úterý 14. června 2016

Koralina

AUTOR: Neil Gaiman
ORIGINÁL: Coraline (Harper Collins Publ., 2002, New York)
PŘEKLAD: Ladislava Vojtková
ILUSTRÁTOR: Dave McKean
NAKLADATELSTVÍ: Polaris
ROK: 2003
POČET STRAN: 158
ZDROJ: knihovna
HODNOCENÍ:




Anotace
Malá Koralina Jonesová je chytrá a zvědavá holčička, která nenávidí, když si lidé pletou její jméno a oslovují ji Karolíno. Poté, co se rodina přestěhuje do nového domu, musí jej Koralina ihned celý prozkoumat. Objeví dvacet jedna oken a čtrnáct dveří, přičemž jen třináct z nich se dá otevírat a zavírat. Čtrnácté jsou zamčené a zůstávají pro Koralinu záhadou. Když se jí jednoho dne konečně podaří je otevřít, dostane se do jiného bytu v jiném domě, který se tomu jejich náramně podobá. Žije v něm ovšem Druhá matka, s knoflíky místo očí, která Koralinu považuje za své dítě a nehodlá ji pustit zpět...

Něco málo o ději
Koralina se se svými rodiči přestěhovala do nového bytu ve starém domě. Blíží se konec prázdnin a Koralina se děsně nudí. Rodiče příliš pracují a ona neví, co má dělat. Jednoho dne objevila tajemné dveře, za kterými byla cihlová zeď. Ta cihlová zeď tam v jednu chvíli byla, a v druhé ne. Zvědavá Koralina se dostane na druhou stranu. A tam ji čeká druhá maminka. Zvláštností této druhé maminky je, že má místo očí knoflíky.

Když se Koralina vrátí zpátky do svého opravdového světa, zjistí, že její rodiče zmizeli. A ona tuší, kde jsou. Vydá se tedy znovu na druhou stranu dveří zachránit své rodiče stůj co stůj. I za cenu vlastního života.

Hodnocení
Neilu Gaimanovi jsem dala znovu šanci, aby mě přesvědčil, že píše tajemně a skvěle. Nezklamal mě. Po knize Spáčka a vřeteno přišla na řadu kniha pro děti. No pro děti. Tato hororová knížka ani pro děti moc není. Má osmiletá dcera, poté, co jsem jí řekla, co jsem četla, vyhrkla, že v družině viděla animovaný film a že se u toho bála. Nevím, co by pak říkala na knihu.

Hlavní hrdinkou je Koralina, dívenka, která je velmi zvědavá a musí prozkoumat úplně všechno. Tak prozkoumala i své okolí i byt, ve kterém bydleli. Zjistila, že mají v bytě dveře, o kterých nemá tušení, kam vedou. Možná by byla radši, kdyby to nevěděla. Za těmi dveřmi se skrývá paralelní svět světa, ve kterém žije. Těmi dveřmi se prochází do bytu, který je skoro stejný jako ten jejich. Je tam také maminka a tatínek, ale jsou v jedné věci zvláštní - oba mají místo očí černé knoflíky...

Tajemno, fantasy, napětí, hororová atmosféra. To jsou asi nejvíce typické znaky knih Neila Gaimana. V této novele vytvořil svět za tajemnými dveřmi. Svět, kde můžete mít všechno, na co si jenom vzpomenete. Chtěli byste ho?

"Žáby, kachny, nosorožce, chobotnice - co chceš. Každý den dostaneš nový svět, čerstvě stvořený jen pro tebe. Když tady zůstaneš, můžeš mít, co budeš chtít."
Koralina si povzdechla: "Vy to opravdu nechápete, že? Já nechci, cokoliv se mi zachce. Nikdo to nechce. Co by to byla za legrace, kdybych jednoduše dostala, co chci. Jen tak, jako nic. To by přece byla samozřejmost, vůbec nic by to neznamenalo. Co z toho?"



Možná tak chvíli by to bylo fajn, ale pak by vás to přestalo bavit. Stalo by se to součástí vašeho života a už byste z toho neměli takovou radost.

Ač je kniha pro děti, až tak pro děti není. Řekla bych, že je spíše pro desetileté až dvanáctileté čtenáře. Gaiman čtenáře udržuje v napětí od začátku do konce. Vše je však pozvolné a ke konci příběh graduje. A ani v závěru si nemůžete být jistí, jestli autor příběh ukončí nebo nechá otevřený konec.

Mně se novelka líbila, byla správně strašidelná a napínavá. Koralina byla navíc statečná dívka, sympatická a docela dobře jsem se vžila do její situace, kdy se nudila a chodila od ničeho k ničemu.

Přestože fantasy čtu zřídkakdy, tak dětskou fantasy literaturu si ještě ráda přečtu, protože není tak komplikovaná jako fantasy pro mládež a dospělé.

Neil Gaiman mě přesvědčuje, že číst další jeho knihy pro děti se vyplatí a já v tom budu pokračovat dál.

Obálky
Nemůžu si pomoct, ale česká obálka se mi vůbec nelíbí. 
  

O autorovi
Neil Gaiman byl původním povoláním žurnalista se zaměřením na sci-fi a fantasy. Slávu si získal scénaři ke komiksům Sandman, který vypráví příběhy Morfea, pána říše snů. V roce 1991 napsal scénář k televiznímu seriálu Nikdykde a stejnojmennou knihu vycházející ze seriálu. Dalšími romány jsou Hvězdný prach (úspěšně zfilmovaný), Koralina, Američtí bohové, Anansiho chlapci a Kniha hřbitova. Své povídky a básně shrnul do dvou sbírek – Kouř a zrcadla a Křehké věci. Kromě již zmíněného seriálu Nikdykde napsal scénář k filmu Maska zrcadla, na kterém spolupracoval s režisérem filmu Davem McKeanem. Zdroj: Databáze knih.

Žádné komentáře:

Okomentovat