čtvrtek 1. prosince 2016

Kreativní omalovánkové techniky

AUTOR: Lauren Farnsworth
ILUSTRACE: kolektiv autorek
NAKLADATELSTVÍ: Grada
ROK: 2016
POČET STRAN: 128
ZDROJ: vlastní


HODNOCENÍ:



Anotace
Oblíbili jsme si omalovánky pro dospělé? Relaxujete u vybarvování? Pak přesně pro vás máme zajímavou knihu. Jsou to nejen omalovánky, hlavně zde najdete zajímavé náměty na to, jakými různými způsoby lze vymalovávat a udělat své obrázky zajímavější.

Hodnocení
V nakladatelství Grada vyšlo již mnoho omalovánek - od klasických až po spojovačky. Tento titul je trochu jiný. Jedná se o techniku, jak omalovánky vykreslovat. Zdá se vám to zbytečné? Mně ani ne, protože omalovánky vykresluji již nějaký ten měsíc a mám pocit, že jsem ve stylu lehce stagnovala a nikam se neposouvám dál.

Na začátku této knihy najdete potřeby, které se k vykreslování používají - akvarelové pastelky, fixy či linery. Nejsou tady uvedeny všechna média, např. pastely či barvy. Kreslících potřeb je mnohem víc a vypisovat všechny by zabralo dalších několik stránek. 

Co mě hodně potěšilo je tzv. barevnice. Stále s tímto barevným kruhem bojuji a možná kvůli tomu, že jsem nevěděla, jak barevný kruh funguje, se vyhýbám mandalám. Tady je však velice příjemně ukázáno, jak se barvy dělí a jaký mají mezi s sebou vztah.

Další část knihy se už věnuje samotným úkolům - jaký obrázek vznikne, když zkombinujeme červenou a oranžovou nebo modrou a fialovou? A co teplé a studené barvy? Po zvládnutí kombinování barev se seznámíte s technikami vykreslování - šrafování, tečkování či využití vykreslování formou kytiček, vln atd. A to není všechno. Jsou zde i vzory, které používají některé národy, např.  Aztékové, Indové, či vzory ze Skandinávie nebo Orientu.

K procvičení jsou přiloženy obrázky, které ilustrovaly zkušené kreslířky. některé vydaly i knihy (vydány i v češtině), Jsou zde ilustrace různých typů - zvířata, rostliny i geometrické obrazce, každý si může vybrat.

Kniha je ve formátu paperbacku, obrázky jsou oboustranné a jsou ohraničeny černým rámečkem. Papír je středně silný, snese i fixy a barvy. Na barvy ovšem pozor - přemokření papíru způsobuje propití barvy na druhou stranu.

S omalovánkami jsem spokojená, rozhodně mě některé techniky inspirovaly a určitě je využiji dále.

Knihu můžete zakoupit v e-shopu knihkupectví nakladatelství
Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

 

1 komentář:

  1. Tohle je úžasné, omalovávám ráda, ale jsem děsný antitalent, takže takováhle "učebnice" je přesně pro mě :)

    OdpovědětVymazat