pondělí 23. ledna 2017

Kolibřík

AUTOR: Kati Hiekkapelto
ORIGINÁL: Kolibri (Otava, Helsinki, 2013)
PŘEKLAD: Linda Dejdarová
NAKLADATELSTVÍ: Host
ROK: 2016
POČET STRAN: 416
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ



Anotace
Napínavý začátek nové detektivní série posílá Annu Feketeovou do ledové Arktidy, aby se zabývala palčivými problémy přistěhovalectví. Maďarka původem, Jugoslávka místem narození. Někdejší uprchlice Anna Feketeová začala svou kariéru vyšetřovatelky v severofinském přímořském městečku. Ačkoli se již zcela integrovala ve své nové domovině, cítí se jako imigrant a cizinec — a to hlavně sama pro sebe. Navíc jejím kolegou je muž ve středních letech, který se netají svou xenofobií.

Hodnocení
Když se na knižním trhu objevila novinka finské spisovatelky Kati Hiekkapelto s jednoduchým názvem Kolibřík, věděla jsem, že bych si ji ráda přečetla. Kniha rozhodně není žádné tintítko, má přes 400 stránek. Po přečtení jsem lehce zklamaná, chtěla jsem napětí, místo toho jsem četla román, který mě až tak moc neoslovil.

Hlavní postavou je Anna Fekete, Maďarka ze Srbska, která od devíti let žije ve Finsku. O téměř pětadvacet let později získala místo u policie u vyšetřování závažných zločinů. Kolektiv je různorodý, vesměs přátelský. Jediný, kdo k ní cítí velké nepřátelství, je Esko. Esko je alkoholik a rasista. Tato kombinace z něj dělá protivného chlapa, se kterým je velký problém vydržet v jedné místnosti. Anna je však fajn ženská, která si na zádech nese břímě v podobě bratra, který se do finské společnosti, i po tolika letech, těžko aklimatizoval.

Hned první den nástupu v novém zaměstnání dostane Anna případ dívky, kterou někdo na běžecké dráze prostřílel skrz na skrz brokovnicí. O několik dní později byl na jiné dráze nalezen mrtvý muž, vrah opět použil brokovnici. Jediným společným vodítkem je aztécký medailonek, který byl v kapsách obou obětí.

Další případ, který Anně nedá spát (a to doslova) je rodina dívky Bihar. Jsou přistěhovalí Kurdové a rodina dodržuje kurdské tradice. Bihar to má v rodině obtížné, a tak zavolá na tísňovou linku. Výslechy celé rodiny nikam nevedou, všichni si stojí na tvrzení, že Bihar zavolala na linku v době, kdy byla náměsíčná. Jenže Anna jim nevěří a má podezření na to, že čest rodiny je natolik důležitá, že by byli ochotní i zabít.

To jsou dva případy, které se budou v knize prolínat a Anna se s celým týmem bude chtít dopátrat pravdy.

Členové vyšetřovacího týmu jsou jenom lidé a autorka čtenáři předestře i jejich soukromé životy. Finské podzimní prostředí udělá svoje a vy si při čtení budete představovat tmu, chlad i deprese, která dopadá na lidi v tomto ročním období.

Téma přistěhovalectví a imigrace je vcelku aktuální otázka, která hýbe celým světem. Autorka zde vylíčila dva světy - ten, který představuje Anna (běžné začlenění se do společnosti) a pak svět, kdy se člověk odmítá či nechce přizpůsobit prostředí, ve kterém žije, ať už z principu nebo z důvodu tradic a vlastního přesvědčení.

Kniha byla dobře napsaná, při čtení jsem se nenudila, autorka dokázala čtenáře vtáhnout do děje. Přesto mi však chybělo napětí, které by mě drželo u knihy od začátku do konce. Co mě také trochu zamrzelo, byl Biharin příběh, určitě by si zasloužil více pozornosti.

Nejspíš budu jedna z mála, kdo nebude na knihu skládat až tak oslavné sonety. Většině lidem se bude kniha líbit a já tomu věřím, protože je opravdu čtivá a má zajímavý příběh. Knihu určitě ocení více ti, kteří milují severské autory a atmosféru temných končin.

Obálky
    

O autorce
Kati Hiekkapelto je speciální pedagožka. Se svými dětmi a početným zvěřincem žije na staré farmě na ostrově v severním Finsku. Učila cizince a pobývala v oblasti Srbska se silnou maďarskou menšinou. Její debut Kolibřík (2013) se dostal do užší nominace na Petrona Award udělovanou překladům severské detektivní literatury ve Velké Británii. Druhý díl Suojattomat (Zranitelní, 2014) získal cenu za nejlepší finský detektivní román roku a ve Finsku se stal jednou z nejprodávanějších knih roku 2014. Zdroj: Host

Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví nakladatelství
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat