středa 25. května 2016

Nanukova dobrodružství

AUTOR:  Alžběta Dvořáková
ILUSTRÁTOR: Michaela Bergmannová
NAKLADATELSTVÍ: Portál
ROK: 2013
POČET STRAN: 72
ZDROJ: knihovna

HODNOCENÍ:




Anotace
Knížka pro začínající čtenáře přináší příběh malamutího štěněte Nanuka, které se má brzy vypravit na návštěvu za svými psími prarodiči za polární kruh.


Hodnocení
Kniha od Alžběty Dvořákové je již druhá, kterou jsem od ní četla. A stejně jako v první knize, tak i tady se věnuje zvířecím hrdinům. Tentokrát si vybrala psího hrdinu. Má netradiční jméno - Nanuk. Je to proto, že Nanuk pochází z dalekého severu. Jeho babička se jmenuje Polárka a dědeček Kornout (kdo má chuť na zmrzlinu?)

A právě od nich Nanuk dostal dopis, kterým ho zvou na prázdniny. Nanuk se už moc těší, jenže co se nestane - Nanuk šlápne na ježka, poraní si tlapku a celý výlet je ohrožený! Maminka by to určitě zakázala, a tak se v noci vydá tajně sám až za polární kruh. Cesta za severní kruh může začít a s ním i pořádné dobrodružství.

Nanukova dobrodružství vychází v edici První čtení, to nic není. Zaujme především malé čtenáře, kteří už umí číst a také ty děti, kteří ještě číst neumí, ale mají rodiče, kteří jim knihu rádi přečtou.

Kniha je rozdělená do krátkých kapitol, každá z nich na konci obsahuje otázku, na kterou by měly děti odpovědět. Některé otázky jsou hodně těžké, například co to jsou kdoule? I když je v textu o nich řeč, není řečeno, že kdoule jsou ovoce. Některé otázky je třeba dítěti vysvětlit - co to jsou ovace nebo juta. Ale vymyslet jméno pro psa nebo říct, co je z kartonu, to je snadná odpověď.

Příběh ilustrovala Michaela Bergmannová, v jejím podání je Nanuk moc roztomilé štěně, po kterém dokáže zatoužit nejedno dítko. Obrázky jsou jednoduché, ale výstižné. Nejsou na každé stránce, přece jen je kniha pro děti, které už umí číst a nepotřebují si k textu přiřadit i obrázek.

Čtení o Nanukovi se nám velmi líbilo, příběh se rychle a hlavně dobře četl, zkrátka Nanuk se stal naší oblíbenou knižní postavou.

O autorce
Alžběta Dvořáková je překladatelka, redaktorka a lektorka češtiny pro cizince.

2 komentáře:

  1. To vypadá krásně, jsem ráda, že pořád ještě vychází pohádky, kde se nevraždí, kde nejsou zbraně atd...v televizi už to nevidíš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, takový svět bez násilí se nachází většinou jenom v knihách pro malé děti. Ale i tady se už občas objeví zlý padouch.

      Vymazat