získal mnohá ocenění.

Napsáno pro Portál
Knihu můžete zakoupit v e-shopu nakladatelství.

Žádné komentáře:

Okomentovat