úterý 17. května 2016

Láska mezi písmenky

AUTOR: Jodi Picoult, Samantha van Leer
ORIGINÁL: Off the Page (Delacorte Press, New York, 2015)
PŘEKLAD: Miroslava Mrázová
NAKLADATELSTVÍ: CooBoo
ROK: 2016
POČET STRAN: 320
ZDROJ: vlastní

HODNOCENÍ:



Anotace
Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu? Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří v tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejný klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje.

Hranice mezi stránkami knihy a skutečností je sice průchozí, ale může najít princ z pohádkového příběhu svůj šťastný konec v našem světě?

Něco málo o ději
Delilah je konečně šťastná. Podařilo se jí nemožné - dostat svého milovaného Olivera z dětské pohádkové knížky do světa lidí. Místo něj se do knihy vydal Edgar, syn spisovatelky, která knihu Mezi řádky napsala.

Oliver i Edgar se budou muset potýkat s nástrahami, které na ně nachystal svět, kde teď žijí. Oliver se nesmí chovat jako princ a Edgar musí překonat odpor postav s pohádkou, která se změnila v sci-fi příběh.

Podaří se jim oběma přežít ve světě, který je jim cizí nebo se do něj plně aklimatizují?

Hodnocení
Mnohým z vás nemusím Jodi Picoult představovat. Její knihy obsahují vždy téma, nad kterým se člověk musí zamyslet (eutanázie či darování orgánů). Poslední kniha je však úplně jiná než ty předchozí. Za prvé je originální tím, že ji autorka napsala se svojí dcerou Samanthou van Leer a za druhé je to kniha pro mládež, tedy nic náročného, jen příjemná oddechovka a romantika.

Co je trochu zarážející, je fakt, že Láska mezi písmenky je již druhý díl. První díl v češtině nevyšel, což je moc velká škoda, protože by bylo opravdu zajímavé dozvědět se něco o tom, jak se Delilah zamilovala do Olivera.

Ale aby čtenář nebyl ochuzený o předchozí díl, v tomto autorky některé situace připomněly. Patří jim velký dík, protože bez nich by byl čtenář ztracen.

Příběh je vskutku pohádkový. Delilah se zamilovala do Olivera z pohádkové knížky pro děti. A on do ní. A chtěli být spolu, vyzkoušeli řadu kouzel, ale pokaždé něco selhalo. Až poslední pokus byl úspěšný a oni si mohli užívat svou lásku. Jenže v této pohádce je to něco za něco, v tomto případě je to někoho za někoho. Edgar, syn spisovatelky, která příběh napsala, souhlasil s tím, že si s Oliverem vymění roli. 

Zatímco Oliver bude muset místo s drakem bojovat se školou, učením a životem puberťáka, Edgar se bude muset začlenit do pohádky. Tu pohádku však přetvořil dle sebe, ale pohádce se takové moderní změny (mimozemšťani, laserové zbraně, lesklé vesmírné kostýmy) vůbec nelíbí a bude chtít vrátit vše do původního stavu.

Ale nebyla by to Jodi Picoult, aby do knihy nepropašovala i některé z vážných témat. Tentokrát je to nemoc, která zasáhne do života všech hlavních hrdinů. A protože jsme v pohádce, je zde možné naprosto všechno. Jenže, dokáže nakonec pohádka vyléčit nemoc? A vyléčí i samotu a nešťastnou lásku? Jazýček vah je neúprosný. Nic není v rovnováze, někdo bude nešťastný, někdo si bude lásku užívat. Koho však potká jaký osud? To už si čtenář musí přečíst sám.

Láska mezi písmenky se mi líbila. První tři kapitoly jsem však byla v pokušení knihu odložit a nechat ji vyšumět. Měla jsem pocit, jako kdybych četla nějaký pubertální a neuvěřitelný příběh. (no, asi jsem už trošku stará na takový žánr), ale v momentě, kdy se příběh zamotal, dostal úplně jiný nádech a začal se ubírat směrem, který se mi zamlouval.

Příběh má originální zápletku a oživit postavy v knize byl nápad více než geniální - vůbec jsem si nedokázala představit dvojrozměrný prostor a jak se v něm pohybovat.

Knihy podobného žánru moc nečtu, protože už jsem pohádkám odrostla. Ale tenhle románek můžu s klidným srdcem doporučit dál. Najdete zde lásku, trápení s ní spojenou, ale i přátelství, romantiku, trochu napětí a kouzla. Pokud jste příznivci všech výše zmíněných věcí, Láska mezi písmenky se vám bude líbit stejně jako mně.

Obálky
  

O autorce
Jodi Picoult získala titul v oboru tvůrčího psaní na Princeton a magisterský titul v oboru vzdělání na Harvardu. Žije v New Hampshire se svým manželem a třemi dětmi. V jednom z rozhovorů prohlásila, že ráda zpracovává náročná témata, která je možno nahlížet z různých stran a která vzbuzují ve čtenářích mnoho otázek.

Napsáno pro Databázi knih.

3 komentáře:

  1. Ma krasnou cover, jak se jmenuje první knihu o tohle serie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl se jmenuje Mezi řádky (Between the Lines). https://www.goodreads.com/book/show/12283261-between-the-lines

      Vymazat
    2. moc dekuju, prave jsem to zkusila hledat do Goodreads a jsem to nasla jenom anglicky a italsky, znovou dik

      Vymazat